איך נשפר את מורי ישראל?
רבים בציבור סבורים שיש להחמיר את תנאי הקבלה ללימודי הוראה. אחרים מציעים משמעת נוקשה
הסקר, שבוצע על ידי מכון טלסקר עבור המכללה האקדמית בית-ברל, בדק אילו שינויים במערכת החינוך עשויים, לדעת הציבור, לחולל מהפך ולשפר את מעמד המורה בארץ. בניגוד לדעת משרד האוצר, רק 20% מהנשאלים סבורים שמתן שכר מדורג למורים הוא הפתרון. 33% מהנשאלים השיבו שהפתרון המועדף הוא החמרת תנאי הקבלה ללימודי הוראה, 30% ענו שהחזרת משמעת נוקשה יותר למערכת החינוך תועיל ו-9% השיבו שהתשובה לשיפור מעמד המורה טמונה בהפרטת מערכת החינוך.
המצדדים העיקריים בהגברת המשמעת היו בעלי ההשכלה הנמוכה (40%) ודתיים (48%). גם נשים, כך מתברר, מאמינות יותר במשמעת נוקשה מאשר גברים, ושליש מהנשאלות סברו שזהו הפתרון לבעיית מעמד המורה, לעומת 28% מהגברים.
לומדים עם כוכבים?
22% מבעלי ההשכלה הגבוהה השיבו כי מתן שכר למורים "כוכבים" ישפר את מעמד המורה, לעומת 17% מבעלי ההשכלה הנמוכה. 22% מאלה שהגדירו עצמם כמסורתיים או חילוניים תמכו בשכר דיפרנציאלי, לעומת 11% בלבד בקרב הדתיים.
עוד עולה מהסקר כי אפשרות זו אהודה פחות בקרב הנשאלים הצעירים, כאשר רק 14% בין הנשאלים בגילאי 18-29 הביעו תמיכה בשכר דיפרנציאלי, לעומת
21% בקרב נשאלים מבוגרים יותר, בשנות ה-30 לחייהם.
המתנגדים לרעיון הפרטת מערכת החינוך, בהם שרת החינוך וארגוני המורים, ודאי יהיו מרוצים מכך שרוב הציבור אינו רואה בצעד זה את הפיתרון הטוב ביותר עבור מערכת החינוך. רק 9% מכלל הנשאלים תמכו בהפרטה, וגם בקרב קבוצת הגיל בה זכה הרעיון לאהדה, גילאי 30-49, נרשמה תמיכה בשיעור 14% בלבד.