בדיפלומטיה - לא כל האמצעים כשרים
עובדים של משרד החוץ דורשים לשנות נוהל המחייב לארח דיפלומטים רק במסעדות כשרות. "אתם רוצים שניקח חברי פרלמנט אירופים לדוכני פלאפל?"
בעצומה ששלחו עשרות מעובדי המשרד למנכ"ל, אהרון אברמוביץ', נאמר כי יוודאו שבארוחות רשמיות לא יונחו על השולחן מאכלים שמוגדרים "צורמים", כגון פירות ים וחזירים, גם אם אלו קיימים בתפריט הרגיל של המסעדה. מנגד, העצומה אינה שוללת מאכלים שמשלבים בשר וחלב וכן בשר שלא עבר הכשר לפי ההלכה.
בעצומה מבקשים כ-30 מעובדי משרד החוץ, חלקם בכירים, לשנות את הנוהל הקיים בסוגיית המזון שמוגש בארוחות רשמיות בישראל. על-פי נהלי חטיבת הטקס של המשרד, הממונה בין היתר על הסדרת ביקורים של מדינאים ודיפלומטים זרים בישראל, אין לארח דיפלומטים במסעדות שאינן בעלות תעודת הכשר של המועצה הדתית המקומית. בחטיבת הטקס, שבראשות הדיפלומט יצחק אלדן, מקפידים לאכוף את נוהל שלהם בנוגע לדרישת ההכשר על מנת למנוע הגשת מאכלים כגון חזיר וסרטנים, ממש כשם שהחטיבה מקפידה שלא לקיים קבלות פנים רשמיות בנמל התעופה בן-גוריון בימי שבת.
"ההגבלה הזאת היא איומה ומוגזמת", אמר גורם במשרד החוץ. "כל הנושא הדתי הוא טאבו אחד גדול, ואף אחד לא מעז לשים את זה על השולחן ולפתור את זה אחת ולתמיד. מקובלת עלינו הנורמה שבעת תפקיד שאנו ממלאים בחו"ל אנו מקפידים שלא להגיש בארוחות רשמיות מזון שהוא בלתי כשר בעליל, כגון פירות ים וחזיר. במקום זאת, אנחנו אוכלים מה שמכונה מזון 'סטייל כשר', כלומר מאכלים שאינם עם חזיר ופירות ים, מבלי לדקדק במידת ההכשר".
"לא ניקח אותם לאכול פלאפל"
את הנוהג שקיים בחו"ל - שם ישנו קושי של ממש באיתור מסעדות כשרות לגמרי - מנסים כעת עובדי המשרד לייבא גם לישראל. "במקומות רבים בארץ אין היצע מסעדות רחב, כך שמרחב התמרון שלנו הוא מצומצם מלכתחילה", נכתב בעצומת עובדי המשרד. "לוח הזמנים של הסיורים הוא בדרך כלל צפוף מאד, ודורש תיאום אופטימלי בכל הנוגע לפגישות, ארוחות וכיוצא בזה".
לדברי אחד מחותמי העצומה, מי שמחזיק בתעודת הכשר הם בדרך כלל דוכני פלאפל וסטייקיות בצדי הדרכים. "לשם אתם רוצים שאנחנו ניקח חברי פרלמנט מאירופה?", הוא שואל במרמור, "אנחנו יכולים לסכם מראש עם מסעדות שיגישו לזרים תפריט מצונזר, שאין בו חזיר ושרימפס. אבל בשביל מה להקפיד עם הדיפלומטים
הזרים על הפרדה בין חלב ובשר ועל הכשרים של בשר? לעתים אנחנו לוקחים דיפלומטים זרים לסיורים ונתקלים בעיות קשות בתחום האוכל".
גורם בהנהלת המשרד אמר אמש בתגובה כי "קשה להבחין בין בלתי כשר לבלתי כשר בעליל". לכן, הסביר הגורם, "הדרישה לתעודת הכשר פוטרת אותנו מלקבוע קריטריונים מסובכים".
למרות כל זאת, שפים בכירים אומרים שיש תחליפים שמאפשרים לשמור גם על הכשרות וגם על הטעם. "אפשר להזמין, למשל, קציצות בקר ברוטב חלב קוקוס וקארי ירוק", מספר השף רועי סופר ממסעדת גבריאל. "חלב הקוקוס בא במקום החמאה, והוא עשיר לא פחות מחמאה. התוצאה מכובדת מאוד, שומרת על הכשרות הבסיסית, בריאה וטעימה לא פחות".
בהכנת הידיעה השתתף רון לוין