משפחתו של סדאם: גופתו נקברה

קרובי משפחתו של הרודן העיראקי לשעבר מסרו הבוקר שגופתו נטמנה במהלך הלילה בטקס צנוע, חשאי ודל משתתפים שנערך בחלקת הקבורה המשפחתית על אדמת הכפר בו נולד, אל-עוג'ה

איתמר ענברי | 30/12/2006 21:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
קרובי משפחתו של רודן עיראק המודח, סדאם חוסיין מסרו הבוקר כי גופתו נקברה בכפר הולדתו, אל-עוג'ה שבצפון עיראק, סמוך לעיירה תיכרית. סדאם נקבר בחלקה המשפחתית, לצד שני בניו. ההודעה האחרונה שמה סוף לסאגה שנמשכה משעות הערב המוקדמות, עת דיווחו רשת הטלוויזיה "אל-ערביה" וסוכנות הידיעות העיראקית כי גופתו של חוסיין הועברה במטוס לתיכרית, לקראת קבורתה. כמה שעות מאוחר יותר אמרו בני משפחתו של שליט עיראק לשעבר כי גופתו תיקבר בעיירה רמאדי, כ-110 קילומטר מערבית לבגדד. כל זאת, בניגוד לכוונתה המוצהרת של הממשלה לשמור בסוד את אתר הקבר.

- כך הפך הילד המוכה לעריץ אכזר: סיפורו של רודן
- אחרי ההוצאה להורג: שני פיגועים וקריאות לנקמה
- כך נראו רגעיו האחרונים של סדאם חוסיין
- תושב ר"ג שביתו נפגע מסקאד: זו תוצאה חיובית
- בתו של אחד מקורבנותיו של סדאם: לא מרגישה נקמה

על פי הדיווחים שזרמו הבוקר, בסביבות השעה 4:00 לפנות בוקר הגיעה גופתו של סדאם חוסיין מהכלא המרכזי של בגדד, שם הוצא להורג, לכפר הולדתו. כעבור שעה הוא כבר הובא לקבורה, בטקס שתואר בידי כמה מהנוכחים כמאורע צנוע ושקט, בו השתתפו רק קומץ מתאבלים. חוסיין נקבר ליד חלקות הקבר של שני בניו, עודאי וקוסאי, לא הרחק מהמקום בו נתפס בידי האמריקנים ב-13 בדצמבר 2003.

שליט עיראק לשעבר, סדאם חוסיין, נחשב בחייו לדמות שנויה במחלוקת. לצד גלי ההערצה כלפיו היו לא מעטים שייחלו ליום שבו יזכו לראות את "הרודן מבגדד" ללא רוח חיים. נראה כי גם לאחר מותו בתלייה ממשיך סדאם לעורר לא מעט מחלוקת, וגם מקום קבורתו הפך לסוגיה מורכבת.   

אתמול לפנות בוקר, זמן קצר לאחר הוצאתו להורג של סדאם, ביקשו בני משפחתו, ובראשם בתו הבכורה רע'ד, כי גופתו של אביה תועבר לקבורה בתימן. רע'ד, המתגוררת בירדן, ביקשה את התערבותו של נשיא תימן, עלי עבדאללה צאלח, כדי לקבור את אביה במדינה הערבית תוך שהיא מבהירה כי מדובר בקבורה זמנית עד ל"שחרור עיראק", אז ייקבר סדאם מחדש במולדתו. גם אחד מעורכי דינו של סדאם, נג'יב אל-נעימי, אמר כי גופתו של לקוחו לשעבר תיקבר מחוץ לעיראק. 

מנגד, סירבה ממשלת עיראק להניח לסדאם לחמוק מאחריותה, גם לאחר מותו. גורם המקורב לראש ממשלת עיראק, נורי אל-מאלכי, אמר כי גופתו של סדאם לא תצא מגבולות עיראק. "הגופה לא תעזוב את עיראק, אולם איננו יכולים כעת לקבוע את מקום קבורתה, מלבד העובדה שהיא תיקבר", אמר הגורם.
ראש השבט סירב להצעת הממשלה

Get Microsoft Silverlight
מסע ההלוויה של סדאם חוסיין
אי הבהירות באשר למקום קבורתו של הרודן העיראקי נמשכה לאחר שהשייח' עלי א-נדא, ראש שבט אל-בו נאצר, שאליו השתייך סדאם, סירב להצעתה של ממשלת עיראק לקבור את הגופה בבגדד. השייח' א-נדא אף ביקש מהממשלה להעביר את הגופה לקבורה לכפר הולדתו של סדאם, אל-עוג'ה, שבאזור העיירה תכרית, לצד ילדיו עודאי וקוסאי, שנהרגו על ידי צבא ארצות הברית ב-2003.

אמש דיווחו רשת הטלוויזיה "אל-ערבייה" וסוכנות הידיעות העיראקית כי גופתו של סדאם הועברה במטוס
לתכרית, בדרכו למנוחת עולמים בכפר הולדתו אל-עוג'ה. ואולם כמה שעות לאחר מכן הודיעו בני משפחתו של שליט עיראק לשעבר כי גופתו תיקבר בעיירה רמאדי, כ-110 קילומטר ממערב לבגדד, ולא בכפר אל-עוג'ה. "המשפחה קיבלה את צוואתו של הנשיא, בה ביקש להיקבר ברמאדי או באל-עוג'ה, והחליטה לקבור אותו ברמאדי", נמסר בהודעת המשפחה.

ואולם בסופו של דבר דיווחו הבוקר בני משפחתו של הרודן לשעבר כי חוסיין נקבר בחלקה המשפחתית בכפר בו נולד, אל-עוג'ה.

גופתו של סדאם חוסיין לאחר ההוצאה להורג. צילום: רויטרס

התמונות האחרונות בהחלט

במקביל, פרסמה הבוקר רשת אל-ג'זירה סרטון וידיאו, שצולם ככל הנראה בטלפון נייד, ומנציח את רגעיו האחרונים בהחלט של מי שכונה "הקצב מבגדד". התמונות הקשות הופצו באתרי אינטרנט שונים, וחושפות את רגע התלייה עצמו.

בסרטון, שצולם בחדר בבגדד שבו נתלה סדאם, ושלפי הדיווחים שימש בעבר את המודיעין העיראקי בתקופת משטרו, נראה הרודן העיראקי כשהחבל כבר כרוך סביב צווארו, ומסביבו עומדים תלייניו ואנשים נוספים. סדאם, שככל הנראה מבין כי הוא עתיד להשיב בקרוב את נשמתו לבורא, משחרר מפיו את הקריאה: "יא אללה".

הנוכחים בחדר אינם מגלים חמלה על סדאם גם ברגעיו האחרונים וצועקים את השם "מוקתדא, מוקתדא, מוקתדא", (אחד ממנהיגי השיעים בעיראק, מוקתדא א-סדר – א.ע), ואת שמו של אביו, מוחמד בכר א-סדר, שנרצח על ידי תלייניו של סדאם ב-1980. קריאותיהם של הנוכחים בחדר יכולות אולי לרמז על כך שהם משתייכים לעדה השיעית.

בשלב מסוים, לאחר שאחד הנוכחים בחדר צועק לעברו של סדאם: "לגיהינום", מזדרז אחד האנשים להפסיק את קריאות הנקם באומרו: "לא, האיש נמצא בהוצאה להורג". לאחר מכן, נשמע הרודן העיראקי כשהוא אומר את ה"שהאדה" המוסלמית, העדות של כל מאמין מוסלמי, שמורכבת מהנוסחא: "אין אלוהים מבלעדי אללה ומוחמד הוא שליחו".

סדאם אומר את ה"שהאדה" במלואה פעם אחת, ולפני שהוא מגיע למחציתה של "השהאדה" השנייה, נשמע קול נפץ אדיר והבמה מתחת לרגליו של מי שהטיל את חיתתו על חייהם של כה רבים נפתחת, והוא נופל לתוכה. בתמונות שמגיעות לאחר מכן, נראית כבר גופתו של הרודן לשעבר.

תומכיו של הרודן דורשים נקמה

מפלגת הבעת' – בראשה עמד סדאם – פרסמה אמש הודעה בה היא קוראת לתומכיה לפגוע ביעדים אמריקניים ואיראניים, כנקמה על הוצאתו להורג של השליט הכל יכול לשעבר. בנוסף, קראה המפלגה לתומכיה לנתק כל מגע עם מי ש"מגן על פשעיה של איראן", ובהם ארגון חיזבאללה הלבנוני.

בעקבות החשש בעיראק ממהומות שיפרצו בגלל הוצאתו להורג של סדאם חוסיין, הכריזו אתמול כוחות הביטחון על עוצר בעיר הולדתו של הרודן, תיכרית, ובסמארה - שתיהן ערים סוניות. למרות העוצר ירו  חמושים באוויר במהלך הפגנה בתיכרית, הניפו את תמונתו של סדאם וקראו לנקמה.

זמן קצר לאחר הוצאתו של השליט המודח להורג החרידו שני פיצוצים קטלניים את המדינה. הפיצוצים הקטלניים התרחשו ערב חג הקורבן, החג החשוב ביותר בלוח השנה האיסלאמי, שלקראתו יצאו אלפי בני אדם לערוך קניות בשווקים. הפיגוע בקופא, עיר המאוכלסת ברובה על ידי שיעים, התרחש כאשר פצצה שהוטמנה במיניבוס התפוצצה כאשר זה חנה בשוק דגים. כ-31 בני אדם נהרגו ויותר מ-50 בני אדם אחרים נפצעו. בפיצוץ השני, שהתרחש בשכונת ח'ורייה בבירה, נהרגו 37 בני אדם ונפצעו 25 בני אדם נוספים.
  
המחאה סביב הוצאתו של הרודן העיראקי להורג לא פסחה גם על שטחי הרשות. הארגונים הפלשתינים מיהרו לגנות את המהלך. בערים הפלשתיניות יצאו מאות לרחובות, כשהם מצויידים בתמונותיו של סדאם וקוראים קריאות נגד הממשל האמריקני. מנגד, הידיעות על מותו של הרודן לשעבר הוציאו לרחובות עיראק מאות שיעים, שסבלו לא אחת ממעשי טבח פרי יצירתו של שלטון סדאם. ההמונים קראו קריאות שמחה על מותו של הרודן הסוני. 

בהכנת הידיעה השתתפה יעל ערבה

עדכון אחרון : 31/12/2006 10:16
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים