פילים לא מטפסים על הרים
חוקרים שעקבו אחר פילים אפריקנים בקניה בעזרת לוויני GPS, מצאו כי הם מעדיפים להימנע מטיפוס על גבעות - כנראה בשל כמויות האנרגיה שעליהם להשקיע בעליה. הגילוי החדש יוכל לסייע במאמצי שימור הפילים באפריקה
קבוצת חוקרים בינלאומית השתמשה בלוויני GPS כדי לעקוב אחר תנועותיהם של הפילים בסוואנה. הם מצאו כי החיות הגדולות כמעט ולא ביקרו בנקודות גבוהות והם סבורים כי הסיבה לכך היא כמות האנרגיה שעליהם להשקיע בעלותם במדרון. למחקר זה יכולות להיות השלכות חשובות על נסיונות שימור פילי הסוואנה.
"לפילים ישנה, מן הסתם, דרך מבט שונה על סביבתם, משל חיות קלות משקל", כתבו המדענים בכתב העת "ביולוגיה עכשווית".
הפילים האפריקנים שוקלים כארבעה טון וצורכים מזון צמחוני בכמויות של 42 ק"ג ביום, הכולל פירות, עשב ועלים. הם בדרך כלל תרים אחר אוכל במשך כ-16 עד 18 שעות ביממה.
בהערכה גסה ניתן לומר כי בסמבורו, איסיאולו לאיקיפיה, שלושה מחוזות בצפון קניה, חיים כיום כ-5,400 פילים. במחקרם, כיסו החוקרים סביבת מחיה של כ-32,000 קמ"ר. הזיאולוגים הניחו קולרי GPS סביב צווארי הפילים כדי לעקוב אחר תנועותיהם, שדיווחו על מיקום החיות כל שלוש שעות. הם מצאו כי מושאי המחקר מנצלים 75% בלבד מסביבת המחיה שלהם, כשהם משתמשים במערכת "מסדרונות" שעוקפת את השטחים ההרריים.
"בשיפוע של חמש מעלות היתה מחצית מכמות הפילים לקמ"ר שתועדה בשטחים, בהם השיפוע הוא אפסי", סיפר ל-BBC אחד החוקרים, ד"ר איאן דגלאס המילטון.

ברמת גן אין הרים - פילים אפריקנים בספארי. צילום: טיבור יגר טיבור יגר
קשה לעלות ולרדת
פיל השוקל כארבעה טון יזדקק לתוספת של 25,000 קלוריות עבור כל מטר אנכי שיטפס – כ-2,500% מכמות האנרגיה שגובה הליכה מישורית.
משמעות הדבר היא שהפילים ייאלצו להעלות את צריכת הקלוריות שלהם על מנת לטפס במעלה הגבעה – זה ידרוש מהם לצרוך כמויות אוכל גדולות יותר. "טיפוס היא פעולה שלא באה להם בקלות", ציינו הזיאולוגים.
"המדרונות הגבוהים הם יותר מיוערים. ישנן מספיק סיבות עבורן ירצו הפילים לטפס", הוסיף ד"ר דגלאס המילטון, "יכול להיות שהסתערויות מרובות אנרגיה נועדו למצוא צמחיה או מינרלים שקיימים רק בגבהים מסוימים".
אחד הפילים בקניה, שכונה "אייסי מייק" מעורר השתאות בקרב החוקרים, מכיוון שהוא חי ומת על הר קניה, שגובהו 4,400 מטר מעל פני הים. דגלאס המילטון
ציין שאת המקרה המוזר הזה יש להמשיך ולחקור על מנת להבין את התנהגותו המשונה של "אייסי מייק".
"למעשה גם ירידה במורד ההר דורשת אנרגיות רבות בשל הבלימה", הוא אמר, "הפיל בעצם לא מסוגל לעלות על ההר ולרדת ממנו בתדירות גבוהה - מדובר בפעולה השורפת יותר מידי אנרגיה".
פילי הסוואנה מסווגים כ"פגיעים" על פי הרשימה האדומה הבינלאומית. באמצעות הבנת התנהגות הפילים והעדפותיהם, חוקרים יוכלו לצמצם את ההשפעה השלילית של האדם על החיות הגדולות. "אנחנו שואפים להגיע למצב בו פילים ובני אדם יחיו בהרמוניה", אומר בתקווה דגלאס המילטון, "השאלה היא כיצד למצוא מספיק לשני המינים יחדיו. אנחנו יכולים לעשות זאת רק בעזרת הבנת אופן קבלת ההחלטות של הפילים וצרכיהם".