"החזקתן של קטינות במעצר אינו כלי ענישה"
בדיון שנערך בכנסת, קראה ח"כ יחימוביץ' לשחרר קטינות שנעצרו בפעולות מחאה נגד ההתנתקות: "מערכת המשפט זועמת על הנערות בשל חוצפתן"
ח"כ יחימוביץ' קראה לשחרר את הצעירות, שנעצרו במהלך פעולות מחאה. "התופעה של החזקתן הממושכת של קטינות במעצר, כאשר הוריהן מסרבים לשחררן בערבות, היא בלתי נסבלת ויש להפסיקה", אמרה יחימוביץ'.
"נוצר הרושם שמערכת המשפט זועמת על הנערות בשל חוצפתן, ובשל חוסר נכונותן להכיר במערכת המשפט", המשיכה יחימוביץ' בדבריה. "אולם מצב שבו מעצר יהווה כלי ענישה, ביטוי לכעסם של השופטים, ולעתים חלק ממאבק כוחות, הוא מצב בלתי נסבל. הפעלת לחץ על הורי הילדות באמצעות הילדות, אינה מתקבלת על הדעת".
ח"כ אורי אריאל ונציגי המתנחלים, שיזמו את הדיון, טענו כי ידה של הפרקליטות "קלה על ההדק" בכל הנוגע לקטינים שנעצרים ביו"ש "על רקע אידיאולוגי", כהגדרתם, וגם על עבירות זניחות. לדברי אריאל, התנהגות הפרקליטות ובתי המשפט כלפי אותם צעירים גורמת לירידה באמון במערכת בקרב בני הנוער.
חיפוש בעירום
במהלך הדיון הוצג סיפורה של צעירה בת 15, שנעצרה במהלך הפגנת מחאה בחברון וישבה במעצר בכלא נווה-תרצה במשך חודש וחצי, לצד עצירות בוגרות. הצעירה סיפרה כי הסוהרות ניסו לערוך חיפוש על גופה כשהיא בעירום, תוך שימוש רב בכוח, וחדלו רק כאשר פרצה בבכי.
הנוכחים בדיון הציעו חלופות למדיניות הנוכחית של מערכת אכיפת החוק. בין החלופות שנשקלו היתה האפשרות להכריז על הקטין כ"נזקק", להטיל על העצורים מגבלות, כגון צו הרחקה, גם אם הוריהם מסרבים לחתום
על ערבות, ואף לשחרר אותם ללא מגבלות וללא ערבות.
הח"כים ציינו בנוסף כי יש להפקיד על הבאת הקטינות בפני שופט נוער וכן להקפיד על כך שקצינת מבחן תבקר אותן בתוך 24 שעות מרגע המעצר, דרישה שעל פי העדויות לא תמיד מתקיימת. "אין בכוונת הוועדה להתערב בשיקול הדעת של השופטים, אולם אין ספק שנוצרה כאן בעיה שיש להגיע לפיתרון מערכתי לגביה", אמרה יחימוביץ'. כמו כן הוחלט בדיון כי ההמלצות יועברו לידי נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש.
עדכון אחרון : 18/10/2006 0:22