גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


שיראק: "יש לצאת נגד הטרור והאנטישמיות"

רה"מ ונשיא צרפת נועדו בארמון האליזה. שרון: הגעתי לפריז חרף המחלוקת הפנימית הקשה בארץ

אור הלר, פריז | 27/7/2005 14:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הידוק יחסים: ראש הממשלה, אריאל שרון, נועד לארוחת צהריים בארמון האליזה עם נשיא צרפת, ז'אק שיראק. בפתח הפגישה אמר שרון: "החלטתי להגיע לפה למרות המצב הקשה בישראל, על רקע התגברות הטרור והמחלוקת הפנימית הקשה שמביאה עמה תוכנית ההתנתקות".

ראש הממשלה הוסיף כי החליט לקיים את ביקורו כמתוכנן, בשל החשיבות הרבה שהוא מייחס ליחסים בין שתי המדינות. שרון החמיא לשיראק על מאבקו באנטישמיות ואמר כי הוא רואה בו את אחד המנהיגים הגדולים בעולם.

דקות ספורות לפני שעלה שרון על המטוס שלקח אותו לפריז הוא עודכן בדבר טקס הפולסא דנורא שקיימו אנשי הימן הקיצוני נגדו. הוא שאל בנימה צינית: "כמה זמן יקח עד שהפולסא דנורא תתממש". מקורביו השיבו כי זה יכול לקחת גם עשרות שנים.  "אז אני לא מודאג", השיב שרון.

בפריז כבר זכה ראש הממשלה לקבלת פנים חמה ולמחמאות רבות מהנשיא הצרפתי. "זוהי הזדמנות עבורי להדגיש עד כמה קשרי הידידות בין המדינות צריכים להתפתח", אמר שיראק. הנשיא הצרפתי גם התייחס לנושאים שיעמדו במרכז הפגישה בין המנהיגים. "צריך להילחם נגד הגזענות של הדור שלנו, נגד הטרור והאנטישמיות", אמר. "ערב ההתנתקות, זו גם ההזדמנות של צרפת לומר כי חשוב מאוד להמשיך להתקדם לכיוון של שלום וביטחון לישראל והקמת מדינה עצמאית לפלשתינים".

שרון התקבל על-ידי משמר כבוד רשמי וזכה למחווה ידידותית חריגה מצידו של עמיתו הצרפתי, אשר שלא כמנהגו, יצא לקבל את פני ראש הממשלה על מדרגות ארמון האליזה. השניים סעדו יחדיו במשך שעה וחצי, ובסיום הפגישה יחזור שרון למלון "רפאל" במרכז פריז שם יקיים מסיבת עיתונאים. בערב ייצא ראש הממשלה לארוחת ערב עם ראש ממשלת צרפת דומיניק דה-וילפן.

מאחורי החיוכים ודברי הנימוס היתה גם פוליטיקה. חבר במשלחת הישראלית אמר לעיתון "לה-מונד", ש"צרפת מאוד רוצה לחזור למזרח התיכון, והיא מבינה שהיא לא יכולה לעשות זאת מבלי לעבור בירושלים. ישראל מצדה רוצה שצרפת תנצל את ההשפעה שלה באזור כדי להחליש תנועות רדיקליות כמו חיזבאללה, חמאס וג'יהאד".
שרון ושיראק בארמון אליזה. צילום: אי-פי
שרון ושיראק בארמון אליזה. צילום: אי-פי אי-פי
על השולחן: חיזבאללה ואיראן

ביקורו של ראש הממשלה נפתח אמש נחת מטוסו של ראש הממשלה בפריז, שם ישהה שרון ארבעה ימים. שיראק סירב להיפגש עם שרון בשנה וחצי האחרונות, מאז קריאתו של ראש הממשלה לכל יהודי צרפת לעלות לישראל בשל גל האנטישמיות בצרפת ומקרי האלימות נגד הקהילה היהודית.

שיראק צפוי לשבח את שרון על ביצוע ההתנתקות מרצועת עזה, אך לצד זאת יתבע ממנו להפסיק את הבניה בהתנחלויות בגדה ולערוך נסיגות נוספות בעתיד משטחי הגדה. שרון, מצידו, יודה לשיראק על מאמציה של ממשלת צרפת במלחמה באנטישמיות וידגיש כי מדובר בצעד שצריך לעורר השראה לממשלות אחרות באירופה.

יום לפני ביקורו של שרון, פרסם משרד הפנים הצרפתי דוח חדש הקובע כי בחצי השנה הראשונה של 2005 חלה ירידה של כ-50% במספר התקריות

האנטישמיות בצרפת, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה.

במהלך פגישתם, יתבע שרון משיראק להכריז על החיזבאללה כארגון טרור, כדי להקשות עליו לגייס כסף ופעילים בקרב האוכלוסייה המוסלמית בצרפת. שיראק יענה לשרון כי צרפת רואה בחיזבאללה תנועה פוליטית, אולם הוא יגנה את מעשי הטרור שלה.

גם נושא הגרעין האיראני יעלה על שולחנם של השניים. נוסף למזוודת הבגדים, מביא עמו שרון לצרפת גם תיק מודיעיני שמן, החושף את מאמצי איראן להשיג פצצה גרעינית. שרון יתבע משיראק להגביר את מאמצי צרפת והאיחוד האירופי בנושא.

עד סוף השבוע מתוכננות לשרון פגישות נוספות, בין השאר עם ראש ממשלת צרפת, דומיניק דה ווילפן, שר החוץ פיליפ דוסט בלאזי ועם מנהיגי הקהילה היהודית במדינה.

הרבה ירידות מעט עליות

יחסי ישראל-צרפת ידעו כמה עליות והרבה מורדות בחמש השנים האחרונות. המתיחות בין ירושלים לפריז החלה למעשה עוד בימים הראשונים של אינתיפאדת אל-אקצה. בתחילת אוקטובר 2000 אירח שיראק באליזה ועידת פסגה, שבה השתתפו בין היתר ראש הממשלה דאז, אהוד ברק, יו"ר הרשות דאז, יאסר ערפאת, ומזכירת המדינה האמריקנית דאז, מדלן אולברייט. בישראל האשימו אז את שיראק כי עודד את ערפאת להקשיח את עמדתו במו"מ ובכך מנע השגת הפסקת אש והתלקחות האינתיפאדה.

רגע של נחת בין שתי המדינות התרחש שלוש שנים לאחר מכן. דווקא כאשר צרפת זעמה על ההצהרות של ישראל לחסל או לגרש את יו"ר הרשות הפלשתינית דאז, יאסר ערפאת, נחתם הסכם חסר תקדים לשיתוף פעולה תרבותי, כלכלי ומדעי. שר החוץ הצרפתי דאז וראש הממשלה היום, דומיניק דה-וילפן, אמר בטקס החתימה ש''כולנו יודעים באיזה הקשר סבוך מתקיים המאמץ לשיתוף פעולה (בין צרפת לישראל)', אבל זוהי סיבה נוספת להביא לכך שיחסי צרפת ישראל לא יהיו תלויים במצב המדיני''.

ואולם, מהר מאוד היחסים התקררו שוב בשל התגברות התקיפות האנטישמיות במדינה שהגיעו לשיאן בקיץ שעבר, כאשר אזרח רומני צייר צלבי קרס ומגן דוד על קיר של משרד הפנים הצרפתי בפריז בזמן ששר החוץ, סילבן שלום, ביקר בעיר כדי לדון עם בכירים צרפתיים על התגברות האנטישמיות בצרפת.

שבוע וחצי קודם לכן נמצאו כתובות גרפיטי אנטישמיות על קיר סמוך לקתדרלת נוטרדאם בפריז. בטוש מארקר שחור צויר צלב קרס ונכתב "מוות ליהודים" על קיר שמקיף את הקתדרלה ומפריד בינה לבין נהר הסיין. ארבעה ימים לפני כן ריססו אלמונים צלבי קרס על 60 קברים בבית הקברות היהודי בעיר ליון שבדרום-מזרח המדינה.

בעקבות התגברות האנטישמיות קרא שרון ליהודי צרפת לעזוב את המדינה ולעלות לישראל. דבריו של שרון עוררו זעם רב בפריז, אך בסופו של דבר לא התפתח האירוע למשבר דיפלומטי וההדורים יושרו.

גם הסתלקותו של ערפאת מהזירה הצליחה לגרום למתחים בין המדינות. שגריר ישראל בצרפת, נסים זווילי, דרש ממשלת צרפת לשנות את תעודת הפטירה שהנפיקה לערפאת, מכיוון שנכתב בה שהוא נולד בירושלים ולא בקהיר.

צרפת הרימה את הכפפה והחלה להיאבק באנטישמיות, ובדצמבר שעבר אף הודיע ראש ממשלת צרפת לשעבר, ז'אן פייר שממשלתו מתכוונת להוריד מהאוויר את ערוץ הטלוויזיה של חיזבאללה, אל-מנאר, בשל תכניה האנטישמיים. 

ואולם, האידיליה היתה קצרת מועד ובפברואר שוב הכעיס שרון את הצרפתים. במהלך ראיון מבודח שהעניק ראש הממשלה לאלי יצפאן, התבטא שרון נגד המנהיגות הצרפתית: "הצרפתים הם פרו ערבים. אחד הדברים המוזרים ביותר הוא שצרפת לא מוכנה להגדיר את חיזבאללה כארגון טרור, למרות שמדובר באחד הארגונים המסוכנים ביותר שקיימים", אמר.

בהכנת הידיעה השתתף גלעד גרוסמן

עדכון אחרון : 27/7/2005 18:23
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים