עצומה: מאמינים בך חלוץ
כ-280 איש, בהם בכירי חיל האוויר לשעבר, חתמו על עצומת תמיכה ברמטכ"ל. "פה לא מצדיעים לטובים", אומר אחד מהחותמים, "פשוט לוקחים רובה ויורים במי שיקר לנו"
- היום שאחרי המלחמה - סיקור מיוחד ב- nrg מעריב
על העצומה, שמתפרשת על גבי עמוד שלם בעיתון הארץ, חתמו כ-280 בני אדם, חלקם יוצאי חיל האוויר. בין השמות הבולטים שצרפו את חתימתם: מפקדי חיל האוויר לשעבר, האלופים איתן בן-אליהו ואביהו בן-נון, ראש עיריית באר-שבע ובכיר חיל האוויר, תא"ל במיל' יעקב טרנר, קצין חינוך ראשי לשעבר ואיש חיל האוויר, תא"ל במיל' אברהם עשהאל, איש יחסי הציבור רני רהב, שהוא גם כן יוצא החיל.
חותמי העצומה כותבים: "חלוץ, מפקד מנהיג חבר. אנו החתומים מטה מבקשים להביע את מחאתנו החריפה על מסע ההכפשה המתנהל בימים האחרונים נגד רמטכ"ל צה"ל, דן חלוץ. מסע בו בית דין שדה מנסח כתב תביעה, משים עצמו כשופט ומפרסם גזר דין".
עוד נכתב בעצומה: "רובנו מכירים את דן חלוץ יותר מ-30 שנה. שירתנו לצידו ותחת פיקודו בימי מלחמה ושלום, ולמדנו להכיר לוחם, מפקד מנהיג וחבר". את העצומה מסיימים חותמי העצומה בקריאה לאפשר לחלוץ לבצע את תפקידו. "אנו קוראים לראש המטה הכללי להמשיך להוביל את היערכות צה"ל שלאחר הלחימה לקראת הבאות. בימים אלו אין המתאים לכך יותר מדן חלוץ".

"אנחנו תומכים ובטוחים בטיבו ובאיכותו של הרמטכ"ל. התכנסו כמה דברים שהתערבבו, ואנחנו רוצים לחזור אל הבסיס, אל חלוץ המפקד האיכותי, שחייב להנהיג את הצבא", אמר ל-nrg מעריב ראש עיריית באר-שבע יעקב טרנר. "אנחנו לא נסכים שיהפכו את חלוץ לשק החבטות של מדינת ישראל. אני מכיר את חלוץ כבר שנים, ואין לי ספק שראשו בעיניים של מדינת ישראל והוא לא ניסה לעשות מניפולציות כספיות".
לדברי טרנר. חייבים לבדוק כמה דברים שלא היו בסדר, "אבל הקדמנו לטפל בעניין". טרנר סיפר עוד כי הוא וחבריו החליטו לפרסם את העצומה מכיוון ש"הפכו את חלוץ למטרה, כמעט שק חבטות".
"את הדברים שלא בסדר צריך לתקן ובוודאות
השבוע עמד חלוץ במרכזה של סערה ציבורית ופוליטית, בעקבות חשיפת מעריב לפיה הרמטכ"ל מכר את תיק ההשקעות הפרטי שלו, שעות לאחר תחילת הקרבות בלבנון. רבים במערכת הפוליטית מיהרו לתקוף את חלוץ. יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, פנה ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בדרישה לחקור את העניין. לטענת אורלב, הפרשה מעלה חשד, לכאורה, לעבירות של ניצול מידע פנים, ניצול לרעה של כוח המשרה והפרת אמונים.
"יש ציפייה שבשעות מכריעות הרמטכ"ל יקדיש את כל עיתותיו ויכולותיו לניהול המלחמה, ולא לעריכת חשבונות אישיים של רווח והפסד בבורסה", אמר אורלב. "הואיל והמערכה הצבאית טרם הסתיימה, יש חשיבות עליונה לכך שהרמטכ"ל יהיה חף ונקי מצל צילו של חשד לעבירה".
ח"כ קולט אביטל (העבודה) היתה בוטה עוד יותר וקראה לחלוץ להתפטר מתפקידו. "יש כאן בעיה חמורה בסדר העדיפויות שלו. המדינה בערה וכל שעניין אותו זה תיק ההשקעות שלו". גם יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ רוחמה אברהם (קדימה), מיהרה להגיב על הפרסום. "הפרשה מעוררת תמיהות רבות", אמרה. "על הרמטכ"ל לספק לציבור הסבר מפורט יותר מאשר ההסבר הלקוני שנתן עד כה".
ח"כ גלעד ארדן (ליכוד) אומר כי "הרמטכ"ל אינו כאחד האדם והוא אמור לסמל את עוצמת צה"ל". לדבריו, "העובדה שהוא מצא לנכון לעסוק במימוש השקעותיו הפרטיות מיד לאחר חטיפת החיילים עלולה להעיד על חוסר בטחונו ביכולתו של צה"ל לטפל באירוע בהצלחה. פעם מנהיג היה שואל מה הוא יכול לעשות עבור המדינה, היום כנראה שואלים מה הבורסה עשתה היום".
יממה לאחר מכן זכה חלוץ לגיבוי מכמה מפקודיו. סגנו של חלוץ, האלוף משה קפלינסקי, מיהר לגבות את חלוץ. "ראיתי את חלוץ עובד ומתפקד בימים הקשים של פרוץ המלחמה, ומקבל החלטות בקור רוח תוך דאגה לשלום החיילים ולסיטואציה כולה. עוד לא ידענו שאנו הולכים למלחמה כל-כך ארוכה, והוא היה עסוק כולו במתן פתרונות נכונים ובהובלת המערכת" –אמר קפלינסקי, סגנו של הרמטכ"ל, בראיון שהעניק לגל"צ. "אני מקווה שהוא לא יתפטר – יש עוד משימות קשות בפנינו".
ואולם לצד הגיבוי הפומבי, גם בקרב הקצונה הבכירה היה מי שמתח ביקורת חריפה על התנהלות הרמטכ"ל. "הוא פילג את השורות כשהנחית את האלוף קפלינסקי בפיקוד צפון - כעת לא כולם יעמדו מאחוריו", אמר ל-nrg מעריב גורם ביטחוני בכיר. לדבריו, הרמטכ"ל עשה מעשה "שלא מריח טוב, ועליו לעשות חשבון נפש עמוק". עוד ציין הגורם הבכיר כי התנהלותו של חלוץ בעייתית מבחינת ההתנהגות הנדרשת מקצין. "איזה מסר הוא מעביר לפקודים שלו? הוא עשה טעות אחת - כשפילג את השורות בכך שהנחית את האלוף קפלינסקי בפיקוד צפון. כעת הוא ימצא שלא כל הצבא עומד לימינו בפרשה הזו".
קצין בכיר בפיקוד צפון, מתח גם כן ביקורת חריפה על הרמטכ"ל. "יש קצינים שלא ראו לרגע את הבית במשך למעלה משלושים יום, וזה כולל אותי", אמר. "לא אישה ולא ילדים. יש כאלה שהיו אמורים לעבור לבית חדש, והארגזים שלהם נותרו בתוך הבית מבלי שיפתחו אותם, כי האבא היה עסוק במלחמה נגד המחבלים. התחושה קשה כשאנחנו מבינים שלרמטכ"ל היה זמן לעסוק בענייניו האישיים, שעוד קשורים לדברים כספיים בבורסה", הוסיף.