הקשישה הענייה ניצלה מהחוב
בית המשפט ביטל צו מעצר נגד עולה חדשה בת 91, שנקלעה לחובות בלא ידיעתה
הקשישה, עולה חדשה ממדינות חבר העמים, המתקיימת מקצבת הביטוח הלאומי, אינה מדברת עברית וסובלת ממחלות רבות הנפוצות בקרב אנשים בגילה, כגון לחץ דם גבוה וסוכרת. בעבר חתמה הקשישה ערבויות לבתה, שלקחה הלוואות אותן לא הצליחה להחזיר. הקשישה, שאינה דוברת עברית, סיפרה בבית המשפט כי לא ידעה על מה היא חותמת.
לדבריה, היא חולקת דירה בבת-ים עם קשישה נוספת ומשלמת על כך 200 דולר בחודש מקצבת הביטוח הלאומי בסך 2,100 שקלים, שממנה היא מתקיימת. לקשישה אין מקורות הכנסה נוספים.
לרוע מזלה, בהוצאה לפועל הצטברו תיקים רבים כנגדה בסך 180 אלף שקל, בגין חובות שצברה בתה. אחד משני הפרקליטים של ההוצאה לפועל, שטיפל באחד התיקים, סירב להתרשם מגילה המבוגר של הקשישה וממצבה הבריאותי, התעקש להמשיך בהליכים וסירב לבטל את צו המעצר.
"הרגישה שהולכים להרוג אותה"
אנשי ההוצאה לפועל, שהגיעו לביתה לפני כשלושה חודשים, עזבו את המקום לאחר שלא הצליחו לשוחח עימה, מכיוון שהיא בכתה וצעקה מבהלה. לדברי עורכת הדין, דיקלה טוטיאן, המייצגת בהתנדבות את הקשישה, אנשי ההוצאה לפועל נהגו בחוסר אחריות כשהגיעו לביתה של הקשישה, מכיוון שהדבר היה עלול לגרום לה לנזק בריאותי. "אם חלילה היה קורה לה משהו מבהלה, מי היה נותן על כך את הדין?", אומרת טוטיאן.
הקשישה הגיעה לבית משפט השלום בתל-אביב בסוף השבוע שעבר, כשהיא מלווה בצוות העובדים במשרדה של של עו"ד דקלה טוטיאן, שהגיעו בהרכב מלא
כדי לתמוך בה. במהלך הדיון כולו מיררה הקשישה בבכי גם כאשר ניסו פרקליטיה להסביר לה שהסיוט שלה נגמר. על פי ההחלטה של רשמת בית המשפט, כל התיקים כנגד הקשישה יאוחדו לתיק אחד שבגינו היא תשלם 100 שקלים בחודש, בהתאם ליכולתה הכלכלית.
"היא היתה כל כך מפוחדת שהרגישה שכל הנוכחים בבית המשפט עומדים להרוג אותה. הביקור של אנשי ההוצאה לפעול בביתה השאיר בה טראומה", מספרת טוטיאן. "לשמחתנו, רשמת בית הדין גילתה אנושיות רבה ומה שחשוב עכשיו הוא שהקשישה לא תסולק מהדירה ומוציאים לפועל לא ידפקו עוד על דלתה".