מה באמת חושבים בחמאס על ישראל?
רה"מ הפלשתיני הנייה מסרב להכיר בישראל בראיון שמתפרסם עמו בסוף השבוע. לעומתו, שר החוץ א-זהאר אומר בראיון אחר כי הוא לא פוסל את הרעיון של שתי מדינות. למי עלינו להאמין?
בנוסף, קוראים היום בחמאס לאיחוד האירופי שלא להפסיק להעביר לרשות הפלשתינית כספים. זאת לאחר שגורם בכיר בבריטניה אמר כי האיחוד האירופי צפוי להודיע על הפסקת הסיוע לרשות ביום שני הקרוב. בחמאס ציינו כי החלטה כזו מהווה עונש קולקטיבי לעם הפלשתיני.
בראיון שערכה סוכנות הידיעות אי-פי עם הנייה, שהתפרסם הבוקר, הוא סירב לומר אם הוא מוכן להכיר בישראל. "זו שאלה גדולה", הסכים לומר. לדבריו, אין שינוי בעמדת החמאס לפיה על ישראל להפסיק בהתקפות נגד הפלשתינים ולכבד את ההסכמים עליהם חתמה.
הנייה נשאל על דברי יו"ר הרשות, אבו-מאזן, לפיהם הוא רוצה לחדש את המו"מ עם ישראל. לדבריו, הוא לא יעמוד בדרכו של היו"ר. "הוא יכול לבצע מהלכים פוליטיים ולדון עם מי שהוא רוצה", אמר הנייה. "מה שחשוב הוא מה יוצע לעם הפלשתיני".
עם זאת, גורם פלשתיני בכיר אמר כי הנייה, שצפוי להיפגש הערב עם אבו-מאזן, יודיע לו כי החמאס מוכן להכיר בישראל ומסכים לפתרון של שתי מדינות לשני העמים.
בראיון שהתפרסם הבוקר בעיתון "טיימס" הלונדוני, אומר שר החוץ א-זהאר כי ייתכן שהסדר עם ישראל יובא למשאל עם בקרב הפלשתינים. לדברי א-זהאר, ממשלת החמאס מוכנה לדבר עם כל מדינה ועם כל גוף בינלאומי. כאשר נשאל אם מדובר גם בשיחות עם הקוורטט, שתומך בפתרון של שתי מדינות לשני העמים, לא שלל שר החוץ הפלשתיני את הרעיון.
"יש לשאול מה המשמעות של פתרון שתי המדינות", אומר א-זהאר. "אחרי שנבין מהו הבסיס, נדון בכך בממשלה ונדון בכך עם הנשיא שלנו (אבו-מאזן). נדון בכך גם במועצה המחוקקת, ואם יהיה צורך, נשאל את כלל הציבור. זו ארצם של האנשים ולא של הממשלה. תנו לנו לדון ולנתח את המצב".
א-זהאר תוקף את הממשל הפלשתיני הקודם
לדברי שר החוץ הפלשתיני, לא מדובר בשאלה אם הגבול יהיה על פי קווי 1948 או קווי 1967, אלא מה ישראל מציעה לפלשתינים. סוגיה נוספת שא-זהאר מצפה לתשובה עליה היא זכות השיבה של הפליטים. "אם לישראל יש את הזכות להביא אנשים שאין להם שום קשר לפלשתין אחרי 3,000 שנה, אני חושב שעלינו לחשוב ליישם דבר דומה - זכות השיבה לארצנו. אנחנו עזבנו אותה רק ב-1948", הוא אומר.
אם אכן התשובות לכל השאלות יספקו את הדרישות הפלשתיניות, מבהיר א-זהאר, יגיע שלב ההחלטה שבו יהיה צורך לפנות אל העם. "אנחנו לא הבעלים של פלשתין. אנחנו לא הבעלים של ירושלים. מזווית הראייה האיסלאמית, ירושלים לא שייכת רק לפלשתינים, אלא לכל מוסלמי".
עם זאת, א-זהאר אומר כי ברמה ההומניטרית, כמו בסוגיית שפעת העופות, חמאס מוכן לדבר עם כל אחד, כולל ישראל. "המגיפה נמצאת בכל מקום, במצרים, בירדן ובכל מקום. הדבר אומר כי עלינו לשתף פעולה עם כל אחד כדי לעצור את המחלה", מסביר שר החוץ הפלשתיני. "לגבי הנושאים האזרחיים, אנחנו מוכנים לדבר".
בהתייחסו לסוגיית הטרור, נמנע א-זהאר מלהתחייב כי הממשלה הפלשתינית תעצור את המתקפות נגד ישראל. "השאלה היא אם ישראל תפסיק לתקוף מטרות פלשתיניות", אמר. ""האנשים מפעילים הגנה עצמית. האם זה תפקידה של הממשלה להגן על הגבול הישראלי, בעוד הישראלים כל הזמן תוקפים את אנשינו?"
א-זהאר גם התייחס בראיון לתוצאות הבחירות בישראל. "קראנו את המצעים של המפלגות", הפגין בקיאות. "קדימה רוצה נסיגה חד-צדדית. מפלגת העבודה מתעניינת בנושאים חברתיים ויש גם את האנשים הפורשים (הגמלאים) שקיבלו שבעה מושבים".
שר החוץ הפלשתיני מעריך כי ישראל תתמקד בטיפול בשכבות החלשות של החברה הישראלית, בניגוד למדיניות הליכוד, ובמקביל תבצע נסיגה חד-צדדית. "אם הם יעזבו, אנחנו ניישם את שליטתנו בשטח. כך זה יהיה", הוא אומר.