הלולנים לא נדבקו בשפעת העופות
ממשרד הבריאות נמסר הלילה, שארבעת בני האדם שאושפזו היום בבתי החולים מחשש שחלו בשפעת העופות לא נדבקו בנגיף. סגר הוטל סביב היישובים שבהם נמצאו עופות נגועים
הארבעה, פועל זר מתאילנד, שני בדואים שעבדו בלולים של הקיבוצים עין-השלושה וחולית, ותושב קריית-דת שעבד בלול במושב שדה-משה, אושפזו אתמול בבתי החולים סורוקה בבאר-שבע וברזילי באשקלון, לאחר שחשו ברע. בבתי החולים הם עברו שורה של בדיקות ששללו את החשש שנדבקו בנגיף.
בצהריים הודיע מנהל המרכז הרפואי סורוקה, פרופסור איתן-חי, כי משרד הבריאות העביר לבית החולים הנחיות ברורות לגבי הדרך בה יש לנהוג עם חולים שלפי החשד נדבקו, זאת בהתאם להנחיות ארגון הבריאות העולמי. "הסיכוי שמישהו ידבק בשפעת העופות הוא קלוש", אמר. "אבל כאנשי רפואה עלינו לקחת את הסיכוי עד הקצה ולטפל במי שנחשד כאילו נדבק עד שלא יוכח אחרת.
"כשמישהו מגיע ויש חשד שהיה לו מגע עם עופות נגועים, הוא מבודד כבר בכניסה לחדר מיון ומאושפז במחלקה שיש בה חדרם מיוחדים ומתאימים", הוסיף. "צריך להדגיש פעם נוספת, לזכור שיש שפעת רגילה שהיא שכיחה ולא כל מי שיש לו סימני חום נדבק".
בעקבות האירועים, הטיל משרד החקלאות סגר של שלושה קילומטרים סביב היישובים חולית ועין-השלושה בדרום, וסביב קיבוץ נחשון שליד לטרון, בהם נקבע כמעט בוודאות שעופות נדבקו בנגיף. גם סביב הקיבוצים כיסופים ונירים, הסמוכים לעין השלושה, הוטל סגר. בנוסף, דגימות של לעופות במושב שדה-משה שליד קריית-גת הועברו לבדיקה מכון הוווטריני לאחר שבמקום נתגלו מספר רב של תרנגולי הודו מתים.
השירותים הווטרינריים הורו אתמול בצהריים על הפסקת ייצוא מוצרי העוף הבלתי מעובד ממדינת ישראל. במקביל, האיחוד האירופי אסר אתמול על ייבוא מוצרי עוף מישראל. האיסור, שייבחן מחדש בפגישת האיחוד בשבוע הבא, מתייחס לייבוא עופות, בשר עוף, ביצים ומוצרי עוף. האיסור אינו מתייחס לבשר שכבר בושל או לבשר של עופות שנשחטו לפני ה-15 בפברואר.
בקיבוצים עין-השלושה וחולית החלה אתמול על פי הוראת משרד החקלאות הרעלת הלהקות הגדולות של העופות. את פגרי העופות יאספו במהלך השבת ויקברו אותם.
אתמול הודיע מנהל השירותים הווטרינריים במשרד הבריאות, משה חיימוביץ', במסיבת עיתונאים מיוחדת
"בהערכה גסה יושמדו מאות אלפי עופות", אמר הווטרינר הראשי של משרד הבריאות. "ההשמדה תתבצע על ידי הכנסת רעל למי השתיה של העופות. בקיבוצים עין השלושה, חולית ונחשון הוטל סגר מוחלט על תנועת בעלי כנף, וכן הוטלו הגבלות על תנועת אנשים וכלי רכב שבאו במגע עם העופות".
בשלב זה, מטפלים במחלה משרד החקלאות ויחידת הפיצו"ח (פיקוח צומח וחי) במשרד. במידה שתהיה התפשטות כלל ארצית יהיה על המשטרה לסייע בסגר שמוטל על הישובים הנגועים. משרד החקלאות עידכן את כל הגורמים הרלוונטיים בארץ ובחו"ל באמצעות האירגון הבינלאומי לבריאות בעלי חיים. כמו כן, עודכנו שכנותיה של ישראל בפרטי האירועים.
משרד הבריאות העביר הנחיות לעובדי הלולים לגבי ציוד מיגון שעליהם ללבוש ותרופות מניעה שעליהם לקבל. "הסיכוי של אנשים להידבק במחלה הוא קטן", אמר ד"ר אלכס לוונטל, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "בעולם לדוגמה, כארבעה מיליארד אנשים נחשפו לעופות חולים, אך פחות ממאתיים נדבקו במחלה. זוהי הפרופורציה ולכן אין צורך להיבהל. ניתן להמשיך לצרוך עופות שניקנו במקום מסודר ובושלו כראוי".