גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


חשיפה: עליייה של יותר מ-30% בניסויים בבע"ח

ניתוחים ללא הרדמה, הדבקה במחלות קשות, חישמול והטלת מומים - אלו הם רק חלק מהניסויים שנעשים כיום בבעלי חיים. אך למרות ההד התקשורתי הרב שנוצר למען זכויות החיות, בישראל חלה בחמש השנים האחרונות דווקא עלייה של 32 אחוז בניסויים בבעלי חיים. בשנת 2004 בלבד אושרו למעלה מחצי מיליון חיות לניסויים

דן אבן | 8/2/2006 10:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אין אדם שיכול להישאר אדיש למראה של קופים מחוברים לאלקטרודות, כלבים דחוסים בכלובים וארנבות עם כוויות על גופן, לאחר שביצעו עליהם ניסויים. אך למרות שישנם חוקרים שמאמינים כי אין זה הכרחי לבצע כיום ניסויים בבעלי חיים, בישראל, כך מתברר, חלה דווקא עלייה משמעותית בכמות בעלי החיים שמועברים לניסויים.

בשנת 2004 בלבד נעשה שימוש ב-318,449 בעלי חיים בניסויים, כך לפי נתונים שרוכזו לאחרונה במשרד הבריאות. מדובר בעליה של 32 אחוז משנת 2000, אז בוצעו ניסויים "רק" ב-241,089 בעלי חיים. רוב הניסויים בארץ בוצעו במגזר האקדמי (233,232) ומיעוטם בתעשייה (85,217).

מנתונים שהועברו באחרונה לעמותה למען מדע מוסרי עולה כי 517,606 בעלי חיים אושרו לניסויים בשנת 2004, ובהם 443,761 עכברים וחולדות, 3,124 ארנבות, 1,781 חזירים, 1,727 ציפורים, 173 חתולים, 59 1 כלבים, ו-19 קופים. עם זאת לטענת המועצה, בהשוואה לשנת 2003, מדובר בירידה בשימוש בעכברים, עופות, חזירים וחתולים, זאת לצד עלייה בחולדות, בקר, צאן, כלבים וקופים.

הנתונים הועברו לעמותה בעקבות עתירה שהגישה בינואר לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, זאת לאחר שהמועצה לניסויים בבעלי חיים הפועלת במסגרת משרד הבריאות, התחייבה להפעיל תוכנה ממוחשבת להפקת נתונים על ניסויים בחיות לפי הסכם שאושר על ידי בית משפט העליון, אולם ביצועו התמהמה.

במסגרת הפניה של העמותה נדרש משרד הבריאות לאסוף נתונים על רמת הסבל שעוברים בעלי החיים בניסויים בישראל ונתונים על יעוד בעלי החיים לאחר הניסוי - לתמותה או שיקום. כמו כן דורשת העמותה לדעת אם הניסויים בוצעו בשימוש במשככי כאבים ומהם המוסדות בהם מתקיימים הניסויים.
 
בעלי החיים שאושרו לניסויים בישראל מנתוני משרד הבריאות 2004. לצפייה בטבלה הקליקו על התמונה
בעלי החיים שאושרו לניסויים בישראל מנתוני משרד הבריאות 2004. לצפייה בטבלה הקליקו על התמונה 
עלייה בניסויים גם באירופה

"הגיע הזמן להפסיק להסתתר מאחורי סיסמאות ולתת לציבור מידע על הניסויים בבעלי חיים. המידע דרוש לפיקוח אמיתי על הניסויים בארץ", אומר עו"ד גלעד הלר, שהגיש את העתירה יחד עו"ד שגיא אגמון. "עד לפניית העמותה לבית המשפט לא הייתה במועצה מערכת המרכזת את המידע בדבר עריכת ניסויים, והיא טענה שאי לה צורך בו. הזלזול בהחלטות בתי המשפט וההתנהלות המנוגדת לזכות הציבור לדעת מעוררים שאלות קשות באשר לקיום תפקידה החוקי של המועצה ובאשר למניעיה", אומר הלר.

במועצה לניסויים בבעלי חיים הדפו אתמול את הטענות. ראש המועצה פרופ' אהוד זיו אמר אתמול כי "איננו מסתירים מידע, וכל נתון שיש בידינו, אנו נמסור. המערכת הממוחשבת תציג את נתוני

שנת 2005, והעברת הנתונים לעמותה עתה נעשתה לפי הנתונים שקיימים כיום במועצה, נכון לשנת 2004".

לדברי יו"ר המועצה, כמות בעלי החיים שא ושרו לניסויים בישראל גבוהה ב-60 אחוז ממספר בעלי החיים בהם נעשה שימוש בפועל. "חלק מהאישורים ניתנו לניסויים שטרם בוצעו, או שלא יבוצעו לעולם. אישור שניתן תקף עד 4 שנים", הבהיר פרופ' זיו והוסיף כי לא כל הבקשות לניסויים מאושרות אוטומטית.

עוד טוען פרופ' זיו כי העלייה בשימוש בבעלי חיים בניסויים אינה מתרחשת רק בישראל. "זו על יה כלל עולמית. רק באחרונה דווח על עלייה בניסויים בבריטניה. אנו מפחיתים את כמות בעלי החיים בכל ניסוי, אך העלייה במספר הניסויים אינה תלויה בנו".
"להפסיק להסתתר מאחורי סיסמאות ולתת לציבור מידע על הניסויים בבע"ח". צילום: האגודה נגד ניסויים בבע"ח האגודה נגד ניסויים בבע''ח

החלופה: תאי רקמות והדמיות מחשב

חלופות מגוונות לניסויים בחיות נידונו במועצה לניסויים בבעלי חיים בשנים האחרונות. בין היתר נידונה אפשרות למבחן ‭,LAL‬ שמחליף בדיקות רעילות לחומרים רפואיים על ארנבות חיות. בשיטה החלופית משמשים תאי דם של סרטן כמקור לבירור הרעילות.

בנוסף הוחלט ביוני 2003 לאסור שימוש בשיטה המשתמשת במאה עכברים לבדיקת רעילות, שבמסגרתה מבררים איזה חומר הורג יותר מ‭50-‬ אחוז מהעכברים.

מהמועצה לניסויים נמסר כי השיטה אושרה לשימוש בשנה וחצי האחרונות במחקר אחד בלבד, שנועד לבדוק ארס נחשים.

קיימת גם שיטה לפיתוח נוגדנים באמצעות חלקי תא המכונים ממברנות. השיטה מחליפה שימוש בבעלי חיים והריגתם כחלק מניסויים ליצירת נוגדנים. חלופה אחרת פותחה על ידי משרד התחבורה בארצות הברית לצורך מחקרים לבדיקת חומרים מזיקים לעור.

החוקרים פיתחו חומר סינטטי המורכב מתרביות תאים של עור כחלופה לשימוש בבעלי חיים. במועצה נידונו גם חלופות לשימוש בבעלי חיים להוראה באמצעות סרטי הדמיה וסימולטורים במחשב.

ניסויים אכזריים בתחום הרפואה. צילום: האגודה נגד ניסויים בבע
ניסויים אכזריים בתחום הרפואה. צילום: האגודה נגד ניסויים בבע"ח ללא

הניסויים האכזריים: ברפואה, לא בקוסמטיקה

מרבית בעלי החיים שמיועדים לניסויים מועברים לניסויים בתחום הרפואה, כך לפי הנתונים שרוכזו במשרד הבריאות.

נכון לשנת ‭54 ,2004‬ אחוז מבעלי החיים אושרו למחקרים על טיפולים רפואיים, 14 אחוז למחקרים אחרים עם היבט רפואי, 6 אחוזים על ייצור חומרים ברפואה, כ‭2-‬ אחוזים למחקרים על מכשור רפואי וכאחוז אחד לבדיקות רעילות של חומרים רפואיים.

כמו-כן, 17 אחוז מבעלי החיים אושרו למחקרים מדעיים שאינם רפואיים, 2 אחוזים להוראה בבתי ספר ובאוניברסיטאות ו‭3-‬ אחוזים נוספים למחקרים אחרים, לרבות בנושאי תזונה ואיכות הסביבה.

"לפי החישוב, כ‭10-‬ אלף בעלי חיים מאושרים להוראה בלבד, בעוד שניתן לוותר על השימוש בחיות בלימודים, ולהשתמש לחילופין בסרטי הדמיה‭,"‬ אומר עו"ד גלעד הלר. במועצה לניסויים בבעלי חיים מדגישים, כי בישראל לא מתבצעים ניסויים למטרות קוסמטיקה ואגף הרוקחות משרד הבריאות אינו דורש הגשת תוצאות ניסויים בבעלי חיים כתנאי לאישור מוצרי קוסמטיקה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים