ניצחון מוחץ לאירוס הגלבוע
לאחר שלוש שנות מאבק הכף הוכרעה לטובת הירוקים: ניצחון מוחץ נרשם לזכות החברה להגנת הטבע כשהמועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה שלא לאשר את הקמת הישוב האקולוגי מיכל בגלבוע - ביתו של אירוס הגלבוע המוגן
כנגד הקמת הישוב בשמורה התנהל מאבק ממושך ועיקש שנמשך כשלוש שנים בהובלת החברה להגנת הטבע, שטענה כי הקמת הישוב בשמורה הוא בבחינת פשע אקולוגי. לטענה זו היו שותפים מרבית מדעני שמירת הטבע בארץ.
המאבק הציבורי כלל הפגנות וחתימות של עשרות אלפי אזרחים ואנשי ציבור על עצומה כנגד הקמת הישוב. נציג רשות הטבע והגנים במועצה הארצית הפתיע לטובה והתנגד גם הוא למיכל, זאת לאחר שבמהלך כל המאבק תמכה הרשות באופן מפתיע וחריג בהקמת היישוב על שטח האירוסים.
יואב שגיא ראש מכון דש"א לשמירת השטחים הפתוחים ואיש החברה להגנת הטבע, שהוביל את המאבק: "אני מברך על החלטת המועצה הארצית, שקבעה כי האירוסים חשובים יותר מבטון ומלט, ובכך תשאיר את הגלבוע כמקום יפיפה ופורח להנאת כלל הציבור הישראלי. זהו ניצחון חשוב של השכל הישר והישג רב משמעות לשמירת הטבע שראוי שיהווה תקדים לשמירה על שמורות הטבע והריאות הירוקות המעטות שנותרו לנו, אשר נמצאות באיום מתמיד, שאם לא כך, תוך מספר שנים הארץ כולה תתכסה במבנים וכבישים".
בשנת 2002 הונחה אבן הפינה לישוב אקולוגי קטן שייבנה מחומרים ידידותיים לסביבה, ללא מכוניות וכבישים ועם מינימום פגיעה בטבע. הקמתו של הישוב מיכל היתה בחסות המועצה האזורית בקעת בית שאן ובאישור רשות הטבע והגנים. בתמורה, הייתה אמורה המועצה האזורית לוותר על כמה עשרות אלפי דונם משטחה לטובת הקמת שמורת טבע.
אלא שאז קמה החברה להגנת הטבע, ולצידה עשרות מומחים ותושבים מהעמק, וטענה שהקמת הישוב עלולה לסכן את המשך קיומו של אירוס הגלבוע, בייחוד אחרי הפגיעה שכבר נעשתה בהקמת גדר ההפרדה. היתה אירוניה מסוימת בכך שהישוב האקולוגי הזה עמד לקום על איזור המחייה היחיד בעולם של אירוס הגלבוע – ולהביא בסופו של דבר להכחדתו. העובדה שהפרח הזה מסמל יותר מכל פרח אחר את המאבק על הצלת פרחי הבר בישראל והעובדה שדווקא רשות הטבע והגנים הסכימה לתוכנית כזו, העצימה את האירוניה. המלחמה פרצה.
למרות אזהרות המומחים, ברשות הטבע והגנים הציגו חוות דעת משלהם שקבעה כי אירוס הגלבוע אינו נמצא בסכנה. לדבריהם, בשטח הישוב שכבר צומצם כדי להקטין את הפגיעה בטבע, אוכלוסיית האירוסים זניחה למדי בחשיבותה. זאת, על כל פנים, בהשוואה לשטחים אחרים בהר שהוכרזו כשמורת טבע.
"ברשות מתגאים שהם השיגו שמורה בתמורה להקמת הישוב, אבל זו זריעת חול בעיניים של הציבור", האשימו
דובר רשות הטבע והגנים אמנון נחמיאס לא נשאר חייב. "'השטח לא בסיכון' היא טענה חובבנית וילדותית ומתעלמת ממציאות חוסר המקרקעין במדינה", תקף נחמיאס. "הדרך היחידה לשימור שטח לטווח ארוך היא הכרזתו כשמורת טבע. ניסיון רב שנים מראה ששטח שלא הוכרז – היכולת להכריזו כשמורה הולכת ויורדת עם השנים, עד להגעת שינוי ופגיעה בו. אין לנו עניין בהקמת הישוב מיכל, מעבר להישג החשוב של הכרזת שטחים נרחבים משטחי מועצה אזורית בית שאן כשמורת טבע. ההחלטה שלנו זכתה לגיבוי הן של מליאת רשות הטבע והגנים והן של מועצת גנים ושמורות, שהוא גוף שאינו קשור לרשות הטבע והגנים, ואף הוא מורכב מנציגי ציבור שעניינם שמירת טבע".
בסופו של דבר, כאמור, הכף הוכרעה לטובת הירוקים והאירוסים הסגולים ודווקא נציג רשות הטבע והגנים סייע לטרפד את התוכנית להקמת היישוב האקולוגי "מיכל" בגלבוע. אירוס הגלבוע יוכל להמשיך לפרוח שם בשקט ובשלווה.