מעמד המורה בישראל נמצא בשפל – עכשיו זה רשמי ומגובה בנתון
לקביעה כי מצב החינוך בכי רע מצטרף נתון מספרי. "משמר החינוך" שקלל מדדים עם סקר מקיף וקבע: מעמד המורה עומד על 55.2 נקודות מתוך 100
"משמר החינוך" גיבש בשבועות האחרונים את מה שהוא מכנה "מדד מעמד המורה". מדובר בצירוף של מדדים אוביקטיביים (הכוללים את השכר הממוצע של עובדי ההוראה והשוואתו לשכר הממוצע במשק, אחוז האקדמאים בתחום, תנאי הקבלה למוסדות להכשרת מורים ועוד), בצירוף סקר רחב שהקיף 1,000 הורים לילדים במערכת החינוך, ואשר התמקד בתפיסות המקובלות של מעמד המורה.
בתום שקלול כל המדדים האוביקטייביים ועמדות הציבור כפי שעלו מהסקר, עולה תוצאה מעוררת דאגה: "מדד מעמד המורה" עומד על 55.2 נקודות באוכלוסייה היהודית. בקרב האוכלוסייה הערבית (בעיקר בזכות תפיסות מעט שונות) הציון הסופי הסתכם ב-60 נקודות .
המדד פותח בשיתוף ד"ר שרית בן שמחון-פלג מ"משמר החינוך", ד"ר שלמה אגוז מאוניברסיטת בר-אילן וד"ר אודרי אדי-רוקח מבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל-אביב, וכן מכון "גיאוקרטוגרפיה" בראשות פרופ' אבי דגני.
בסקר שנערך באוגוסט עולה קיבל מקצוע ההוראה ציון ממוצע של 8.2 ( בסולם של 1 עד 10) - שני רק לרופאים, שקיבלו ציון 8.9. בנוסף, רוב הציבור מאמין שמדובר במקצוע קשה (ציון 7.9).
אולם, כאשר מגיעים לשאלות המודדות את תפקוד המורים, הציונים רק יורדים. למשל הציון הממוצע שניתן בתשובה לשאלה מהו מעמד המורה בישראל, היה 5.3. שאלת מפתח אחרת היא האם ההורה היה ממליץ לילדו להיות מורה בישראל. הציון הממוצע הפעם עמד על 3.6 ( כ-70% לא היו ממליצים).
אחד ההסברים לפער הגדול שבין החשיבות המיוחסת למקצוע לבין הרצון להיות מורה אפשר למצוא בנתון הבא: כ-60% מהציבור השיבו שהשכר שמקבלים המורים תמורת עבודתם איננו ראוי (ציון ממוצע- 4.4). 30% מההורים מאמינים גם שהשכר הוא הגורם המשפיע ביותר על מעמדו של המורה. ועוד נתון מעניין: כמעט מחצית מהציבור השיב כי מעמד המורה הורע בשנה האחרונה.
הסקר בדק גם את העמדות המקובלות בקרב ההורים על עבודת המורים בפועל. גם כאן הציונים אינם גבוהים במיוחד. כאשר התבקשו ההורים להעריך האם ניתן לסמוך על המורים שיקבלו את ההחלטות הנכונות בנוגע לילדינו, האם המורים עובדים מתוך תחושת שליחות, והאם המורים משקיעים מאמץ בהיכרות עם כל ילד בכיתה - הציון הממוצע שהתקבל היה 5.8. בתשובה לשאלה האם המורים משקיעים בעבודתם, השיבו רוב ההורים בחיוב ונתנו ציון גבוה קצת יותר- 6.5.
המדד שפותח כולל גם נתונים אוביקטיביים שמלמדים על מעמד המורה בישראל. כך למשל השכר הממוצע של עובדי הוראה עומד על 5,901 שקל, לעומת 7,140 שקלים - השכר הממוצע במשק (נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). עוד נלקחו בחשבון שיעור האקדמאים במקצוע, תנאי הקבלה ללימודי הוראה ושיעור הנשים בהוראה. מרכיבים אלה קיבלו משקל של 50% במדד הכללי.
"מנתונים כל כך קשים על מעמד המורה, אפשר לקוות שמערכת החינוך רק תלך ותשתפר", אומר מנכ"ל "משמר החינוך" אורן יהי-שלום, "אפשר גם למצוא עידוד בעובדה שהציבור מזהה את מקצוע ההוראה כחשוב מאוד, והמטרה שלנו היא להביא לכך שבעתיד, יותר הורים ימליצו לילדיהם להיות מורים".