"ככה לא מנהלים משא ומתן"
מס' 2 בקדימה, שמעון פרס, מבקר את ניהול המו"מ של היו"ר אולמרט מול העבודה. "זו מכירת חיסול"
בימים האחרונים נשמע פרס סוער במיוחד. בשיחות סגורות שקיים עם מקורביו הוא מתח ביקורת נוקבת על "דרך ניהול המשא ומתן" בכלל, ועל אולמרט בפרט. בין היתר הוא אמר כי אם אולמרט ינהל כך גם את המשא ומתן המדיני מול האמריקנים, מול העולם ומול הפלשתינים, ההתכנסות בסכנה.
בשיחות סגורות אומר פרס עוד כי המשא ומתן הקואליציוני היה בעצם מכירת חיסול של קדימה. המחיר ששולם לעמיר פרץ מופרז ומזעזע, ולא היתה שום סיבה להיחפז ולתת לפרץ גם את תיקי הביטחון והחינוך וגם להגדיל את מספר שרי העבודה. פרס חושש כי ההתפרקות הזו מהנכסים תפגע בקדימה, ואומר למקורביו שלא בא לקדימה כדי לפגוע בעבודה, אלא כדי להקים גוף מרכזי חדש עם סיכוי לשינוי המדינה וכי מה שקורה עכשיו מסכן את היכולת של קדימה להכות שורשים, ולכן מדובר במכירת חיסול של האינטרסים של קדימה. ככל הידוע, העביר פרס מסרים נזעמים ללשכת אולמרט בטרם עזב אתמול את הארץ.
פרס סירב אתמול להתייחס לדברים. בשיחה עם מעריב בדרכו לשדה התעופה אמר כי הוא בדרך למצעד החיים ומעדיף לא להתייחס לנושא. בסוף השבוע התגבר פרס על דלקת ריאות קשה והחליט לצאת לפולין בכל זאת.
בשבועות האחרונים הולכת וגוברת התמרמרותו מול הנעשה בקדימה. זה החל עם העובדה שלא היתה לו דריסת רגל בקביעת הרשימה, נמשך בכך שלא נועצו בו במהלך קיום המשא ומתן הקואליציוני, הרחיקו את מקורביו מהמשא ומתן ו"לא ספרו אותו". אנשים שעמם פרס שוחח ביומיים האחרונים אומרים כי לא ראו אותו רותח וזועם ברמה כזו כבר שנים ארוכות.
מלשכת אולמרט נמסר בתגובה לביקורת של פרס: "בשיחות שקיים פרס עם ראש הממשלה בפועל הוא אומר דווקא דברים הפוכים".
בינתיים, הולכת האוירה בקדימה ונעכרת. שר הביטחון מופז שומר בשלב הזה על שתיקה רועמת, אבל מדברים שהוא אומר למקורביו מצטיירת גם כן ביקורת קשה. "מופז לא ישתוק לנצח", אומרים בסביבתו. גורמים המקורבים למופז אומרים כי המהלכים של אולמרט עלולים להביא להתפרקותה של קדימה. מועלית גם האפשרות לפיצול בתנועה. מספר הממורמרים לא ידוע עדיין, מכיוון שאולמרט טרם החליט סופית על איוש התיקים, אבל הוא הולך ומתרבה. מאיר שטרית נחשב כמנהיג פוטנציאלי של המרד, אם וכאשר, ויעקב אדרי פיזר אתמול רמזים בתקשורת על כי נטישת המסר החברתי, שהחלה עוד בקמפיין, עלולה לעלות לקדימה ביוקר.
בכירים בקדימה מותחים ביקורת קטלנית על התנהלותו של אולמרט, על העובדה כי לא טרח לעדכן את בכיריו לאחר הפגישה עם פרץ, כפי שפרץ עצמו עשה עם בכירי העבודה, ועל העובדה שאישים כמופז ורייכמן היו צריכים לשמוע בתקשורת על הדחתם. בסביבתם של שרי קדימה הבכירים נמתחת ביקורת על אולמרט שנחפז לסגור עם פרץ, לשלם לו את המחיר המקסימלי, ואחרי כל זה לא הגיע לסיכומים סופיים ועכשיו הוא נתון פעם נוספת לסחטנות.
"הוא
על פי הגרסה הזו עדיף היה לסגור במהירות עם ש"ס, שאינה משחקת עם קדימה על אותה משבצת אלקטורלית, ולהכניס את פרץ אחר כך, במחיר מופחת. "הוא נותן לו שבעה שרים, מתוכם שני משרדי ענק כמו הביטחון והחינוך, שהוא 'תיק המחר', ומשרד גדול כמו התשתיות, מוותר במחי יד על רשות השידור, עושה את כל זה בלי להתייעץ ובניגוד לדעתם של רבים מיועציו ומצפה שנפרוץ בתשואות גיל", אמרו אתמול בקדימה.
לדברי כמה מהבכירים, התנהגותו של אולמרט מתחילה להזכיר את האהוד הקודם. על פי כמה מהגרסאות, פעל אולמרט בניגוד לכמה מיועציו הבכירים, ולא ברור אם אפילו עו"ד יורם טורבוביץ, ראש הסגל המיועד, תמך במהלך. עכשיו, אומרים בקדימה, פרץ עוד עלול לפוצץ את המשא ומתן על שטויות ואולמרט ייתפס כמי שזלל את הדגים הסרוחים וגורש מהעיר.
בסביבתו של אולמרט לא מתרגשים. לדברי מקורבים לראש הממשלה בפועל, החלטתו ללכת עם עמיר פרץ היא אסטרטגית. לו היה מחליט ללכת עם ש"ס וליברמן, הביקורת היתה קטלנית בהרבה. בסופו של דבר, אומרים אצל אולמרט, כל ההבדל הוא בין שישה לשבעה שרים. בסך הכל מדובר בשר אחד, שיכול לאפשר לפרץ חיים רגועים בהרבה, ועל זה לא מפוצצים שותפות אסטרטגית.
כולם מדברים, אומרים אצל אולמרט, על מה שהעבודה קיבלה, במקום להסתכל על מה שקדימה מקבלת: ראש הממשלה, שר האוצר, שרת החוץ, שר הפנים, שר המשפטים, שר תמ"ת ועוד מספר רב של תיקים. מדובר ברוב רובו של השלטון, כולל האוצר, שבלעדיו אי אפשר לנהל מדינה.
בסך הכל, אם יש לציבור טענות הוא צריך בעיקר לבוא בטענות לעצמו, אומרים מקורבים לאולמרט, אנשים נשארו בבית, או הלכו והצביעו לגמלאים, אז עכשיו הם לא יכולים להטיף מוסר. לא קיבלנו מספיק קולות, וצריך להרכיב קואליציה גדולה ומסובכת, שתהיה גם יקרה ומסורבלת. זו המציאות, וצריך ללמוד לחיות איתה.