'חברה שמנסה ליישר אנשים, עקומה בעצמה'
הסופר סמי מיכאל נאם במפגן הגאווה בירושלים, ומתח ביקורת על מחאת החרדים. זמן קצר לפני כן נעצרו 5 צעירים חובשי כיפות, כשברשותם אלות וסכינים, וכן אקדח ובו כדור בקנה
המשתתפים הרבים בעצרת הגאווה נשאו שלטים בהם נכתב "לא אשקוט, כי ארצי שינתה את פניה", וחילקו הודעות בצורת פשקווילים ובהם מחאה על ההסתה של החרדים. לפי הערכות המשטרה, השתתפו בעצרת, שהחלק המרכזי שלה הסתיים, כ-4,000 בני אדם.
יו"ר האגודה לזכויות האזרח, הסופר סמי מיכאל, נאם באירוע. "המשטרה עשתה היום את אחד התפקידים החשובים בהיסטוריה, בזה שהיא מגנה עליכם", אמר. "בימים האחרונים הייתה נגדכם הסתה פרועה, שלא משקפת את עמדת רוב אזרחי ישראל. יש לכם משפחות, ידידים וחברים שאוהבים אתכם".
בהמשך נאומו, אף הוסיף מיכאל סיפור מימי ילדותו, שמדגים, לדבריו, את היחס לקהילה ההומו-לסבית. "אני זוכר שהיו מתעללים בילדים שכתבו ביד שמאל, נתנו להם מכות על היד וקשרו להם אותה כדי שיתיישרו ויתרגלו לכתוב ביד ימין", אמר. "מה שקרה הוא שאותם ילדים גדלו וכתבו עקום גם ביד ימין וגם ביד שמאל. חברה שמנסה ליישר אנשים היא בעצמה עקומה.
"מי שמנסה לתקן את השונה, ולהכות בו, הוא זה שפועל כנגד דרך הטבע", המשיך מיכאל. "אומרים אל תצעדו, כדי לכבד את ירושלים הקדושה. אבל עיר שלא מכבדת את בניה ולא מכירה בפערים החברתיים שבה, עיר שבה שיעור העוני הוא הגבוה במדינה, היא לא קדושה".
מפגן הגאווה בירושלים. צילום: חגי דקל, עריכה: אייל רותם
יו"ר ארגון הבית הפתוח, נועה סתת, אמרה ל-nrg מעריב כי היא מרוצה מההיענות לאירוע, ושאין בכוונתם לוותר על המצעד בשנים הבאות. רבים מהנוכחים הביעו אכזבה מהפשרה שהושגה, ומכך שלא ניתן להם לקיים את המצעד בסופו של דבר.
מאוחר יותר עלתה סתת על הבמה, ואמרה: "במסע שלנו כקהילה לעבר השוויון עברו עלינו חודשים קשים, שבהם נחשפנו לאלימות והסתה שהשאירו אותנו המומים. הבנו שלנו כקהילה יש תפקיד חשוב למאבק על הדמוקרטיה ועל השוויון. עומדת לפנינו דרך קשה וארוכה, אבל עובדה שניהלנו את המאבק ללא אלימות, מבלי להכליל ומבלי להתלהם. ניתנה לנו לגיטימציה להמשיך להיאבק על השיוויון כאן בירושלים גם ב-2007 וב-2008".
חבר הכנסת דב חנין (חד"ש) השתתף גם הוא בעצרת. "הודו לי שבאתי לכאן, אבל אני רוצה להודות לכם שנאבקתם",
חבר מועצת עיריית ירושלים, סער נתנאל, תקף בחריפות את ראש הממשלה ואת ראש עיריית ירושלים. "לא ציפינו לשתיקה של ראש העיר כשעירו בוערת, לא ציפינו לשתיקה הכה מביכה של ראש הממשלה", אמר. "היינו מצפים מהמנהיגים לומר עד כאן, כאשר קבוצה אחת מאיימת על קבוצה אחרת. בסך הכל רצינו לצעוד 550 מטר, אבל זה 550 מטר בין ישראל שפויה ודמוקרטית ובין ישראל פנאטית וקיצונית. אנחנו לא נוותר, אנחנו נצעד 550 מטר עם 12,000 שוטרים, ואחר כך נצעד 600 מטר עם 10,000 שוטרים, עד שלבסוף נצעד 10 ק"מ במצעד של אהבה וסובלנות".
מיד אחריו עלה לבמה אדם רוסו, שנדקר בשנה שעברה על ידי חרדים במהלך המצעד. רוסו הניף את דגל הגאווה אותו נשא בשנה שעברה, כאשר הוא מוכתם בדם, ואמר: "אני מתבייש בראש הממשלה ששתק לנוכח ההסתה, ואני גאה בחברת הכנסת זהבה גלאון שהשמיעה את קולה".
גלאון, שעלתה גם היא על הבמה אמרה כי "ירושלים היא של כולנו, והיא בירה גם שלנו", אמרה. "אנחנו נצעד בה גם ב-2007 וגם ב-2008". גלאון חלקה שבחים לאנשי הבית הפתוח ואמרה: "אני רוצה לברך את חברי הבית הפתוח על התבונה, על האומץ ועל הדרך שבה ניהלו את המאבק, לא רק של הקהילה. זה מאבק של כולנו על דמותה של החברה, על הדמוקרטיה ועל הזכויות של כל בני האדם".
שאנן סטריט, סולן להקת "הדג נחש", שהופיעה על הבמה, קרא למשתתפים: "אני יודע שאתם קצת מבואסים מכל הסחה והגועל שנשפך פה בימים האחרונים, אבל לפחות לפי מה שאני מרגיש, תושבי ירושלים אוהבים אתכם ותומכים בכם".
זמן קצר לאחר פתיחת העצרת באצטדיון גבעת-רם, עצרה המשטרה בגן סאקר חמישה צעירים, חובשי כיפות סרוגות, אשר ברשותם אגרופנים, אלות וסכינים. לאחד העצורים אף היה אקדח, המוחזק ברישיון, ובו כדור בקנה. מאוחר יותר עצרה המשטרה גבר חרדי כבן 30, שהתחזה להומו וניסה לקפוץ לעבר הבמה באצטדיון גבעת-רם, תוך שהוא קורא קריאות גנאי לעבר המשתתפים. הוא הועבר להמשך חקירה.
עם סיום האירוע, ולמרות פעולות המחאה השונות, אמר מפקד מחוז ירושלים, ניצב אילן פרנקו, כי "האירוע הסתיים בהצלחה". פרנקו ציין כי "כולם עמדו בהסכם, גם הקהילה החרדית, ומנגד גם הקהילה ההומו-לסבית".
לדבריו, למעט אירועים מינוריים, לא נרשמו אירועים חריגים. "כשעמדתי בימים האחרונים בצמתים בשכונות החרדיות, קיוויתי שהאירוע יסתיים כך. קיוויתי מאוד שבסיומו של יום, השפיות תנצח".