גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


אל תקרא לי לבן

חקלאי זקן ממדינת מיין חולל מהפכה בשוק החלב האורגני בארה"ב: הוא הביא להחמרת התקנים של רפת אורגנית וגם לעודפי היצע בסופרמרקט. רז גודלניק שוחה בנתונים

רז גודלניק | 7/6/2007 10:32 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כשאני מגיע לסופרמרקט המקומי בניוארק בשעות הערב ומחפש חלב אורגני, בדרך כלל המדף של החלב האורגני כבר דליל למדי.  בשנים האחרונות ההיצע של חלב אורגני בארה"ב לא מצליח להדביק את הביקוש אליו. לפני שנה ושנתיים היה יותר גרוע ומי שהיה מחפש חלב אורגני היה נתקל הרבה פעמים בשלט: מצטערים, אזל. בקרוב, בזכות חקלאי ממדינת מיין ושמו ארתור הארווי, שבכלל מגדל אוכמניות, המצב עתיד להשתנות.

הארווי הגיש תביעה  לפני שנתיים וטען שהתקנות לגבי מי שמבקש להפוך את הרפת שלו לרפת אורגנית אינן מחמירות מספיק. הוא זכה בתביעה וגרם למערבולת בענף החלב האורגני בארה"ב, שאמורה להביא לגידול משמעותי במספר החקלאים שמייצרים חלב אורגני וליצירת עודפי היצע, לראשונה זה שנים רבות.

הארווי, חקלאי בן 74, רצה לדאוג לכך שחברות גדולות לא ינצלו פרצות בתקנות של משרד החקלאות האמריקאי לגבי התהליך הנדרש להפיכת פרה מן המניין לפרה שמספקת חלב אורגני. מדובר בתהליך שלוקח בדרך כלל שלוש שנים. במהלכו נדרש המשק החקלאי להאכיל את הפרות שנה אחת באוכל אורגני, וזאת לאחר שבמשך שנתיים הוא הופך את שדות המרעה לאורגניים – ללא שימוש בדשן כימי וחומרי הדברה רעילים.
קופצים על העגלה

על פי התקנות שהיו קיימות עד לנצחונו של הארווי בבית המשפט, החקלאים האמריקאים היו רשאים במסגרת תשעת החודשים הראשונים של שנת המעבר, שבה שהם מאכילים את הפרות במזון אורגני, להאכיל אותן ב-80% מזון אורגני ו-20% מזון רגיל. הארווי תבע והצליח לשכנע את בית המשפט שאסור לחפף כאן ושהתקנה הזו אינה תואמת את כוונת המחוקק, במקרה זה הקונגרס האמריקאי, שחוקק ב-1990 את ה-Organic Foods Production Act, שהוא הבסיס החוקי לכל הליכי האישור של מזון אורגני. בית המשפט קבע שהפרות יקבלו בכל שנת המעבר 100% מזון אורגני.

בית המשפט גם קבע שהתקנות החדשות ייכנסו לתוקף ביוני 2006 ונתן ארכה לחקלאים של שנה עד ל-9 ביוני 2007. בפועל זה אמר שכל החקלאים שיספיקו להשלים את שנת המעבר עד אז, יהיו רשאים לעשות זאת לפי התקנות הישנות. מי שלא יספיק לעמוד ביעד,

ייבחן כבר על פי התקנות החדשות. 20% מתוך סך המזון לפרות נשמע אולי כהוצאה לא משמעותית במיוחד, אבל מתברר שהחקלאים חושבים אחרת. גם כך, הפיכת הרפת לרפת שמספקת חלב אורגני היא תהליך יקר למדי וכל חיסכון אפשרי בהוצאות נלקח בחשבון.

מהר מאד התברר שהחלטת בית המשפט היוותה זרז להרבה חקלאים שהתלבטו בשאלה אם להתחיל לשווק חלב אורגני להחליט שהם הולכים על זה (בהנחה כמובן, ששדות המרעה שלהם כבר עומדים בתקנות האורגניות לפחות שנתיים). Organic Valley, קואופרטיב שהוא אחד משני השחקנים הגדולים בשוק החלב האורגני, דיווח על 269 חקלאים שמצטרפים השנה ל-972 החקלאים שפועלים כבר במסגרתו. Horizon Organic, החברה הגדולה השנייה, הוסיפה ב-2006 64 חקלאים חדשים ועוד 167 משלימים את שנת המעבר ויצטרפו ל-350 החקלאים שכבר מספקים חלב אורגני לחברה.

הצרכן האורגני: לבן, משכיל, אמיד

החלטת בית המשפט אולי זרזה את מאות החקלאים בעלי הרפתות לעבור לשיווק חלב אורגני, אולם בוודאי לא היתה הסיבה היחידה לתהליך. הסיבה העיקרית היא שהמחיר שחקלאים מקבלים היום בעבור חלב אורגני הוא כמעט כפול מהמחיר שחקלאים מקבלים עבור חלב רגיל. בחודש אפריל האחרון, בעלי רפתות רגילות קיבלו מחיר ממוצע של 12.1$ עבור 100 פאונד חלב לעומת 22$ לבעלי רפתות אורגניות עבור כמות זהה. אז נכון שהתהליך אינו פשוט, כולל איסורים מחמירים, כגון איסור על שימוש באנטיביוטיקה או הורמוני גדילה, וגם מחייב השקעה כספית לא מבוטלת, אבל עובדה שמאות חקלאים כבר מוצאים שהוא משתלם בשורה התחתונה.

החקלאים שעושים את המעבר לחלב אורגני רואים גם את התמונה הגדולה – שוק החלב האורגני גדל מאז אמצע שנות ה-90 בקצב של כ-20% בשנה ועומד כבר על מעל מיליארד דולר. נכון שעדיין מדובר רק בכ-3.5% מסך שוק החלב האמריקאי, אבל מדובר בשוק צומח לעומת מכירות החלב הרגיל, שכמעט ולא צמחו מאז אמצע שנות ה-80.

על אף נתוני הצמיחה המרשימים, לא הצליחו החברות בשוק להדביק את הביקושים הגואים לחלב האורגני ובשנתיים האחרונות, הביקוש עלה על פי הערכות על ההיצע ב-10%. הגידול בביקושים לחלב אורגני נבע משילוב של מספר גורמים עיקריים: עלייה בפופולריות של מזון אורגני באופן כללי, גידול במודעות ליתרונות הבריאותיים של חלב אורגני והגדלת הזמינות שלו בסופרמרקטים ונקודות מכירה דומות. הגורם האחרון חשוב במיוחד לאור העובדה שמרבית האנשים עורכים את הקניות שלהם בסופרמרקט ואם יש בו חלב אורגני, יש סיכוי רב יותר שהם יקנו אותו. הנתונים גם מוכיחים זאת – במחקר שערכו חוקרים ממשרד החקלאות האמריקאי ואוניברסיטת מרילנד על שוק החלב האורגני בארה"ב נמצא כי 87% ממכירות החלב האורגני נעשות בסופמרקטים (נתוני 2004).

המחקר גם ניסה למצוא מי האנשים הללו שניגשים למדף של החלב האורגני ומוכנים לשלם תמורתו מחיר כפול בממוצע (4 דולר לחצי גלון, או 1.89 ליטר, של חלב אורגני לעומת 2 דולר לחלב רגיל באותה כמות). התוצאות לא היו מפתיעות במיוחד וענו על מאפיינים שנמצאו במחקרים קודמים לגבי צרכנים של מזון אורגני. הפרופיל של הצרכן הממוצע על פי תוצאות המחקר הוא תושב החוף המערבי/המזרחי, לבן, משכיל, חי במשק בית שהגיל של העומד בראשו נמוך מ-50 ומשתכר מעל הממוצע.

עם זאת, מספר ממצאים כן סתרו הנחות קודמות: ראשית, לא נמצא שמשקי בית עם ילדים מתחת לגיל 18 צפויים לקנות חלב אורגני יותר ממשקי בית אחרים וזאת למרות שקודם לכן חשבו שהורים לילדים קטנים נוטים לקנות חלב אורגני יותר מאחרים. שנית, נמצא פיזור נרחב יותר של קונים בקרב קבוצות גיל שונות לעומת מה שהיה מקובל לחשוב קודם לכן. בנוסף, נמצאה עלייה בחדירה של חלב אורגני לקבוצות אתניות נוספות כמו היספנים ואסייאתים.

לא צפויה ירדית מחירים

האם הצרכנים הללו יכולים לצפות לירידה במחירים בעקבות מאות הרפתות שיתחילו לשווק השנה חלב אורגני? מסתבר שלא. למרות הגידול הצפוי של 40%  באספקת החלב השנה (כ-25 מיליון גלון חלב), לא נראה שצפויה ירידת מחירים, למרות שזה מהלך טבעי כשבשוק יש עודף היצע והיצרנים מתחרים על ליבו וכיסו של הצרכן. הסיבה העיקרית לכך היא שהתחרות בשוק החלב האורגני בארה"ב היא מוגבלת למדי. בשוק שולטות כיום Organic Valley ו-Horizon Organic שנתח השוק שלהן ביחד עומד על 75%-80%. מאחור מזנבות בהן כמה חברות כמו Stonyfield Farm, ששייכת לחברת דנונה, ו-Aurora Dairy, אשר בעיקר עומדת מאחורי מותגים פרטיים של רשתות שיווק.

לשני השחקנים הראשיים אין כרגע שום אינטרס להוריד את המחיר כי הם לא רוצים לפגוע במתח הרווחים של החקלאים וגם כי הם מעריכים שבכל מקרה, תוך שנה, או שנתיים לכל היותר, הביקוש ידביק את ההיצע ולכן מבחינתם אין סיבה מיוחדת להתחיל במלחמת מחירים. התכנון שלהם הוא להשתמש בעודפים להגדלת מגוון וכמות מוצרי החלב שהם משווקים כמו אבקת חלב אורגני, יוגורטים, גלידה וגבינות, ששווקו עד כה בכמויות מצומצמות יחסית בגלל ההיצע המוגבל של חלב אורגני.

אם תגיע ירידה משמעותית במחיר, ייתכן שהיא דווקא תגיע מכיוון וול-מארט, שעוד לפני שהחלה לתגבר את מכירות המוצרים האורגניים, כבר היתה למספר אחת במכירות חלב אורגני. וול-מארט החלה גם למכור חלב אורגני של Aurora Dairy תחת המותג ‘Great Value’ במחיר שנמוך בכ-10% מהמחיר של חלב אורגני בסופרמרקטים רגילים. המהלך זכה לביקורת ונטען כנגד וול-מארט שהמחיר הנמוך הוא בעיקר מכיוון ש-Aurora Dairy עובדת עם רפתות ענק (במונחי החלב האורגני) של כמה אלפי פרות, ולטענת פעילים סביבתיים, מעגלת פינות ומנצלת פרצות בתקנות כדי לחסוך בכסף על חשבון התנאים של הפרות.

המאבק על תנאי הפרות  ברפתות תעשייתיות ימשיך מן הסתם עד שלא יימצאו עוד אנשים כמו ארתור הארווי, שיעתרו לבית המשפט ויסגרו את הפרצות, שמנוצלות כנראה להנמכת הסטנדרטים של התו האורגני. צרכני החלב האורגני צריכים לקוות שהפרמיה שהם משלמים על חלב בריא וידידותי לסביבה תקטן מהסיבות הנכונות – שכלול של השוק הקיים וכניסת שחקנים נוספים ולא מפגיעה באיכות החיים של הפרות ובאיכות החלב. בינתיים, הם יצטרכו להסתפק בכך שלפחות מדפי החלב האורגני יהיו בשנה הקרובה מלאים יותר מהרגיל.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עסק ירוק

צילום: SXC

רז גודלניק, כלכלן, בעל תואר שני במנהל עסקי ויועץ לשעבר לשר הפנים. כיום מתגורר בדלאוור, ארה"ב, עוסק בפיתוח עסקים ירוקים מרצה וכותב על כך

לכל הכתבות של עסק ירוק
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים