גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


"פרויקט 'מפעל ההזנה' אינו מיושם במלואו"

מחקר שבוצע עבור הממשלה מגלה כי 97 אחוזים מהתלמידים בתוכנית מקבלים ארוחה בבית-הספר. ארגונים חברתיים: בערים רבות מתעלמים מהחוק

גיל חורב | 28/4/2006 5:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כמה ילדים בישראל אכן זוכים להנות מארוחות בבית הספר? לפני כשנה וחצי הכריזה הממשלה על יציאתו לדרך של "מפעל ההזנה" ל-180 אלף תלמידים. היום מפרת לשכת אולמרט נתונים ממחקר שערך מכון "פילת" בנושא וממנו עולה כי כ-97% משתתפים בתוכנית. חברי הארגונים החברתיים מנגד, טוענים כי להם יש נתונים אחרים וכי הסוגיה עוד רחוקה מפתרון.

מאז עלתה סוגיית "מפעל ההזנה" לדיון בכנסת, היא הפכה במהרה ל"דגל החברתי" שהניפו ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ואנשי לשכתו. על רקע הביקורת הרבה על מדיניותם הכלכלית-חברתית והקיצוצים בקצבאות ובתקציבים השונים, הם הסתייעו בתוכנית הזו כדי לענות לחלק מהמחאות.

במחקר שערך מכון "פילת" ושמתפרסם היום נראה כי הפרוייקט הוא סיפור הצלחה. לפי הנתונים, 97.3% מהתלמידים שאמורים לקחת חלק ב"מפעל ההזנה", אכן משתתפים בו ורק ב-2.7% מהמקרים התגלה כי ההנחיות בנושא לא נאכפו כראוי בחלק מבתי הספר.
התוכנית לא מיושמת במלואה

על אף שבלשכת ראש הממשלה יכולים להיות שבעי רצון, בארגונים החברתיים לא ממהרים לברך. אצל רבים מהפעילים התקבלו הנתונים בביטול ואלה רואים הרבה בעיות שלהן טרם ניתן מענה. "עשינו בדיקות משלנו באופקים, אשדוד, ירושלים, תל-אביב, בת-ים, נצרת, חצור וקרית-גת", אמר ל-NRG מעריב רן מלמד, המשנה למנכ"ל עמותת "ידיד", שמפקחת אחרי יישום הפרויקט. "גילינו שיותר מ-35% מהתלמידים שהיו אמורים לקבל הנחה לא קיבלו אותה בכלל או שקיבלו הנחה פחותה ממה שמגיע להם על פי החוק. גם אם הנתונים האלו היו אמיתיים, 2.7% מ-180 אלף זה כמעט 5,000 ילדים שלא אוכלים, וזה המון".

לדברי מלמד, בחלק מהמקומות לא הכניסו מנהלי בתי הספר את "מפעל ההזנה", מחשש שההורים לא ישלמו והנטל

התקציבי יגרום להם לגירעונות. שמעון סבג, מנכ"ל עמותת "יד עזר לחבר", שפועלת בחיפה מסכים. "בארבעה בתי ספר בחיפה התוכנית לא מיושמת כבר שנה למרות שהם כלולים בה", אמר. "כל הפניות שלנו ללשכת ראש הממשלה ולעיריית חיפה לא הועילו".

מלמד אף מוסיף כי הבעיות אינן רק ביישום החוק, אלא גם בתוכן שלו, שמוציא מהתמונה את מרבית התלמידים בישראל. "הגשנו לכנסת חוק מפעל הזנה אוניברסלי שבו כל תלמידי בתי הספר היסודי במדינת ישראל נהנים מארוחה חמה", הדגיש. "הממשלה בחרה להוציא מתוך החוק את האוכלוסיות החלשות ביותר כגון החרדים והערבים וכן מקומות רבים נוספים בפריפריה, בהם הוא אינו מיושם. אני לא מבין איך במצב כזה אפשר להגדיר את התוכנית כהצלחה".

"לא לנוח על זרי הדפנה"

לפי התוכנית הממשלתית, המימון של פרויקט "מפעל ההזנה" אמור להגיע מתקציב המדינה, מתרומות לקרן שהוקמה לעניין, מהרשויות המקומיות ומההורים. עם זאת, רשויות מקומיות רבות התנגדו להצעה והמחלוקת בינן לבין הממשלה גורמת לבעיות רבות מאז. "עצם זה שיש מפעל הזנה כלשהו זו כבר התחלה", אומר מלמד. "אבל אי אפשר לנוח על זרי הדפנה עד שהם יהיו משהו כולל". 

אבל יש מי שמוצא אשמים אחרים. מיכאל חן, מנהל העמותה לתפנית בחינוך של קרן סאקט"א רש"י, שמפעיל את התוכנית עבור הממשלה, מציין שאכן ישנם כמה מקומות שבהם התוכנית לא פועלת, אך מי שמסכלזאת הן הרשויות המקומיות. "מפעל ההזנה הוא וולנטרי", אמר. "בנינו סולם שמאפשר סבסוד ליישובים על פי מצבם החברתי-כלכלי. כך, משפחות שלא יכולות לשלם עבור התוכנית, הרשויות אמורות לממן זאת במקומן. רשויות מסוימות פשוט אמרו 'לא תודה'".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים