בייניש לפרידמן: אתה מעורר ריב ומדון
נשיאת העליון תוקפת במכתב חריף את שר המשפטים, שהציע למנות נשיאי בתי משפט בעזרת ועדת איתור. פרידמן בתגובה: רציתי להתייעץ עם בייניש והיא בחרה לענות לי דרך העיתונות
- לקריאת מכתבה של ביניש לפרידמן - לחץ כאן
בשבוע שעבר הפיץ פרידמן מכתב לכלל נשיאי בתי המשפט ולסגניהם באשר לרפורמה חדשה שבכוונתו לבצע, שלפיה מינויים יתבצע מעתה באמצעות ועדת איתור ולא כפי שנהוג היום על פי חוק, בהסכמת נשיא בית המשפט העליון. הסיבה לשינוי, לדברי פרידמן, היא לקדם את עצמאותם ואת אי תלותם של בתי המשפט השונים בבית המשפט העליון ובנשיאותו.
"אם פרידמן חשב שמהלך זה יעבור חלק, הוא טעה בהחלטה", אמרה בייניש שנראה כי החליטה להחזיר מלחמה ולהסיר את כל הגינונים וכללי הנימוסין. במכתב שהעבירה הבוקר לשר המשפטים היא תוקפת אותו אישית: "ניתן היה לצפות שלא תעלה הצעה כלשהי לשנות את שיטת המינוי בלא התייעצות מוקדמת עמי". עוד הוסיפה כי חוקיותן של התקנות שמציע פרידמן מוטלות בספק, כיוון שעל פניהן הן סותרות את מתווה המינוי הקבוע בחוק, ומפרות את המסורת החוקתית.
לבסוף מציינת בייניש כי היא מצטערת על המערכת החשובה הזאת, שהיא מאבני היסוד של המשטרה הדמוקרטי בישראל, על כך "שהיא נתונה תחת איומים מתמידים להחלשתה, כאשר במקום להתמודד עם צרכיה ובעיותיה אתה מקדם תוכניות מסוכנות משיקולים לא ענייניים".
שר המשפטים הגיב אחר הצהריים בביקורת למכתבה של בייניש, וממשרדו נמסר: "צר לנו על מכתבה של נשיאת בית המשפט העליון, אשר בחרה לענות באמצעות הודעה לעיתונות למכתב התייעצות ענייני של שר המשפטים. פרופסור דניאל פרידמן, פועל מיום בחירתו לתפקיד לחיזוקה ושיפורה של מערכת המשפט, ולהגברת אמון הציבור בה".
סכסוך מתמשך
רק לפני יומיים עלתה סוגית נוספת למחלוקת בין השניים, בנושא המינויים הזמניים לבית המשפט העליון. בייניש מצידה סבורה כי שופטי בית המשפט המחוזי צריכים להתמנות במינוי קבוע לעליון, רק לאחר שכיהנו באופן זמני כשופטים בו. לעומתה, גורס פרידמן שיש לבטל את המינויים הזמניים בשל חוסר השוויון בנוהג הזה, ובכך שהוא יוצר תלות בנשיאת בית המשפט העליון.
ואילו לפני שבוע וחצי היה זה קרב אחר שנפתח בין נשיאת בית המשפט העליון לשר המשפטים, כאשר אסרה בייניש על נשיאי בתי המשפט השונים להיפגש עם פרידמן. האיסור הוביל לחילופי דברים בין השניים, והסתיים בביקורת אמש פרידמן על הערותיה של בייניש, בעניינו של הנשיא לשעבר, משה קצב, שנדון בפני בג"ץ. "אני חושב שבית המשפט העליון צריך לשקול היטב את ההשלכות של ההתבטאויות שלו לגבי
אדם שלא הורשע, ושצפוי לעמוד לדין בערכאה נמוכה יותר", אמר פרדימן.
פרידמן הדגיש את הבעייתיות שבדבר. "כאשר הדיון הופך להיות פרוס ופתוח, לא בכיכר, אלא בעצם בבית המשפט הגבוה לצדק, כיצד יוכל לאחר מכן לדון בנושא בית משפט שלום לאחר ששמע את הערותיה של הערכאה הגבוהה ביותר", הסביר שר המשפטים.
הסכסוך בין השניים החל לאחר שהשר פרידמן השיג תוספת של תקנים למערכת המשפט וביקש להיפגש עם נשיאי בתי המשפט השונים, כדי לעמוד על צרכיהם בחלוקת התקנים הנוספים. אולם להפתעתו קיבל פרידמן מכתב מהנשיאים, שהוגיעו לו כי אינם יכולים להיפגש עמו. "נוכחנו לדעת כי נשיאת בית המשפט העליון לא שותפה במהלך האמור", כתבו נשיאי בתי המשפט לפרידמן. "לפיכך, לא נוכל להיענות להזמנתך, כל עוד לא תואם הנושא דרך כבוד הנשיאה".
עדכון אחרון : 1/8/2007 16:30