איראן: "בקרוב נצטרף למועדון הגרעיני"
נשיא איראן אחמדינג'אד מדהים את העולם: בנאום שנשא הכריז כי ארצו העשירה אורניום ברמה הנחוצה לפצצה, אך הדגיש כי אין בכוונתו לייצר נשק להשמדה המונית אלא לחתור ליציבות
כל הצמרת האיראנית הגיעה לאירוע שנערך בעיר משהד שבצפון-מזרח המדינה. במהלך כל היום פורסמו בתקשורת האיראנית דיווחים לפיהם צפוי הנשיא אחמדינג'אד לבשר "חדשות משמחות" בנוגע לתוכנית הגרעין.
לפנות ערב, מסיבה שעדיין אינה ברורה, קילקל יו"ר מועצת שומרי החוקה במדינה, האשמי רפסנג'אני, את החגיגה כאשר אמר בראיון לסוכנות הידיעות הכוויתית כי "איראן הצליחה להעשיר בפעם הראשונה אורניום באמצעות 164 צנטריפוגות".
ההדלפה הלא צפויה הביאה את לשכת הנשיא לפרסם הודעה משלה. "בקרוב תהיה איראן חברה במועדון המדינות שמחזיקות בטכנולוגיה גרעינית", נמסר בהודעה מטעמו של אחמדינג'אד.
לבסוף החל הכנס המיוחד בו השתתפו מנהיג איראן עלי חאמניהאי, הנשיא אחמדינג'אד ושר ההגנה. ראשון עלה לדבר יו"ר הוועדה לאנרגיה אטומית באיראן, ארא-זאדה, שהציג בפירוט את הישגי מדעני הגרעין של טהראן. "הצלחנו לייצר 110 טון של גז UF-6", הודיע. "בכך הפכנו למדינה השמינית בעולם שהצליחה בכוחות עצמה להעשיר אורניום בדרגה נמוכה". גז UF-6 הינו מרכיב חשוב ביותר בתהליך ייצור נשק גרעיני והשלמת ייצורו מעבירה את פרוייקט הגרעין מדרגה חשובה.
מיד אחרי יו"ר הוועדה לאנרגיה אטומית, ערכו כמה שחקנים מופע אומנותי שהילל את פרוייקט הגרעין של טהראן. הקהל הרב פתח בצעקות עידוד. "אללה אכבר, אללה אכבר", קראו בלהט.
אחרון עלה לנאום הנשיא האיראני מחמוד אחמדינג'אד. "ההגעה לטכנולוגיה גרעינית היא דרישה של העם האיראני", הדגיש. "לפני יומיים השלמנו את ייצור מחזור הדלק הגרעיני ובכך הפכנו לחלק מהמדינות המתקדמות בעולם".
למרות ההצהרות הדרמטיות,
לפני כמה ימים פרסםהמגזין האמריקני "הניו-יורקר" כי הממשל מגבש תוכנית תקיפה מסיבית נגד טהראן, שיכלול שימוש בפצצות גרעיניות חודרות בונקרים. על פי הפרסום, הנשיא ובכירים נוספים בבית הלבן מתייחסים לנשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, כאל היטלר. "זה השם שהם משתמשים בו", אמר בכיר לשעבר בסוכנויות הביון, שצוטט בכתבה. לדבריו, התכנון "עצום", "קדחתני" ו"ניתן לביצוע".
"הבית הלבן הזה מאמין שהפתרון היחידי לבעיה היא שינוי מבנה הכוח באיראן, וזה אומר מלחמה", אמר יועץ בכיר לפנטגון לעיתון. הוא הוסיף שההכנות למבצע הצבאי מתבססות על ההנחה ש"מבצע הפצצות ממושך באיראן ישפיל את ההנהגה הדתית ויוביל להתקוממות עממית שתדיח את הממשלה".
עם זאת, פחות מיממה לאחר אותו פרסום הודיעשר החוץ הבריטי ג'ק סטרו, כי מדובר "בשטות גמורה". "ארצות-הברית מחויבת לפתרון המשבר על-ידי משא ומתן", ציין סטרו בראיון לרשת הטלוויזיה הבריטית בי-בי-סי, והדגיש כי "אופציה צבאית אינה עומדת על סדר היום".
עם זאת, ציין סטרו כי העדויות החדשות בדבר המשך פיתוח היכולות הגרעיניות באיראן הן מדאיגות. "יחד עם זאת", ביקש שר החוץ הבריטי להדגיש, "מוקדם עדיין לומר כי נמצא ה'אקדח המעשן'".
גם באיראן לא נותרו אדישים כלפי הפרסום המרעיש. מוקדם יותר אתמול הגדיר דובר שר החוץ האיראני את הפרסום כחלק מ"לוחמה פסיכולוגית" שמנהלת ארצות-הברית נגד ארצו. לוחמה זו, לדבריו, משקפת בעיקר את הכעס והייאוש ששוררים בצד האמריקני לנוכח תוכנית הגרעין האיראנית.
ההודעה האיראנית מדיע שבוע ימים בלבד אחרי שמועצת הביטחון של האו"ם החליטהלהעניק לטהראן 30 ימים כדי לחדול מפעילות העשרת האורניום בתחומה. בתום התקופה, יתייצב ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית, מוחמד אל ברדעי, בפני מועצת הביטחון, וידווח באשר להיענותה של איראן לקריאה. בהתאם לדיווח זה, תכונס מועצת הביטחון לדיון מחודש, ותכריע בדבר המשך הצעדים שיינקטו.
ההחלטה הנוכחית היא פרי דיונים חשאיים ממושכים שארכו שלושה שבועות. רוסיה היוותה את המכשול העיקרי לנוסח החלטה משותף, והקשתה על צרפת, בריטניה וארה"ב, להגיע להסכמה מהירה.
למרות ההחלטה, נראה כי עדיין רחוקה הדרך להטלת סנקציות על טהראן. עם תום 30 הימים, תוכל מועצת הביטחון להגיע למסקנה האם איראן מוכנה לשתף פעולה, או שמא היא מתבצרת בעמדתה. רק לאחר ניתוח המידע ייפתחו דיונים נוספים בנוגע לצעדים שיינקטו בשלב הבא. יחד עם זאת, ראוי להדגיש כי החלטה ראשונה של מועצת הביטחון הינה שלב חשוב ביותר, שמשמעותו תחילתו של תהליך התערבות בינלאומי. ג'ון בולטון, שגריר ארה"ב לאו"ם, אמר כי "הכדור הוא במגרש של האיראנים. יש להם שלושים ימים לפעול".