גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


חלב ירוק

משקי החלב האורגני לסוגיהם תופסים תאוצה בבריטניה ובארה"ב. היתרונות ברורים: הפרות סובלות פחות, לא מקבלות הורמונים ואנטיביוטיקה והמוצר בריא יותר מזה שמיוצר במשקים מתועשים. רז גודלניק מציע שגם הישראלים, כצרכני חלב נלהבים, יפנימו את החסרונות והיתרונות של כל סוגיו

רז גודלניק | 31/5/2006 12:56 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אני מאד אוהב מוצרי חלב. אני מתחיל את הבוקר בנס קפה עם חלב, אוכל כמה סוגי גבינות בארוחת הערב ואם התמזל מזלי להיות בסביבה כשאמא שלי מכינה את אחת מעוגות הגבינה המצוינות שלה, אז אני בכלל מבסוט. תמיד יצאתי מנקודת הנחה שהחלב ומוצריו הינם טובים לבריאות ושגם הפרות, שבויתו כבר לפני אלפי שנים לספק את צרכיו של האדם, לא סובלות מהתהליך ומקבלות יחס הוגן למדי בתמורה לשירותיהן הטובים. 

המציאות, כרגיל, הרבה יותר מורכבת והתברר לי עם הזמן שהחלב הרגיל הוא לא בדיוק מעיין הבריאות ושלפרות מתייחסים, בדרך כלל, כמכונות ייצור שצריך למקסם את תפוקתן. יותר ויותר אנשים התחילו להיות מודעים לכך ומהתובנות הללו התפתחה גם בשוק החלב האלטרנטיבה הירוקה, שכוללת חלב אורגני ומוצריו (גבינות, יוגורט, גלידות), וגם חלב המיוצר ממקורות חלופיים. היום, לכבוד חג השבועות הממשמש ובא, נציץ באופציה האורגנית ונראה האם זה הלבן האמיתי.

חלב אורגני הוא חלב שראשית לכל מיוצר מפרות, שאמורות להיות חופשיות, בריאות ומטופלות היטב. מבחינה פרקטית, מדובר בדרך כלל בפרות שנמצאות במרעה מרבית הזמן ולא בתוך הרפת, ניזונות מעשב, שלא מטופל בכימיקלים, ומזון אורגני אחר (במקומות רבים חל גם איסור על שימוש במזון מהונדס גנטית), יש להן מקום מרווח לשהייה ברפת ומצע של קש טרי לישון עליו (להבדיל מרפתות רגילות לא מעטות שבהן הפרות נאלצות לישון על רצפת בטון חשופה), בזמן שהן חולות, הן מטופלות בתרופות אלטרנטיביות ורק במקרים חמורים בלבד באנטיביוטיקה, ואסור באיסור חמור להזריק להן הורמונים, להגדלת אספקת החלב, או לכל מטרה אחרת. בנוסף, החלב עצמו מיוצר ללא כל תוספת של כימיקלים או חומרים משמרים.

פרות אורגניות נותנות פחות חלב מפרות רגילות (שאותן חולבים יותר והן גם מקבלות הורמונים להגדלת התוצרת), אבל החלב שלהן עולה על החלב הרגיל מבחינה בריאותית, בשל התזונה והטיפול הטובים יותר שלהם הן זוכות, כפי שכבר אישרו מחקרים רבים. ראשית, בחלב אורגני אין שיירים של אנטיביוטיקה והורמונים, שמוצאים בחלב רגיל, אשר מחלישים את הגוף שלנו (מגדילים את התנגדות הגוף לאנטיביוטיקה), או עלולים לגרום לשינויים לא רצויים בהתפתחות, בעיקר כשמדובר בילדים (הורמונים סינתטיים).

כמו כן, נמצא שבחלב אורגני יש רמות גבוהות יותר של ויטמין E, ויטמין A, נוגדי חימצון וחומרים מזינים אחרים, כמו חומצות שומן מסוג אומגה 3. מחקר שנערך באוניברסיטת אברדין בסקוטלנד בשנת 2004 מצא שבחלב אורגני מוצאים אומגה 3 בכ-71% יותר מאשר בחלב רגיל וגם קיים בחלב אורגני יחס טוב יותר בין אומגה 3 ואומגה 6.

הביקוש לחלב אורגני עולה בהתמדה. גם בארה"ב וגם בבריטניה מדווחים שהביקוש כבר עולה על ההיצע, תופעה שהיא ייחודית בשוק המזון האורגני. בבריטניה, הביקוש לחלב אורגני גדל מ-17 מיליון ליטר בשנת 1997/8 ל-216 מיליון ליטר בשנת 2004/5, עם צפי לגידול ביותר מ-100% בתוך שלוש שנים. כיום, חלב אורגני תופס כ-5% מסך מכירות החלב בבריטניה (מכירות בסופרמרקטים), עם מכירות שנתיות בהיקף כספי של כ-100 מיליון פאונד.

בארה"ב, למרות שמחירו של חלב אורגני כפול ממחירו של חלב רגיל (בערך $4 מול $2 לכ-2 ליטר חלב), עלו מכירות החלב האורגני ב-23% בממוצע בין השנים 1997-2003  וכיום היקף השוק עומד על 1.2 מיליארד דולר לשנה. מדובר אמנם על פחות מ-3% מסך שוק החלב בארה"ב, אך הצפי הוא שכבר ב-2010 יכפיל שוק החלב האורגני את מכירותיו ויעמוד על כ-6% מסך כל השוק.
יוגורט אורגני של
יוגורט אורגני של "סטוניפילד". מתוך האתר של סטוניפילד stonyfield אתר
'מהו חלב אורגני?'

גודל השוק, רווחיותו הגבוהה יחסית לשוק החלב הרגיל וההערכות האופטימיות לגבי צמיחת השוק, הפכו את שוק החלב האורגני בארה"ב לזירת פעילות עסקית תוססת, שמשכה בשנים האחרונות את תשומת הלב של שחקנים גדולים בשוק החלב, ובעקבות כך גם עומדת במוקד של מהומה גדולה שפרצה בשאלה 'מהו חלב אורגני?'.

מתברר שתקנות משרד החקלאות האמריקני (USDA), שאושרו ב-2001, הגדירו מספר דרישות כלליות ומעורפלות משהו, לגבי הכללים שחלב אורגני צריך לעמוד בהם. כך נכתב שצריך לדאוג שלפרות תהיה גישה למרעה ושחלק ממזונן יגיע משטח המרעה. בנוסף, סייגו התקנות ונתנו היתר להשאיר את הפרות במקום סגור באופן זמני כאשר הן חולות, או בשלבים אחרים של חייהן (כמו לידה לדוגמא). הניסוח המעורפל הזה, שלא מגדיר באופן מדויק מהי אותה גישה למרעה, כמה זמן מינימלי הפרות צריכות לשהות שם ומהם אותם שלבי חיים שבהם מותר להחזיק את הפרות סגורות, יצר פירצה גדולה מאד שמנוצלת עד תום בידי מספר שחקנים גדולים בשוק.

על פי תחקירים שפורסמו בעיתונות האמריקאית, חברת Horizon Organic, ששולטת כיום בשוק החלב האורגני (55% מהשוק), וחברת Aurora Organic (עשרה אחוז מהשוק),  מפעילות רפתות גדולות של כ-4,000 פרות, כאשר ברפת אורגנית ממוצעת יש כ-50-100 פרות, הרחוקות מאד מלעמוד בסטנדרטים מקובלים לגבי חלב אורגני, תוך ניצול הפרצות בתקנות של משרד החקלאות האמריקאי.

עובד באחת הרפתות של Horizon סיפר לכתב המגזין Salon כי הפרות מבלות במרעה רק 4-5 שעות ביום וגם זאת, למשך שלושה חודשים בלבד במהלך תקופת הקיץ. הפרות אמנם נמצאות ביתרת הזמן במכלאות מרווחות עם נוף למרעה, אבל כוונת המחוקק היתה מן הסתם שהן יסתובבו במרעה ולא ישקיפו עליו. בנוסף, הפרות של Horizon  נחלבות שלוש פעמים ביום ולא פעמיים ביום, כפי שמקובל ברפתות אורגניות מסורתיות יותר. לקינוח, סיפר העובד, כי הפרות נמכרות לשחיטה בגיל 6, וזאת למרות שאורך החיים של פרות ברפתות אורגניות כפול בדרך כלל.

מלבד אוזלת היד המשוועת של משרד החקלאות האמריקני, שלמרות פניות חוזרות ונשנות של בעלי רפתות אורגניות, ארגונים, צרכנים ומומחים מטעמו, מסרב לשנות את התקנות ולהפוך אותן לברורות וחד משמעיות יותר, מדובר בסימפטום של תקופת מעבר, משוק קטן ואינטימי שהצליח לשמר שילוב של רצון למקסם רווחים ביחד עם נאמנות לרוח הערכים של חקלאות אורגנית ודאגה לשלום

בעלי החיים, לשוק תחרותי יותר שבו הכסף הגדול מדבר. בשוק שכזה יש שחקנים חדשים וחזקים, שבונים רפתות גדולות, מעגלים פינות איפה שאפשר, ויוצרים למעשה חלב שהוא חלב אורגני ועדיף על חלב רגיל (אין בו תוספים והורמונים והפרות בכל זאת ניזונות רק מאוכל אורגני), אבל סוג ב'.

Horizon מצידה מתגוננת ואומרת שהתמונה של חווה עם כמה עשרות פרות משוטטות מבסוטיות במרעה ולועסות עשב היא תמונה אידילית, אבל לא מתאימה למאה ה-21. כאשר הביקוש לחלב אורגני עולה בקצב כל כך גבוה, אין אפשרות מעשית לעמוד בביקושים כאלו כאשר מסתמכים על רפתות קטנות ולכן חייבים לעבוד עם רפתות גדולות.

יש מידה של צדק בדבריהם וכנראה שבכדי לענות על הביקוש, אין מנוס גם מרפתות מהסוג שהם עובדים איתן, רק שזה לא נראה צודק שלא יהיה הבדל בין החלב שלהם וחלב של רפת אורגנית מסורתית ולשניהם תינתן אותה תווית של חלב אורגני. ייתכן שלמרבית האמריקנים זה לא ישנה ובלבד שהחלב יהיה נקי מתוספים ובריא יותר מחלב רגיל, אבל אין ספק שיש כאן צורך בשינוי – או סטנדרטיזציה של התקנות ואכיפה יותר קפדנית שלהן, או קביעת מספר רמות של חלב אורגני, כך שהצרכן יוכל להבדיל בין סוגי חלב אורגני שונים.
מבסוטיות במרעה. צילום: ארכיון
מבסוטיות במרעה. צילום: ארכיון 

בריאות, טבע ומעיין נעורים

חלב דומה בהרבה מובנים לכותנה –  בשניהם הצליחו היצרנים הגדולים להשריש בנו את המחשבה שהצבע הלבן מסמל בריאות, חיבור לטבע, מעיין נעורים ושאר דברים טובים. המציאות רחוקה בשני המקרים מרחק ניכר מהתדמית הלבנה והבוהקת שהם ניכסו לעצמם, שלא בצדק בדרך כלל.

את התמונות של פרות נדחקות בצפיפות ברפתות עם עטינים גדושים ומדממים, או רצפות הבטון החשופות שמשמשות לחלקן לשינה, הורמוני הגדילה שמזריקים להן כדי שיספקו יותר חלב ועוד קצת רווחים לבעליהן שכל כך אוהבים אותן, מעדיפים להדחיק ולשים בצד (מי שרוצה להציץ, יכול להסתכל באתר של PETA לדוגמא).

המציאות הזו משתנה לאיטה. מרבית הצרכנים אולי פחות מוטרדים מטיב היחס שלו זוכות הפרות ומתנאי המחייה שלהם, אבל הם דואגים לבריאותם ולבריאות ילדיהם ומבינים שיש קשר בין פרות שמטופלות ומוזנות היטב לבין חלב בריא ואיכותי יותר. מחיר עדיין נותר חסם מרכזי, אבל נתוני השוק מוכיחים שהולך וגדל מספר הצרכנים הירוקים שמוכנים לשלם מחיר גבוה יותר בעבור הערך המוסף האורגני. יש כאלו שגם עוברים לאלטרנטיבות נפוצות אחרות, כולל חלופות שמקורן אינו בבעלי חיים, כמו סויה, או לחלופין חלב וגבינות מכבשים או עיזים, אבל מרבית הצרכנים, אם מתוך הרגל או מתוך העדפה של טעם, עוברים לחלב אורגני ומוצריו, או משלבים בין מספר אלטרנטיבות.

גם בישראל זה מאד רלוונטי. במציאות הישראלית, שבה הצרכן הממוצע צורך כ-50 ליטר חלב בשנה, לא יזיק לצרכן להכיר את היתרונות והחסרונות של כל סוגי החלב הקיימים, כולל החלב האורגני - לא פשוט תמיד להשיג אותו וזה גם יותר יקר, אבל גם מים מינרלים עולים כאן ביוקר (יחסית למקבילה הרגילה) והם היום חלק בלתי נפרד מסל הקניות הטיפוסי. חג השבועות הוא הזדמנות מצויינת לעוגת גבינה של אמא, אבל גם לעשות חושבים לגבי 50 הליטרים של חלב (בממוצע) שנכניס לגוף שלנו בשנה הקרובה. חג שמח!

מידע נוסף על חלב אורגני אפשר למצוא באתר של ארגון omsco.

מוצרי חלב אורגניים מחנות שדות. צילום: יהונתן שאול
מוצרי חלב אורגניים מחנות שדות. צילום: יהונתן שאול יהונתן שאול

רז גודלניק

רז גודלניק הוא כלכלן, בעל תואר שני במנהל עסקים, יועץ לשעבר לשר הפנים ועוסק בפיתוח עסקי של עסקים ירוקים בהווה. כתבות קודמות של רז גודלניק:

כוכב חדש בשמי העסקים: מה זה בעצם דיווח סביבתי-חברתי שנתי? רז גודלניק מנתח למעננו דוח לדוגמא של חברת Gap
בנות כלאיים: מכוניות היברידיות - האם הן בכלל טובות לסביבה, מי בעצם קונה אותן (ולמה) והאם זה משתלם כלכלית
מידורי זה ירוק ביפנית: שילוב של מודעות, חקיקה ויוזמות עסקיות הופכים את ארץ השמש העולה למעצמה כלכלית-סביבתית. אז איך בעצם הם עושים את זה?
עצמאות ירוקה: המדינה חוגגת יומולדת 58, ורז גודלניק מאחל לה חמש משאלות ירוקות - בתקווה שיתגשמו עד חגיגות ה-59. ושיהיה במזל טוב.
מכונית פרטית, בבעלות משותפת: עסקי שירותי מכוניות משותפות החלו לצבור תאוצה באירופה ובאמריקה. בקרוב בישראל?
הפרח הלאומי של דרום אפריקה: שקיות הניילון הפכו כבר מזמן לבעיה עולמית. הנה גישות שונות להתמודדות עם המטרד המזיק

כתבות נוספות >>>

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עסק ירוק

צילום: SXC

רז גודלניק, כלכלן, בעל תואר שני במנהל עסקי ויועץ לשעבר לשר הפנים. כיום מתגורר בדלאוור, ארה"ב, עוסק בפיתוח עסקים ירוקים מרצה וכותב על כך

לכל הכתבות של עסק ירוק
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים