התותחים האלה יודעים לירות
מאחורי כל לוחם שמבצע פגיעה מדויקת במטרה עומד מש"ק ממדור קליעה, שהדריך את החיילים במשימתם היסודית ביותר: ירי. מאחורי הקלעים, כתבה 6 בסדרה
- פרק ראשון: הצוותים שמחלצים את הטייסים מהאש
- פרק שני: מש"ק הדת הגדיל ראש
- פרק שלישי: מש"קית העלייה גם מורה לעברית
- פרק רביעי: אנשי האופטיקה מאפסים כוונות
- פרק חמישי: החיילת ששומרת על זרם החשמל הצה"לי
אין כמעט חייל בזרוע היבשה שלא פגש את אחד מן המש"קים של מדור הקליעה בפיקודו של סא"ל מייקי הרטמן. עם גיוסם לצה"ל ובתום הטירונות, מגיעים המש"קים לקורס בן שבעה שבועות, שמכשירם לתפקיד. תפקידם של מש"קים אלה הוא להכשיר את כלל חיילי צה"ל לירות ולבצע פגיעה מדויקת יותר במטרות. המש"קים מלמדים את החיילים לעמוד נכון מול המטרה, להתרכז ולדעת לתפעל את הנשק, כדי להשיג תוצאות טובות ברגע האמת מול מחבל חמוש.
"מדובר ביחידה התנדבותית. מי שלא רוצה להיות פה לא נשאר כאן", מסביר סא"ל הרטמן שעומד בראש המדור מזה 14 שנה. "המש"קים מכשירים עשרות אלפי חיילים, מבה"ד 12 ועד סיירת מטכ"ל. אין להם לא מיטה קבועה, לא ארונית, ולא חדר. כל שבוע הם מקבלים תדריך ונוסעים עם תרמיל על הגב מבסיס לבסיס. מאילת ועד קריית שמונה. זה מה שקשה בתפקיד, ולכן המוטיבציה כאן היא מאוד חשובה".
מדי חודש מחלקים המפקדים ציונים לכלל המש"קים על ביצועיהם בשטח. המש"קים בעלי הציונים הגבוהים ביותר מכונים "הכוכבים", ואלה נשלחים לאמן את היחידות המובחרות בצה"ל.
מש"קיות קליעה בפעולה. צילום: איתן אורטל, עריכה: שלומית חביב
אחת "הכוכבות" היא סמלת הגר יעקבי מרחובות. "עבורי זה היה צ'ופר גדול", מספרת יעקבי. "אנחנו נפגשים עם אנשים לתקופה ממושכת, ומאמנים לוחמים שלעולם לא אשכח אותם. עם חלקם עם אני בקשר עד היום.
"התפקיד שלנו הוא לשפר את רמת הקליעה של החיילים", ממשיכה יעקבי. "אנחנו מביאים אותם ממצב שבו הם כלל לא יודעים לירות, למצב שהם יודעים לירות. אנחנו מאמנים אותם בכל מזג אוויר, שרב או כפור - זה לא משנה. יש לנו סיפוק אדיר, כשאנחנו רואים את ההתקדמות של החיילים, וישנם לא מעט חיילים שמתקשים".
"בקורס אנחנו יורים חודשיים שלמים מהבוקר עד הלילה. ממש מפרקים מחסניות", מספרת סמלת אלה חן מתל-אביב.
הלוחמים מצדם לא עושים חיים קלים למש"קים, ובעיקר לא למש"קיות, ששומעות לעתים הסתייגות מצד החיילים על יכולתן להעביר שיעורים על כלי נשק ועל השימוש בהם. "יש כאלה שרואים שאנחנו מקצועיות ויודעות יותר טוב מהם את החומר", אומרת חן. "אבל יש כאלה שיעשו פרצוף על זה שאני אישה ויגידו לי – 'את מלמדת אותי לירות. את בכלל לא יודעת לירות'. אבל בסופה של ההדרכה כולם יודעים שאנחנו תותחיות בדיוק כמו שהם".