פטור לתלמידים חרדים מאנגלית ומתמטיקה
שרת החינוך החליטה לפטור תלמידי ישיבות קטנות מתוכנית הליבה, ואלפי תלמידים יסיימו תיכון ללא ידע בסיסי באנגלית, במתמטיקה ובמדעים. יולי תמיר: "אי אפשר להכריח אותם"
ההחלטה לפטור את תלמידי התיכון החרדיים מתוכנית הלימודים המחייבת (תוכנית הליבה) התקבלה בעקבות דיונים שנערכו לאחרונה במשרד החינוך, לקראת דיון בבג"ץ בנושא. בדיון הצפוי, בעתירת ארגון המורים העל-יסודיים, יידרש משרד החינוך להשיב מדוע הוא מממן מוסדות שאינם מלמדים מתמטיקה, אנגלית ומדעים.
לקראת דיון זה הגיעה שרת החינוך, יולי תמיר, להבנות מול ראשי מערכת החינוך החרדית, כי במרבית מוסדות החינוך החרדי אמנם תונהג תוכנית הליבה, אך כ-25 אלף תלמידים בכיתות ט'-'י"ב (תלמידי המוסדות המכונים "ישיבות קטנות") יזכו לפטור ממנה.
"על-פי התוכנית, שגובשה על ידי היועצים המשפטיים של המשרד, שרת החינוך תעניק פטור לכל אותם אלפי ילדים. הם יידרשו ללמוד לימודי קודש בלבד ויקבלו 55 מהתקציב שמעניקה המדינה למוסדות ממלכתיים", אמר אתמול גורם במשרד החינוך. "מדובר בהחלטה מאוד בעייתית, אך מבחינת החרדים לימודי החול הם עבירה שהם לא מוכנים לקבל".

החלטת תמיר, מהווה הפסד נוסף במאבקה מול החרדים. לפני כמה חודשים אושר גם חוק נהרי, לפיו הרשויות המקומיות יתקצבו מוסדות חינוך חרדיים בשיעור של בין 75 ל-100 אחוזים. לטענת ראשי השלטון המקומי, מדובר בהחלטה שתגרום לכל בית ספר חרדי או פרטי לדרוש תקציב נוסף מקופות הרשויות הריקות.
אישור חוק נהרי, לצד ההחלטה המתגבשת על פטור מתוכנית הליבה למוסדות לימוד תיכוניים, עלולה לייצר מציאות חדשה שבה כ-25 אלף תלמידים חרדים לא יזכו לקבל כלים בסיסיים לקראת שילוב במעגל
החלטה המתגבשת בעייתית גם לאור נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לפיהם מערכת החינוך החרדית גדלה בקצב של כ-10% לשנה, לעומת ירידה של קרוב לשני אחוזים בשנה בחינוך הממלכתי והממלכתי דתי. התוצאה: לאורך זמן תלך ותגדל כמות התלמידים הפטורים מלימודי מקצועות החובה וייקטן הסיכוי לשלבם בשוק העבודה המודרני.
"אנחנו עדיין מתלבטים מה לעשות עם אותה קבוצה של בנים בישיבות הקטנות, אך בכל מקרה לא נוכל לחייב אותם ללמד את הליבה ואני יודעת שבכוח זה לא ילך לנו", אמרה אתמול שרת החינוך, יולי תמיר. "בשבילי זו דילמה מאוד משמעותית. אני יודעת שבין אם נתקצב אותם ובין אם לאו הם לא יחזרו למערכת. הפתרון יהיה כפי הנראה להעניק להם את הפטור ולבנות מערכת מסייעת ללימודים בהמשך. צריך להשלים ולהכיר בכך שמאז ימי בן-גוריון ישראל החליטה שלמגזר הזה יש את מערכת החינוך שלו. את האוטונומיה הזו לא נצליח לשלול היום. יש לקבוצה הזו כוח רב והם שמו בראש מעייניהם את החינוך".
"החלטת שרת החינוך היא כניעה מוחלטת לרבנים ולעסקנים החרדים, שכל מטרתם לשמר את אחיזת הברזל שלהם בציבור החרדי על-ידי השארת אותם הנערים בתוך גטאות הבערות והעוני", הגיב אתמול קובי בן-הרוש, סטודנט לפילוסופיה שהתחנך במוסדות חרדיים.
"לא לחינם עומדים הרבנים והעסקנים החרדים על רגליהם האחוריות על מנת למנוע את החינוך מאותם ילדים. הם יודעים כי צייתנותו של הציבור החרדי להוראותיהם, תלויה בהמשך היותו חסר השכלה וחסר חלופות זולת זו אשר הם מציעים לו. מניסיוני האישי, פערי הידע אותם נדרשתי להשלים כבוגר מערכת חינוך חרדית, היו עצומים, ונדרשו שנים של מאמץ עילאי וכמעט בלתי אפשרי על מנת להתייצב במקום בו נמצא בוגר מערכת חינוך כללית".