"הדוח מתבסס על עדים שעוינים את סוריה"
משרד החוץ בדמשק ממשיך במתקפת הנגד לדוח ועדת החקירה הבינלאומית. אחד מיועצי הממשל הכחיש הטענה שסוריה ניסתה להכשיל החקירה: 'גורמים בינ"ל מנסים לנצל הדוח כדי לפגוע בנו'
לקריאת הדוח המלא באנגלית - לחצו כאן
מאות העיתונאים שהגיעו למלון מרידיאן בבירה הסורית האזינו לאחד מדוברי משרד החוץ הסורי מקריא הודעה שכפרה בכל ההאשמות המופיעות בדוח הביניים של ועדת החקירה הבינלאומית של האו"ם. "שיתפנו פעולה באופן מלא עם מיליס וכל הטענות כי הכשלנו את החקירה אינן נכונות", נמסר בהודעה.
דובר משרד החוץ הסורי ציין עוד כי הגורם שניזוק בצורה הרבה ביותר מההתנקשות בחריריהיא סוריה עצמה וכי אין לה כל קשר לאירוע. "הפרטים בדוח מיליס מתבססים על עדויותיהם של גורמים עוינים לסוריה ועובדה כי גם החוקר עצמו הדגיש כי לא ניתן לקבוע בוודאות כי הבכירים הסורים שמוזכרים בדוח אכן מעורבים באירוע", הדגיש.
יועץ שר החוץ הסורי ריאד דאודי שענה לשאלות העיתונאים הכחיש את טענותיו של החוקר הגרמני מיליס בנוגע לניסיון של סוריה לשבש את החקירה. "שיתפנו פעולה באופן מלא עם מיליס", אמר. "נעננו לבקשותיו בנוגע לחקירה של בכירים סורים, לא השפענו עליה ומקום החקירה היה תחת שליטה ביטחונית מלאה של האו"ם. אני הייתי הנציג הסורי היחיד בחקירה כעורך דינם של הנחקרים. גם הטענה לפיה שר החוץ א-שרע העביר למיליס מידע מוטעה ושגוי אינה נכונה".
דאודי הוסיף כי מאחורי מסקנות הדוח עומדת מטרה פוליטית. "יש גורמים אזוריים ובינלאומיים שרוצים להפוך את הדוח לפוליטי כדי לפגוע בסוריה", אמר. "הדוח הפנה אצבע מאשימה לסוריה והתבסס על האווירה אותה חווה מיליס בלבנון".
ממשלת לבנון ערכה אחר הצהריים ישיבה מיוחדת כדי לדון במסקנות הדוח. שר ההסברה הלבנוני ראזי אל-עארידי כינס גם הוא מסיבת עיתונאים והדגיש כי הממשלה קוראת לכל האזרחים והמפלגות לשמור ולחזק את האחדות הלאומית.
הוא הוסיף כי הממשלה רואה בדוח צעד חשוב לבירור העובדות ולחשיפת האמת מאחורי חיסולו של חרירי. "עד כה החקירה

בנו של ראש ממשלת לבנון לשעבר ואחד ממנהיגי האופוזיציה, סעד אל-חרירי, יצא גם הוא בהודעה לתקשורת. בדברים שנשא בשידור חי בערוצי הלווין הערביים הוא ציין כי משפחת אל-חרירי מברכת על תוצאות הדוח וממצאי ועדת החקירה. "אנחנו קוראים לקהילה הבינלאומית לתמוך בוועדה כדי שתוכל לחשוף את האמת במלואה, ולהביא את האשמים לדין בינלאומי", אמר. "אנחנו לא מחפשים נקמה, אנחנו מחפשים צדק".
אל-חרירי אמר כי הוא מעודד מהחלטת מזכ"ל האו"ם, קופי ענאן, להרחיב את טווח פעילותה של הוועדה, כדי שתוכל להמשיך בעבודתה המקצועית.
אתמול בערב הכריזשר החוץ הבריטי ג'ק סטרו כי מועצת הביטחון של האו"ם תשקול להפעיל סנקציות נגד סוריה, בעקבות ממצאי דוח החקירה. דבריו, בראיון לרשת ה-בי-בי-סי, הגיעו שעות ספורות לאחר שנשיא ארה"ב ג'ורג' בוש, קרא לאו"ם לכנס דיון דחוף בעקבות ממצאי החקירה. בוש אמר כי ממצאי הדוח הם "מטרידים ביותר", והסיף כי "הדוח מצביע באופן ברור שהרצח הפוליטי לא היה יכול לקרות ללא מעורבות סורית".
מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליסה רייס, אמרה לאחר פרסום הדוח כי "אפילו קריאה ראשונית של הדוח מעלה סוגיות מטרידות ביותר. יש כאן מקרה ברור של ראיות למעורבותם של בכירים סורים ברצח חרירי".
אתמול נחשף דוח הבינייםשל ועדת החקירה הבינלאומית. על פני כ-60 עמודים גולל החוקר דטלף מיליס את סדרת ההתרחשויות שהובילה לרצח חרירי. במהלך ארבעת חודשי החקירה תושאלו 400 איש והוצגו 60 אלף מסמכים. הדוח עצמו מכיל עדויות ותמלילים, שמנסים להציג את התמונה המלאה של האירועים שהובילו לרצח חרירי ושל החיסול עצמו. עם זאת, קובעים דוח, החקירה עדיין לא הושלמה.
בדוח נכתב כי "יש יסוד סביר להניח כי ההחלטה לרצוח את ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק חרירי, לא היתה מתקבלת ללא אישור של אנשי ביטחון סורים רמי דרג ולא היתה יוכלה להיות מאורגנת ללא מזימה מצד עמיתיהם בשירותי הביטחון הלבנוניים".
לפי עיקרי הדוח, נקודת המוצא היא בפגישה שהתקיימה באוגוסט 2004, במהלכה הודיע הנשיא אסד לחרירי כי "החליט" על הארכת כהונתו של נשיא לבנון, אמיל לחוד. אסד הבהיר כי אם חרירי יתנגד להארכת כהונת נשיאו, הוא "ישבור את לבנון על הראש של חרירי".
מהדוח שהתפרסם הושמטו שמותיהם של חמישה בכירים סורים, מקורביו של הנשיא אסד, החשודים כמי שתכננו את הרצח. יו"ר ועדת החקירה של האום מיהר להכחיש כי הופעלו עליו לחצים לעשות זאת.
החמישה ששמם הושמט ברגע האחרון הם אחיו של נשיא סוריה, מאהר אסד, גיסו של הנשיא והאיש מספר שתיים במשטר, עאסף שאוקת ושלושה אישים נוספים בצמרת הסורית והלבנונית. השלושה הם חסן חליל (מפקד המודיעין הסורי לשעבר שהודח ארבעה ימים לאחר הרצח), בהג'ת סולימן (בכיר במודיעין הסורי) וג'מיל א-סייד (ראש השב"כ הלבנוני).