"חלוקת הארץ היא חבל ההצלה של היהדות"
בדיון מיוחד בכנסת הציג אהוד אולמרט את ממשלתו והבטיח להיאבק בפשיעה ובעוני. יו"ר האופוזיציה נתניהו לא התרשם: "מעולם לא היתה ממשלה בזבזנית כל כך". שידור חי מהמליאה באדיבות ערוץ הכנסת
הדיון נפתח קצת אחרי השעה 12:00 במהלך היסטורי - מינויה של אישה, דליה איציק, לאישה הראשונה שנושאת בתפקיד יו"ר הכנסת.
לאחר העברת השרביט לידיה של איציק, נשא דברים ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שהציג בפני הכנסת את קווי היסוד של מדיניות הממשלה החדשה, את הרכבה ואת חלוקת התפקידים בין השרים.
"מי שמאמינים כמוני בתורת ז'בוטינסקי, חייבים להבין שחלוקת הארץ במטרה להשיג רוב יהודי היא חבל ההצלה של היהדות", אמר אולמרט בנאומו. "אני יודע כמה קשה הדבר בעיקר למתיישבים, אך בכל לבי אני מאמין כי צעד זה הכרחי, ועלינו לעשותו בהידברות ובהסכמה רחבה ככל האפשר".
אולמרט הוסיף: "ההתנתקות מרצועת עזה ומצפון השומרון היתה מהלך ראשוני, אך העיקר עוד לפנינו. מפעל ההתיישבות לא היה לשווא, חלילה, יחד עם ירושלים בירתנו המאוחדת. הבה נתלכד סביב ההסכמה הזו".
לצפייה בדיון בכנסת בשידור חי לחצו על PLAY
השידור באדיבות ערוץ 99 - ערוץ הכנסת
ראש הממשלה בפועל הבהיר בנאומו כי ממשלה פלשתינית המונהגת על-ידי גורמי טרור לא תהיה שותף למשא ומתן ולא יתקיים איתה שום קשר. "יש לנו נכונות להמתין לשינוי שצריך להעשות ברשות", אמר אולמרט. "עם זאתף נמשיך להכות בטרור ובמפעיליו. לא נהסס להגיע לטרוריסטים בכל מקום, אך ניתן לרשות הזדמנות להוכיח שהא מודעת לאחריותה ומוכנה להשתנות. אבל לא נמתין עד בלי די.
"כאשר נגיע למסקנה כי הרשות אינה נושאת פניה למשא ומתן רציני נפעל בדרכים אחרות. הגבולות שיהיו למדינת ישראל חייבים להיות
אולמרט התייחס למצב הכלכלי והחברתי בישראל ואמר כי הפערים החברתיים אינם מתקבלים על הדעת. "המדינה תאבד את צלמה המוסרי אם תאבד את אחריותה לחלשים, לנשים מוכות, לחולים, לניצולי שואה, לאנשים בסיכון וגם לילדי עובדים זרים הגדלים בתוכנו", הצהיר. "זו איננה רק חובתנו כלפיהם, זו חובתנו כלפי אמות המידה של כולנו".
אולמרט הבטיח לגבש תוכנית מפורטת למאבק במצוקה החברתית ולהמשיך במדיניות כלכלית נכונה. כמו כן אמר ראש הממשלה בפועל כי יעמיד את הביטחון האישי של תושבי המדינה בראש סדר היום. "אנו נאבק בטרור מבית באותה נחישות שבה אנו נאבקים בטרור מבחוץ", הבטיח. "נבער את השחיתות ממערכות השלטון ומגורמים ציבוריים".
יו"רהאופוזיציה, ח"כ בנימין נתניהו, לא התרשם מנאומו של אולמרט. "הממשלה הזאת התחילה את דרכה ברגל שמאל", אמר נתניהו. "אנחנו נעמוד מולה כאופוזיציה לוחמת, אחראית תקיפה ונחושה. אבל באותם מקרים שהממשלה תעשה את הדרוש לביטחון ולכלכלה היא תקבל את תמיכתנו".
בתום נאומו של נתניהו נפתח בכנסת דיון סיעתי שימשך עד לשעה 20:00 - אז צפויה הכנסת להצביע אמון בממשלה החדשה. לאחר ההצבעה יתקיים טקס הצהרת האמונים של ראש הממשלה ושל השרים. מאות אורחים צפויים להגיע לדיון החגיגי, ובהם בני משפחותיהם הנרגשים של השרים החדשים. בתום הדיון בכנסת ייצאו אולמרט ושרי הממשלה לצילום המסורתי עם נשיא המדינה.
בכנסת יעקבו בדריכות אחר אופן הצבעתם של שני חברי הכנסת מקדימה - מגלי והבה ומרינה סולודקין, שאיימו לא להשתתף בהצבעה על אישור הממשלה החדשה אם לא יקבלו בה תפקיד.
לפני הישיבה במליאה התכנסו סיעות קדימה והעבודה לישיבות משלהן. במהלך ישיבת סיעת קדימה העריך אולמרט שיהדות התורה תצטרף בשבוע הבא לקואליציה וזו תמנה 73 ח"כים. ""אין סיבה שלא יצטרפו לקואליציה, ואין בעיה של אי הבנות איתם", אמר. "נחדש עימם את המשא ומתן בראשית השבוע".
ביהדות התורה נשמעו פחות אופטימים. ח"כ יעקב ליצמן, אמר שעדיין קיימת תהום המפרידה בין דרישות יהדות התורה לבין קדימה. "נראה שיהדות התורה לא תכנס לממשלה", העריך ליצמן השבוע.
עם זאת, קדימה שומרת ליהדות התורה את התפקידים שהובטחו לה: יו"ר ועדת הכספים ושני סגני שרים, אחד מהם סגן שר הרווחה במעמד שר. ביהדות התורה מאמינים שהעובדה שהם לא יצטרפו לממשלה מיד תסייע בידם להגיע עם קדימה לפתרון סביב הסוגיות השנויות במחלוקת, לרבות מנועי החיתון, צמצום ההתיישבות בגדה והעלאת קצבאות הילדים.
אולמרט הוסיף כי ייתכן שגם מרצ תצטרף לקואליציה. "זה אפשרי, במיוחד כשישראל ביתנו לא מצטרפת", אמר. "זו תהיה תרומה חשובה ליציבות הממשלה, ובמקרה כזה נהיה קואליציה של 78 חכי"ם. אבל זה תלוי אם מרצ תסכים לקווי היסוד שנציג היום".
יו"ר העבודה, עמיר פרץ, ניצל את ישיבת סיעת העבודה שכינס כדי להדוף את הביקורת שנמתחה עליו על כך שנטש את המדיניות החברתית והעדיף את תיק הביטחון. "סיעת העבודה תהיה מובילה ומשפיעה משמעותית בכנסת הזאת בנושאי רווחה וכלכלה", אמר.
בתחילת הדיון הועלה שמו של ח"כ אפרים סנה לתפקיד יו"ר הסיעה, והוא נבחר פה אחד לתפקיד.
בהכנת הידיעה השתתף יהודה גולן