"לא רצינו להכניס את הציבור לפאניקה"
שר הבריאות בן יזרי הסביר בראיון לגל"צ כי במשרדו יודעים על החיידק הקטלני כבר כמה ימים אך לא רצו לעורר בהלה. מנכ"ל משרד הבריאות: אנו לא מסתירים כלום, לציבור אין מה לעשות
- חשש להתפרצות חיידק אלים בישראל
- החיידק האלים - שאלות ותשובות
השר בן-יזרי ניסה להרגיע את הציבור במהלך ראיון לגל"צ, וסיפר על התמודדות משרד הבריאות עם החיידק. "כבר עירבתי את כל הנהלת משרד הבריאות וביקשתי לנקוט באמצעים", אמר. "כל פעם צץ חיידק אלים, וזו לא פעם ראשונה".
כאשר נשאל השר מדוע לא שיתפו את הציבור בפרשה, עד שנחשפה אמש, ענה: "אנחנו חיים את החיים האלה באופן קבוע, לא רק בימים האחרונים. כאשר מתעוררת בעיה כזו, אנו חייבים לבדוק אותה ולא להבהיל את הציבור".
גם מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי, ניסה הבוקר להרגיע את הציבור. ישראלי סיפר בראיון לגל"צ כי התופעה בה חיידקים מפתחים עמידות לאנטיביוטיקה קיימת במשך שנים בכל העולם וגם בישראל. "לפני שנתיים היה חיידק שנאלצנו להיאבק בו, וגם הוא פיתח עמידות לאנטיביוטיקות, ועכשיו יש חיידק חדש", אמר. "זהו חיידק שנמצא בארץ. אני מניח שהשינוי הגנטי עבר כאן, ואני לא יודע אם הוא עבר בעולם. הבעיה היא שהוא גם יותר אלים מהחיידק הקודם".
פרופ' ישראלי נשאל מדוע משרד הבריאות לא הוציא הודעה מסודרת לציבור על החיידק, וענה כי "אין צורך לעשות חשיפות, כי אין לנו כוונה להסתיר. יש לנו במערכת הבריאות בישראל הרבה מאד מצוקות, ואנחנו מנסים כל הזמן להכניס עוד חיסונים לסל".
מנכ"ל משרד הבריאות סיפר על הצעדים שיינקטו מעתה על ידי בתי החולים, ואמר כי הם ינסו מעתה לזהות טוב יותר את החולים שנחשפו לחיידק האלים. "נעשה כל מה שאפשר כדי לבודד אותם", אמר. "בחלק מהמקומות יש בעיה פיזית, ולכן אנחנו מבקשים תוספת מיטות".
בתגובה
מהמשרד נמסר עוד כי "כל בתיה"ח בארץ מעודכנים בתוכנית הפעולה של המשרד, הכוללת יצירת מערך דיווח וניטור, בידודם של החולים הנושאים את החיידק, הקפדה יתרה על כללי היגיינה המונעים את העברת החיידק מחולה לחולה והכשרת המעבדות לזיהוי החיידק העמיד".
אמש פורסם כי עשרות בני אדם מתו לאחרונה בבתי חולים בישראל, לאחר שנדבקו בחיידק ה"קלבסיאלה", שפיתח עמידות לטיפול באנטיביוטיקה. לפי הפרסום הראשוני בערוץ 1, החיידק האלים היה מוכר קודם לכן, ועד כה טופלו הנדבקים בו באנטיביוטיקה. אך כעת הוא עבר, ככל הנראה, מוטציה, והטיפול האנטיביוטי כבר אינו משפיע עליו.
גורמים במערכת הבריאות הזהירו כי החיידק מדבק, וכי הוא מסוכן למאושפזים בבתי החולים, אך הדגישו כי כל הנדבקים סבלו ממחלות רקע קודמות, וכי החיידק פוגע בעיקר בחולים בעלי מערכת חיסון חלשה.
אתמול הוציא מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' ישראלי מכתב לכל מנהלי בתי החולים, שבו הוא מודיע כי לנוכח הנתונים בארץ ובעולם על עלייה בזיהומים מחיידקים יציבים, הוא מזמן מפגש בנושא ביום חמישי בעוד כשבוע. מנהלי בתי החולים התבקשו להגיע למפגש באופן אישי, ולוודא שגם מנהל המחלקה למחלות זיהומיות בבית החולים שלהם יגיע.
במערכת הבריאות ביקשו להדגיש כי אין סיכון להידבקות בחיידק למי שלא מאושפז בבית החולים. בין היתר, מתבקשים בתי החולים לבודד את החולים בחיידק ולדווח למשרד הבריאות על חולים שנדבקו בו.