העולם מושיט יד לפקיסטן
הקהילה הבינלאומית מתגייסת לעזרת פקיסטן שספגה את עיקר הפגיעה מרעש האדמה, שגבה את חייהם של כ-30 אלף בני אדם. ישראל הציעה לשגר משלחת סיוע אך עדיין לא קיבלה תשובה
רעידת אדמה בעוצמה של 7.6 פקדה את פקיסטן
גורמים רשמיים: ''יותר מ-30 אלף נהרגו ברעש"
האו''ם: 2.5 מיליון איש יישארו חסרי בית
מנתונים שמסר אתמול האו"ם עולה כי רעש האדמה העז, שפקד שלשום את פקיסטן, אפגניסטן והודו, הותיר אחריו 2.5 מיליון איש ללא קורת גג.
הביקוש הרב ביותר במדינות הפגועות, ופקיסטן בראשן, וא לציוד רפואי נייד בבתי חולים שדה, מטהרי מים ושמיכות. "הבעיות הלוגיסטיות הן רבות", אמרה דוברת מטעם האו''ם. "נזדקק למשל לכמה מסוקים נוספים". רשימת ארוכה של מדינות וגופים הציעו עד כה סיוע לפקיסטן, או שכבר שלחו צוותים למקום. הבנק העולמי הודיע כי יתרום 20 מיליון דולר לנפגעי רעש האדמה.
נשיא ארצות-הברית, ג'ורג' בוש, הרואה בנשיא הפקיסטני פרווז מושארף כבעל ברית חשוב במאבק נגד הטרור, התקשר למקבילו והציע לו תוספת מסוקים וציוד חירום. צבא ארה''ב המוצב באפגניסטן ישלח סיוע לפקיסטן השכנה על גבי 8 מסוקים. "הם יישארו שם זמן מה ויסייעו בפעולות הסיוע", אמרה דוברת מטעם הצבא.


שר החוץ של גרמניה הציע סיוע בהיקף של מיליון יורו, וסכום זהה הציעה גם הולנד. מאוסטרליה נתרמו 379 אלף דולר, ומבריטניה הגיע אתמול צוות חילוץ שני. יפן, המורגלת בטיפול ברעידות אדמה בשטחה, הודיעה כי תשלח צוותי הצלה וציוד בשווי 220 אלף דולר. גם טורקיה, נפגעת רעשי אדמה מסורתית נוספת, תעביר סיוע צבאי ורופאים.
מרוסיה נשלחו 30 צוותי חילוץ והצלה וארבעה כלבי גישוש, לצד מטוס מטען שנחת בבירה הפקיסטנית ועליו שמיכות, מיטות ועשרות אוהלים. מסין נמסר כי נשלח צוות חילוץ, מלווה בכלבים. סינגפור תשלח צוות
מלזיה הודיעה כי תתרום מיליון דולר כסיוע, וכי שלחה 50 אנשי סיוע לפקיסטן. מלזיה הודיעה כי תהיה מוכנה להעביר סיוע הומניטרי גם להודו ולאפגניסטן. אינדונזיה תשגר מחר מטוס הרקולס צבאי ועליו צוות וציוד רפואי.
היום אמורים להיפגש בז'נבה כל סוכנויות האו"ם וקבוצה של ארגונים לא ממשלתיים כדי להעריך את ממדי האסון וכדי לדון בדרכים להגשת סיוע לנפגעים. הצלב האדום הבינלאומי כבר ביקש סכום של יותר מ-8 מיליארד דולר כדי לסייע ל-30 אלף משפחות נזקקות.
ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר אתמול בפתח ישיבת הממשלה כי גם ישראל הציעה לשגר משלחת חילוץ למדינות שנפגעו מהרעש. במשרד החוץ עדיין ממתינים לתגובת ממשלת פקיסטן להצעה, ומכינים לחילופין ציוד חילוץ שיוטס לאזור האסון, ללא אנשי צוות. פקיסטן כידוע היא מדינה מוסלמית שאינה מקיימת קשרים דיפלומטיים עם ישראל.
במשרד החוץ מציינים כי קיים תקדים של שיגור משלחות סיוע ישראליות למדינות מוסלמיות, עימן אין לישראל קשרים דיפלומטיים, כמו אינדונזיה למשל.
במקביל, הציעה ישראל סיוע גם להודו, באמצעות כוחות חילוץ או ציוד. ההודים, המקיימים מערכת עניפה של קשרים דיפלומטיים ועיסקיים עם ישראלים, דחו בשלב זה את ההצעה.
במשרד החוץ ציינו כי הסירוב ההודי אינו מצביע על הצטננות במערכת היחסים החמה שבין שתי המדינות, אלא על עמדה עקרונית של ההודים לנסות ולהסתדר בכוחות עצמם. בעמדה זהה נקטה הודו גם בזמן אסון הצונאמי.

מוקד הרעש עצמו נרשם 95 קילומטר צפונית לבירת פקיסטן איסלאמאבד, בהרי חבל קשמיר, סמוך לגבול עם הודו. במשך 10 שעות אחרי רעידת האדמה הראשונה, שהיתה בעוצמה של 7.6 בסולם ריכטר, הורגשו עוד כ-18 רעידות משנה בעוצמה של 4.6-6.3 בסולם ריכטר.
מנתונים שמסרו אתמול גורמים רשמיים עולה תמונת מצב עגומה. שר הפנים הפקיסטני אמר כי מניין ההרוגים הרשמי ברעידת האדמה עומד על 19,136. במקביל אמר בכיר פקיסטני כי לפחות 30 אלף בני אדם נהרגו ברעש האדמה. רבים מההרוגים נקברו תחת הריסות בתים ומבנים וכפרים שלמים נמחקו.
בחבל קשמיר שבהודו נהרגו יותר מ-250 בני אדם ולפחות 850 נפצעו. כ-2,700 בתים נהרסו. עם זאת, גם בהודו מדווחים כי אין זה המספר הסופי של ההרוגים, וכי המספר צפוי עוד לעלות. רבים מהנפגעים הם תושבי הכפרים הסמוכים לגבול עם פקיסטן, בהם חיים התושבים בבתי בוץ ואבן שהתמוטטו על יושביהם.
גם באפגניסטן השכנה דווח על הרוגים אך טרם הובהר מספרם, ועל פי ההערכות מדינה זו נפגעה בצורה קלה יחסית.
בהכנת הידיעה השתתף מנחם רהט