אולמרט: נקיים דיון בנושא הסורי
ראש הממשלה הודיע שהממשלה תקיים דיון על סוריה כדי "לשקול בזהירות לפני שנוקטים עמדה"
"בעתיד בכוונתי לקיים דיון בממשלה על כל הנושאים המדיניים, כולל הנושא הסורי", אמר אולמרט בישיבת הממשלה. "ההבדל בין דיון בממשלה לדיון ציבורי בתקשורת הוא שבממשלה יש לדברים משקל אחר. ולכן, לפני שנוקטים עמדה צריך לשקול דברים ביתר זהירות".
אולמרט התייחס למכלול הנסיבות בהן נשמעו התבטאויותיהם של נשיא סוריה, בשאר אסד, ושל שר החוץ ווליד אל-מועלם, בסוף השבוע. "צריך לשאול את השאלה למה אסד מצהיר את הצהרותיו דווקא היום, אחרי דוח בייקר ואחרי שנשיא ארה"ב נקט עמדה נחרצת בנושא הסורי, וכשכל הקהילה הבינלאומית דורשת מאסד להפסיק לחרחר מלחמה ולערער את ממשלת לבנון", תהה בקול. "האם כשהנשיא בוש, בעל הברית החשוב של ישראל, שעמו יש לנו מערכת יחסים אסטרטגית, נאבק בכל זירה נגד הגורמים שמנסים להכשיל אותו - האם זה הזמן שאנחנו נאמר את ההיפך?"
בדבריו התייחס אולמרט לנכונות לוויתורים טריטוריאלים שהביעו קודמיו בתפקיד. "השאלה היא לא מה ניתן לאסד. הרי ברק וביבי כבר הציעו לו פלוס מינוס 30 מטר מהכנרת. השאלה היא מה ישראל תקבל. האם נצליח בנסיבות הללו לנתק בין סוריה לאיראן ולהפסיק את התמיכה של סוריה בחמאס? לפני שאנו מציעים דברים ומגבשים מדיניות, ראוי לשקול הכל באיפוק ובזהירות".
אל דברי אולמרט הצטרף המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס. "בואו נשים את הדברים על השולחן", אמר פרס. "אין עוד מדינה כמו ארה"ב ששומרת עלינו ודואגת לאינטרסים שלנו. האם היום צריך לצאת נגד העמדה האמריקנית? עבור מה? רק כדי להוציא את אסד ממצוקותיו הפנימיות?"
שר הביטחון פרץ, שהעלה את הסוגיה הסורית בישיבת הממשלה, ציין כי המחיר בהסכם שלום עם סוריה הוא ידוע. "לכל הסכם יש תג מחיר, המחיר כאן ברור לגמרי", אמר פרץ. "השאלה היא האם אנו רואים חשיבות אסטרטגית גבוהה בניתוק סוריה מהציר הרדיקלי, ורוצים למנוע את שיתוף הפעולה עם חיזבאללה.
שר הביטחון התייחס אף הוא למכלול המדינות המעורבות בסוגיה הסורית. "עלינו לקבל החלטות ביחס למשמעות הזירה הסורית ותיעדופה. האם היא חשובה מספיק כדי להיכנס
גורמים בלשכת אולמרט ציינו שראש הממשלה צפוי לגבש את עמדת המדינה בנושא לאחר שיאזין לעמדות השרים, בכירי מערכת הביטחון וגורמי המודיעין השונים. הגורמים ציינו עוד כי לפני יציאתו של אולמרט לוושינגטון כבר נערך דיון מדיני כולל בסוגיה, אך הוא נעשה במסגרת התייעצויות לקראת הנסיעה.
שר התיירות, יצחק (בוז'י) הרצוג, הצטרף לעמדת שר הביטחון וקבע כי יש לבחון את הצעותיה של סוריה. "הבעיה היא שסוריה פועלת מצד אחד לכיוון משא ומתן, ומצד שני ממשיכה לספק נשק לארגוני הטרור הגרועים ביותר ונותנת חסות לחאלד משעל", אמר השר הרצוג. "איני שולל הידברות, אך אכזבות העבר מהדיאלוג עם סוריה מחייבות אותנו למשנה זהירות".
ואילו שר התמ"ת ויו"ר ש"ס, אלי ישי, דחה את הצהרותיו של אסד על הסף וטען כי אסור לישראל ליפול לתוך המלכודת שטומן לה נשיא סוריה. "אסד פועל תחת תוכנית מאורגנת להכשרת השרץ הטרוריסטי בקרב מדינות העולם", אמר ישי. "מדובר בהצהרה וירטואלית על כוונה וירטואלית".
בתחילת ישיבת הממשלה סיפר ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שחזר בסוף השבוע מביקור בגרמניה, ששר החוץ הגרמני, פרנק וולטר-שטיינמאייר, נפגש לאחרונה בדמשק עם נשיא סוריה וחזר משם מאוכזב. אולמרט התייחס בישיבה גם לנושא האיראני ואמר כי יש סיכוי שתתקבל החלטה במועצת הביטחון שתטיל סנקציות על איראן. "היא לא חריפה כמו שאנחנו רוצים אבל זה צעד בכיוון הנכון", אמר ראש הממשלה.