הרשויות רבות ביניהן, הילדים יישארו רעבים
משרד רה"מ ועיריית חיפה לא מגיעים להסכמה בעניין מימון מפעל ההזנה בעיר השלישית בגודלה. כ-2,000 ילדים, חלקם ממשפחות נזקקות, נופלים בין הכיסאות
ואולם תלמידי חיפה ככל הנראה לא ייהנו השנה מפירות ה"מדיניות החברתית" הזו. פחות משבוע לפני תחילת שנת הלימודים נראה כי ויכוח בין משרד ראש הממשלה לעיריית חיפה באשר למימון מפעל ההזנה תמנע מיישומו בעיר השלישית בגודלה בארץ השנה.
הוויכוח בין הממשלה לעירייה נמשך כבר כמה חודשים. בשנה שעברה נתקלה עיריית חיפה בקשיים בגביית דמי ההשתתפות העצמית של הורי התלמידים במפעל ההזנה: משפחות מבוססות התחמקו מהתשלום לתלמיד מאחר שהדבר לא נחוץ לילדיהן ואילו משפחות מעוטות יכולות התקשו לעמוד בתשלום.
לנוכח הקשיים בגביית דמי ההשתתפות העצמית צמצמה עיריית חיפה את מפעל ההזנה כבר בינואר 2005, כחודש לאחר שהתחילה בו. עד פסח כבר לא נותר בעיר אף בית ספר שבו נהנו התלמידים ממפעל ההזנה. בעירייה טענו אז ששיעור הגבייה הנמוך של ההשתתפות העצמית על ידי ועדי ההורים, לא הותירה לה ברירה.
בעקבות פרסום ידיעה בנושא ב-NRG מעריב פתח משרד ראש הממשלה במו"מ עם עיריית חיפה בעניין. ואולם נראה כי בחודשים האחרונים מנסים שני הגופים לגלגל את הבעיה זה לפתחו של זה, במקום לפתור אותה.
הממשלה דורשת מעיריית לממן 69% מעלות מפעל ההזנה בעיר, על פי הקריטריונים שהיא קבעה לערים שנמצאות ב"אשכול סוציו-אקונומי גבוה". בעירייה, מנגד, טוענים כי בהסכם המקורי התחייבה הממשלה לממן 70% מהפרויקט. בוויכוח הזה מי שנופלים בין הכיסאות הם 2,000 ילדים, שחלקם הגדול מגיע משפחות מעוטות יכולת ולא יזכו ליהנות ממפעל ההזנה השנה.
פעילים חברתיים בחיפה מסבירים כי בסופו של דבר יישומו של מפעל ההזנה בעיר גרם יותר נזק מתועלת. כך, למשל, עמותת "יד עזר לחבר". במשך חמש שנים - עד תחילת יישום חוק ההזנה, שאושר בכנסת בסוף 2004 - סיפקה העמותה ארוחות חמות לאלפי ילדים ממשפחות מעוטות יכולת. עם תחילת יישום החוק הפסיקה העמותה את הפרויקט ופירקה את המערך הלוגיסטי שהקימה לשם כך. כעבור פחות מחודש הופסק פרויקט מפעל ההזנה והילדים יצאו קרחים מכאן ומכאן.
מנכ"ל עמותת יד עזר לחבר, שמעון סבג, מסביר שגם התשלום המופחת שנקבע -
מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "בהסכם המקורי בין משרד החינוך וקרן סקט"א רש"י (שמגייסת תרומות למימון חלקי של הפרויקט – ג"ח) לבינינו, הממשלה היתה אמורה לשאת ב-70% מעלות הפרויקט. בשנת הלימודים האחרונה הסתבר לעירייה שהממשלה לא עומדת בהתחייבותה.
"העירייה נדרשה להשלים את החסר ומכיוון שלא עמדה בכך הופסק הפרויקט. בחודשים האחרונים הודענו לממשלה שאם לא תתחייב לממן 70% מהעלות על פי התחייבותה המקורית, לא יחודש מפעל ההזנה".
במשרד ראש הממשלה אמרו: "עיריית חיפה אמורה לממן 69% אחוז מפרויקט ההזנה בעיר מכיוון שהעיר מוגדרת באשכול סוציו-אקנומי גבוה. העירייה דורשת לשלם פחות והודיעה לנו שאם לא יורידו את עלות ההשתתפות שלהם בתוכנית הם לא יישמו אותה. נציגי קרן סקט"א רש"י נמצאים במו"מ עם העירייה בניסיון למצוא פתרון ואנו מקווים שבכל זאת נצליח ליישם את הפרויקט בעיר בשנה הקרובה".
מנתוני משרד ראש הממשלה עולה שבשנה האחרונה נהנו מפרויקט ההזנה 140 אלף תלמידי בתי ספר יסודיים, גני ילדים ופנימיות יום ברחבי הארץ. היעד שסימנו במשרד ראש הממשלה הוא החלת הפרויקט על 210 אלף ילדים. ואולם בשל המחלוקות בין הממשלה לרשויות המקומיות, נראה שהיעד הזה לא יושג בשנה הקרובה.
לסבג לא נותר אלא להביע תקווה ששרון יתערב אישית: "אני מקווה שראש הממשלה יבצע את פרויקט ההזנה באותה נחישות שהוא ביצע את תוכנית ההתנתקות".