האסון באסיה: 2.5 מיליון חסרי בית
רעידת האדמה שפקדה את דרום אסיה גבתה את חייהם של כ- 30 אלף בני אדם והותירה מיליוני איש ללא קורת גג. הקהילה הבינלאומית מתגייסת לסייע לפקיסטן שספגה את עיקר הפגיעה
ארגוני הסעד והרווחה הבינלאומיים לא מסתפקים בהצגת נתונים בלבד וכבר החלו לפעול כדי לטפל בנפגעי האסון. ארגון הבריאות העולמי מסר אתמול כי העביר לידי משרד הבריאות הפקיסטני שתי ערכות חרום, שאמורות לספק סיוע ל-20 אלף איש בשלושת החודשים הקרובים.
היום אמורים להיפגש בז'נבה כל סוכנויות האו"ם וקבוצה של ארגונים לא ממשלתיים כדי להעריך את ממדי האסון וכדי לדון בדרכים להגשת סיוע לנפגעים. הצלב האדום הבינלאומי כבר ביקש סכום של יותר מ-8 מיליארד דולר כדי לסייע ל-30 אלף משפחות במהלך 4 חודשים.
מנתונים שמסרו אתמול גורמים רשמיים עולה תמונת מצב עגומה. שר הפנים הפקיסטני אמר כי מניין ההרוגים הרשמי ברעידת האדמה עומד על 19,136. במקביל אמר בכיר פקיסטני כי לפחות 30 אלף בני אדם נהרגו ברעש האדמה. רבים מההרוגים נקברו תחת הריסות בתים ומבנים וכפרים שלמים נמחקו.
דובר צבא פקיסטן, מייג'ור-גנרל שאוקת סולטן, אמר בראיון לטלוויזיה כי 17 אלף מההרוגים מגיעים מאזור קשמיר הפקיסטנית, סמוך למוקד הרעש. הוא הוסיף כי לפחות 41 אלף בני אדם נפצעו.
מוקד הרעש עצמו נרשם 95 קילומטר צפונית לבירת פקיסטן איסלאמאבד, בהרי חבל קשמיר, סמוך לגבול עם הודו. במשך 10 שעות אחרי רעידת האדמה הראשונה, שהיתה בעוצמה של 7.6 בסולם ריכטר, הורגשו עוד כ-18 רעידות משנה בעוצמה של 4.6-6.3 בסולם ריכטר.

שלשום מסר דובר צבא פקיסטן כי בין ההרוגים ישנם 200 חיילים, שהוצבו בצפון קשמיר. בצפון מערב המדינה נהרגו כ-1,600 בני אדם, בהם 400 תלמידים בשני מחוזות שונים שבתי הספר שלהם קרסו.
בחבל קשמיר שבהודו נהרגו יותר מ-250 בני אדם ולפחות 850 נפצעו. כ-2,700 בתים נהרסו. עם זאת, גם בהודו מדווחים כי אין זה המספר הסופי של ההרוגים, וכי המספר צפוי עוד לעלות. רבים מהנפגעים הם תושבי הכפרים הסמוכים לגבול עם פקיסטן, בהם חיים התושבים בבתי בוץ ואבן שהתמוטטו על יושביהם.
גם באפגניסטן השכנה דווח על הרוגים, אך טרם הובהר מספרם, ועל פי ההערכות אפגניסטן נפגעה בצורה קלה יותר.
משרד הפנים הפקיסטני דיווח כי כמה כפרים נמחקו לחלוטין וכי ארבע ערים נפגעו קשה. בין ההרוגים
בבירת פקיסטן, איסלאמבד, בה חיים קרוב למיליון תושבים, התמוטט בניין בן 19 קומות וקבר תחתיו רבים. "רצתי החוצה ולזמן מה לא הצלתי לראות שום דבר בגלל האבק", סיפר אחד התושבים ששרד את התמוטטות הבניין. "אחר-כך התחלנו לחפש ניצולים. משכנו אדם אחד החוצה תוך כדי שקטענו את רגלו".
על פי העדויות, תושבים ניסו להזיז חתיכות בטון בידיהם החשופות. "רעידת האדמה העירה אותי משנתי, וראיתי אנשים רצים למטה במדרגות", סיפר אחד הדיירים בבניין שהתמוטט. "כשרעידת האדמה השניה פגעה הבניין כולו כבר החל לקרוס, ואנשים עדיין ניסו להימלט ממנו". "זה היה כמו גיהנום", אמר דייר בבניין אחר. "המיטה התהפכה, והמאוור נפל מהתקרה".

נשיא פקיסטן, פרבז מושראף, ביקר באזורים שנפגעו מרעידת האדמה, ואמר כי זהו מבחן למדינה. קודם לכן, הורו הנשיא וראש הממשלה הפקיסטני לצבא להעניק לאזרחים את כל העזרה שביכולתם לתת. כוחות חילוץ רבים, בסיוע מסוקים, מחלצים תושבים שנלכדו תחת מבנים שקרסו ומעבירים אותם לבתי החולים. "קיבלנו מידע על הרס רב בצפון המדינה, בקאשמיר ובחלקים נוספים", אמר דובר צבא פקיסטן. הוא הוסיף שכוחות הצבא עוסקים בחילוץ הנפגעים. "זו טרגדיה לאומית", אמר הדובר. "זו רעידת האדמה הגרועה ביותר שפקדה את האזור לאחרונה".
הצעות לסיוע בינלאומי החלו להגיע תוך שעות, אך כיוון שקווי הטלפון קרסו היה קושי בהעברת מידע. "צוותי החיפוש התקשו להגיע לאזורים מוכי האסון כיוון שעיקר הפגיעה הייתה באזורים מרוחקים", סיפר דובר הצבא.
נשיא ארה"ב, ג'ורג בוש, הציע את תנחומיו, ומזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליסה רייס, אמרה כי ארה"ב מוכנה להציע סיוע. "בזמנים קשים אלה, ארה"ב עומדת לצד חבריה בפקיסטן והודו, בדיוק כפי שהם עמדו לצידנו והציעו סיוע באסון ההוריקן קתרינה".