ארה"ב תכיר בגרעין האיראני?
אל-חיאת מדווח על הסכם אפשרי לפיו טהרן תפסיק להעשיר אורניום, ובתמורה תוכר ככוח אזורי וגרעיני
המקורות הדיפלומטיים אמרו לעיתון כי מאחורי היוזמה עומדות תורכיה ומדינות במפרץ הפרסי שמנסות לארגן פגישה אמריקנית-איראנית חשאית.
על-פי הפרסום, מנסות מדינות אלה לגבש עסקה שבמסגרתה תשעה איראן את הליך העשרת האורניום למשך שש שנים לפחות, ובתמורה תכיר וושינגטון בטהרן ככוח גרעיני וכ"שחקן" אזורי. במקרה כזה, תוכל איראן להצטרף רשמית ל"מועדון הגרעין", והיא תהנה מחברות מלאה בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א).
המקורות הוסיפו כי ההערכה מבוססת גם על ביקורים שקיימו בימים האחרונים בוושינגטון גורמים איראניים בכירים. כך למשל ביקר בוושינגטון מזכיר המועצה לביטחון לאומי האיראנית, מוחמד נהאוונדיאן.
הניסיון לגשר בין וושינגטון לטהרן בא לאחר שבועיים מתוחים במיוחד. בשבוע שעבר הודיע יושב ראש מועצת שומרי החוקה באיראן, האשמי רפסנג'אני כי "איראן הצליחה להעשיר בפעם הראשונה אורניום באמצעות 164 צנטריפוגות". לאחר מכן הודיע הנשיא האיראני, מחמוד אחמדינג'אד, ש"בקרוב תהיה איראן חברה במועדון המדינות שמחזיקות בטכנולוגיה גרעינית".
בעקבות ההכרזה, הודיעה מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליסה רייס, כי לפעולות האיראניות יהיו השלכות, וכי היא מקווה שמועצת הביטחון של האו"ם, שתתכנס לדון בנושא בסוף החודש, תנקוט בצעדים הנדרשים.
כמה ימים קודם לכן פרסם המגזין האמריקני "הניו-יורקר" כי הממשל האמריקני מגבש תוכנית תקיפה מסיבית נגד טהרן, שיכלול שימוש בפצצות גרעיניות חודרות בונקרים. על פי הפרסום, הנשיא ובכירים נוספים בבית הלבן מתייחסים לנשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, כאל היטלר. "זה השם שהם משתמשים בו", אמר בכיר לשעבר בסוכנויות הביון, שצוטט בכתבה. לדבריו, התכנון "עצום, קדחתני
"הבית הלבן מאמין שהפיתרון היחידי לבעיה היא שינוי מבנה הכוח באיראן וזה אומר מלחמה", אמר יועץ בכיר לפנטגון לעיתון. הבכיר הוסיף שההכנות למבצע הצבאי מתבססות על ההנחה ש"מבצע הפצצות ממושך באיראן ישפיל את ההנהגה הדתית ויוביל להתקוממות עממית שתדיח את הממשלה".
עם זאת, פחות מיממה לאחר אותו פרסום הודיע שר החוץ הבריטי ג'ק סטרו, כי מדובר בשטות גמורה. "ארה"ב מחויבת לפיתרון המשבר על-ידי משא ומתן", ציין סטרו בראיון לרשת הטלוויזיה הבריטית בי-בי-סי, והדגיש כי "אופציה צבאית אינה עומדת על סדר היום".
אולם כמה ימים לאחר מכן פרסם ה"גארדיין" הבריטי כי הכנות לפלישה אפשרית לאיראן נעשו כבר לפני שנתיים, בהשתתפות קצינים אמריקנים ובריטים.