ראשי > חדשות > הנבחרים
בארכיון האתר
גרמנית בכנסת, אהדה לשדרות ומאבקי אגו
הסערה סביב נאום נשיא גרמניה במליאה, ההזדהות עם שדרות, מאבקי הדמוגרפים והמלחמה בין סיעת שינוי לפריצקי. אריק בנדר מסכם עוד שבוע בכנסת
לכתבה הקודמת דפדף בחדשות לכתבה הבאה
אריק בנדר
20/1/2005 9:54
הסערה סביב נאומו הצפוי של נשיא גרמניה במליאה, חגיגות הנאכבה ביום העצמאות, מפגן ההזדהות עם שדרות המופגזת, מלחמות הדמוגרפים, מלחמות הכיבודים בין היו"ר לענבל גבריאלי, מלחמת ההתשה בין סיעת שינוי לפריצקי, עוד שבוע של מושב החורף חלף עבר לו.
גרמניה האחרת
בתחילת החודש הבא יתייצב על דוכן הנואמים במליאה אורח נכבד, נשיא גרמניה, הורסט קולר, שישא נאום בגרמנית. תהיה זו הפעם השנייה בתולדות הכנסת שבה נשיא גרמני נואם בפני הבית. קדם לו יוהנס ראו בפברואר 2000. 
 
הנאום המתוכנן
עורר סערה בכנסת וכפי שנחשף במעריב, השר דני נווה וקבוצה של חברי כנסת ביקשו מיו"ר הכנסת שלא לאפשר לאורח לנאום בגרמנית, בשל התחושות הקשות שצלילי השפה הזו מעוררים אצלם, על רקע זכרונות השואה.
 
הידיעה עוררה תהודה עצומה בכל כלי התקשורת בגרמניה וצוותים של תחנות טלויזיה גרמניות פשטו השבוע על הכנסת כדי לסקר את "הפרוטסט". לזכותו של השר נווה (מנהיים) יצויין כי לא מדובר בחיפוש כותרת. נווה מקפיד לאורך כל השנים שלא לבקר בגרמניה ולא לרכוש מוצרים גרמניים. בעבר, כשעמד בראש תא הסטודנטים של הליכוד באוניברסיטה העברית, הוא הוזמן לטוס לגרמניה במטוסו של הקאנצלר הגרמני, אך סרב.
 
למחאה הצטרפו גם ח"כ חמי דורון (שינוי), אריה אלדד (האיחוד הלאומי), הרב אברהם רביץ (יהדות התורה) וח"כ גילה פינלקשטיין (מפד"ל) שהודיעו כי יחרימו את הדיון. יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין,
החליט בסופו של דבר כי הנאום יהיה בגרמנית. מכל מקום הארוע, ב-2 לפברואר, לציון 40  שנה לכינון הקשרים בין ישראל לגרמניה, מבטיח להיות מעניין, מרגש ומלא אמוציות.

הכנסת יורדת לשדרות
היו צריכים כמה הרוגים ומאות מטחים של קסאמים כדי להביא את הכנסת למפגן של הזדהות עם תושבי שדרות וכך, ביוזמתו של יו"ר ש"ס אלי ישי, תרד הכנסת בט"ו בשבט, מועד בו היא מציינת את יום הולדתה, לשדרות כדי לקיים שם את הנטיעות המסורתיות ולקיים מפגש עם התושבים.
 
גם אנחנו נהיה שם ואני מבטיח שנדווח לכם מי מבין חברי הכנסת לא מצא לנכון לרדת אל העם, לשדרות, והעדיף להשאר במשרד המחומם במשכן הכנסת. מי שכבר הודיע שלא יהיה שם הוא ח"כ עיסאם מח'ול (חד"ש-תע"ל), המטיל על הממשלה את האחריות לשפיכות הדמים בשדרות וברצועה. גם שאר חברי הכנסת מהסיעות הערביות צפויים להעדר מהביקור.
ראש הממשלה בשיחה עם חיילים ברצועת עזה. צילום: לע"מ
גינוי ראוי לציון
ח"כ טאלב אל-סאנע (רע"ם) השמיע השבוע גינוי חריף, יוצא דופן, ברור, חד משמעי ובלי כל אבל לירי הקסאמים על שדרות: "אני מגנה את הירי בכל תוקף. מדובר בפגיעה חסרת טעם באזרחים חפים מפשע. אין שום הצדקה לכך לא מוסרית ולא פוליטית, שום נימוק לא יצדיק זאת. הירי הזה לא מוסיף דבר לעם הפלשתיני אלא להפך, פוגע במטרותיו וגורם לו נזק. הצהרתי על כך גם בכלי התקשורת בערבית ופניתי לארגונים ברצועה להפסיק את הירי".
ח"כ אל-סנע מגנה. צילום: פלאש 90
למי פה יש כבוד?
יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, החליט להזמין לדיון חגיגי מיוחד בנושא חוקה לישראל, שיתקיים במליאת הכנסת בט"ו בשבט, יום הולדתה של הכנסת, את הח"כים לשעבר משה ניסים ופרופ' אמנון רובינשטיין.
 
ענבל גבריאלי, מצעירות הבית, התקוממה והצליחה לגייס אחריה רוב של ועדת הכנסת שפסל את החלטת היושב ראש. "אין פה מספיק אנשים מוכשרים בבית הזה שצריכים להביא אנשים מבחוץ לנאום במליאה? מה, אין לנו מה לומר?", שאלה גבריאלי ועוררה את זעמו של ריבלין וגם סחטה תגובה נגרזת של ח"כ מיכאל איתן, חברה לסיעה, שהטיח לעברה: "איזה מן דבר זה? את ארבעה חודשים בכנסת וכבר רוצה לנהל פה את העניינים? אין לך טיפת כבוד לותיקים שתרמו לכנסת לפחות
כמוך?".
 
כבודו של יו"ר הכנסת כנראה עומד מעל הכל. חברי ועדת הכנסת ערכו רביזיה בהצבעה והחליטו לאשר את בקשת היו"ר אבל כדי להראות שהם לא פראיירים, החליטו לצרף גם את פרופ' דוד ליבאי לרשימת המוזמנים החיצוניים לנאום. ואנחנו שואלים, אם אפשר להביא לישראל נגיד בנק מאמריקה, למה אי אפשר להביא למליאה נואם מבחוץ?
מלחמות הדמוגרפים
כמה פלשתינים יש בשטחים? תלוי את מי שואלים. על-פי מחקר שערכו יורם אטינגר וקבוצת חוקרים המזוהה עם הימין, ושהוצג השבוע בועדת החוץ והביטחון, חיים בשטחים 2.4  מליון פלשתינים, ב-1.5  מליון פחות מהנתונים שהפלשתינים מפיצים.
 
לעומתם טען בלהט בפני הוועדה הדמוגרף, פרופ' סרג'יו דה לה פרגולה, כי מספר הפלשתינים אכן מתקרב למספר 3.8 מיליון, כפי שטוענת הרשות הפלשתינית.
 
אטינגר וחבריו טענו כי הפלשתינים ניפחו את המספרים בצורה מגמתית. הם הצביעו על ירידה דרמטית בשיעורי הלידות אל הפלשתינים וטענו כי אלה העלימו במכוון נתונים על מאות אלפי פלשתינים שהגרו לחו"ל וספרו פלשתינים המתגוררים במזרח ירושלים ובתחומי הקו הירוק כתושבי שטחים.
 
המסקנה אליה הגיעו היא שיש בארץ ישראל רוב יהודי מוצק של כ-60%, ושבעצם השד הדמוגרפי אינו נורא כל כך. דה לה פרגולה חלק על נתונים אלה והזהיר כי בתוך כעשור יהפכו היהודים למיעוט במרחב שבין הירדן לים התיכון.
 
מבולבלים? גם הח"כים יצאו בתחושה כזו. "אני נבוך" הודה יו"ר הועדה יובל שטייניץ, אבל הוא אמר כי אין עוררין על דבר אחד: רצועת עזה היא נטל דמוגרפי כבד.
 
ח"כ רן כהן (יחד)
האשים את קבוצת אטינגר ב"ניסיון לעשות מסאז' לנתונים לצרכים פוליטיים" ואמר כי הדמוגרפים מכניסים טיעונים גזעניים לשיח המדיני. ח"כ אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל) אמר כי "השימוש בדחליל הדמוגרפי, לטוב או לרע, יש בו ניחוח גזעני חזק וישנם אנשים שבכסות אקדמית נטלו לעצמם את התפקיד המפוקפק של 'לספור ערבים'".
מה עשית בשביל מדינה
תיקון לחוק התכנון והבנייה שאושר השבוע בכנסת מפחית בצורה משמעותית את האגרה על ערר לוועדה מחוזית לתכנון ובנייה. גובה האגרה לערר עד סכום של 500  אלף שקל יהיה 1,675  ש"ח ולערר בסכום גבוה יותר תהיה האגרה 1,675  שקל.
 
כל מי שחש עצמו נפגע מתוכנית בנייה שאושרה בועדת התכנון המקומית רשאי להגיש תביעה על ירידת ערך הנכס אולם עד כה נגבתה אגרה דרקונית בשיעור של 2.5% מהסכום במקרים בהם התביעה היתה גבוהה מ-480  אלף שקל.
 
אבל כדי למנוע מקרים שאנשים מגישים ערר רק כדי לעכב ביצוע פרוייקטים "לטובת הציבור" נקבע שאם יתברר שאכן זו הכוונה תוכל הוועדה לחייב את המגיש בהוצאות משפט.
מלחמה בסרבנות
הכנסת התגייסה השבוע למלחמה נגד תופעת הסרבנות. ברוב של 29 ח"כים מול מתנגד אחד בלבד, מאיר פרוש מיהדות התורה, התקבלה בקריאה טרומית הצעת החוק שיזם ח"כ אהוד רצאבי (שינוי) לפיה תוטל שנת מאסר על קצין או חייל שינצל את דרגתו, תפקידו בצבא או יחידתו כדי לקרוא לאחרים לסרבנות אם בדיבור ואם בכתב.
 
בהצעת החוק המקורית דובר על עונש של שלוש שנות מאסר אולם הממשלה הסכימה לתמוך בהצעה אחרי שח"כ רצאבי הודיע כי בשלבי החקיקה הבאים יתקן את העונש ויעמידו על שנת מאסר אחת.
 
שרת המשפטים, ציפי לבני, שהודיעה במליאה על תמיכת הממשלה בהצעת החוק אמרה כי באישורה יש משום מסר של הכנסת לנוכח הקריאות לסרבנות שהיינו עדים להן לאחרונה.
 
אגב, הצעת החוק נולדה בגלל סרבנות בשמאל, "מכתב הטייסים" הזכור, אבל היא נוגעת כמובן גם לסרבנות הימין, כמו מכתבם של קציני חטיבת בנימין שהודחו מן השירות.
ח"כ אהוד רצאבי בכנסת. צילום: פלאש 90
יום בחירות או יום בחירה?
ח"כ חמי דורון (שינוי), שמאז שסיעתו עברה לשורות האופוזיציה הוא עולה ופורח, הניח השבוע על שולחן הכנסת הצעת חוק לפיה מי שינצל את יום הבחירות כדי ללכת לשפת הים או לעשות על האש במקום ללכת לקלפי, יאלץ לוותר על משכורת של יום אחד.
 
ח"כ דורון הסביר כי למרות שיום הבחירות הוא יום שבתון, שעולה כסף רב לקופת המדינה, שיעורי ההצבעה במערכות הבחירות האחרונות הולכים ויורדים. ומכיוון שיום הבחירות ניתן על חשבון המעביד, הוא מציע כי מי שאינו מצביע בבחירות לא ייהנה משכר עבור אותו יום. בכך הוא מאמין ניתן יהיה להגדיל בהרבה את שעור ההשתתפות בבחירות.
ח"כ חמי דורון. צילום: ישראל סאן בע"מ
חגיגות הנאכבה
העובדה שרבים מערביי ישראל בוחרים לציין את יום העצמאות של מדינת ישראל דווקא כיום נאכבה, יום החורבן של האומה הפלשתינית, הביאה את ח"כ צבי הנדל (האיחוד הלאומי) להגיש למליאה העצת חוק הקובעת עונש של שנת מאסר או מאה אלף שקל קנס למי שיציין ביום העצמאות את הנאכבה.
 
22  ח"כים תמכו בהצעה אבל 26 התנגדו לה והיא ירדה מסדר יומנו, למגינת לבו של הנדל.

מסכן פריצקי
חשבתם שהטלנובלה הזו הגיעה לסיומה? טעיתם ועוד איך טעיתם. השבוע חזרו גיבורי הפרשה ובגדול. פרקליטות המדינה סגרה את תיק החקירה נגד פריצקי, פרשה שהתפוצצה כזכור לאחר שאיילה חסון חשפה בערוץ 1 קלטת שבה נשמע פריצקי מתכנן לכאורה לתפור תיק לשותפו לסיעה אברהם פורז.
 
סגירת התיק לוותה בכמה הערות לא מחמיאות מצד הפרקליטות כלפי התנהגותו של פריצקי. זה מיהר לפרסם הודעה לעתונות בה חגג את "ניצחונו" וטען כי בעצם היה קורבן לעליהום מצד טומי לפיד וחבריו לשעבר בשינוי.
 
בתוך כך נמשכה בוועדת הכנסת מלחמת ההתשה שמנהלת סיעת שינוי נגד פריצקי, בניסיון למנוע ממנו לקבל מעמד של סיעה עצמאית וגם לזכות ביחידות מימון על חשבון שינוי.

יו"ר סיעת שינוי טען כי גם אם וכאשר פריצקי יפרוש סיעתו תמשיך למנות 15 מנדטים. לחברי ועדת הכנסת נשבר כבר מהחרם שסיעת שינוי הטילה על ח"כ יוסף פריצקי ובדיון טעון הודיע יו"ר הוועדה, רוני בר-און (ליכוד), בצורה חד-משמעית כי אם הצדדים לא יגיעו בתוך שבוע להסדר ביניהם, הוועדה תקדם הוראת שעה שתאפשר לפריצקי לפרוש, לקבל מעמד של סיעה עצמאית ואפילו לזכות במימון מפלגות.
 
עמדה זו זכתה לתמיכה גורפת של כמעט כל הסיעות המיוצגות בוועדה. ואם לא די בכך מצא השבוע פריצקי הזדמנות פז, בעקבות החלטת הפרקליטות, כדי לעקוץ את לפיד שנוא נפשו. הוא
שלח לו מכתב חריף אך צרף אליו סוכריית גומי מתוקה, וכך הסביר: "הסוכריה נועדה להקל על המרירות שלך בעקבות זיכויי המוחלט".
פריצקי ולפיד. סוכריה להקלה על המרירות. צילום: פלאש 90
הטרדות מיניות
השבוע עקבנו כולנו בעניין אחרי הפרשה המחרידה בה מואשם אלוף משנה ע. באינוס של חיילת ששרתה תחת פיקודו. ח"כ זהבה גלאון (יחד), מנסה מזה שנים לשנות את הנורמות בצבא לגבי הטרדות מיניות, ביחוד היא מבקשת לקבוע כי קצינים וחיילים המואשמים בהטרדה מינית יועמדו לדין צבאי ולא משמעתי, כדי למנוע מצב שבו העניניים נסגרים בין החבר'ה, בבראנז'ה הגברית שמתייחסת ביתר קלות לעבירות מן הסוג הזה.
 
גלאון ניהלה תכתובת עניפה עם שר הביטחון, הרמטכ"ל הפרקליט הצבאי הראשי ועם לשכת שר הביטחון. באחת התשובות, שהגיעה מלשכת הרמטכ"ל, נכתב: "בקוי תיחום גסים ניתן לומר כי מקום בו מדובר בהטרדה בעלת אופי מילולי, הנטייה תהא להעמיד לדין משמעתי, בעוד שבהטרדות בעלות אופי גופני - ההעדפה היא לכיוון העמדה לדין בבית דין צבאי. חשיבות רבה יש להפרדי הדרגות בין המטריד לבין המוטרד. ככל שהפרש הדרגות גבוה יותר, כך תגבר הנטייה להעמיד את החשוד לדין בבית דין צבאי דווקא. חשיבות ניתנת גם למידת רצונה של המוטרדת להעיד בבית דין, על כל המשתמע מכך. בסופו של דבר כל תיק נבחן לפי ניסבותיו והפרקליט אינו יכול לפעול באופן אוטומטי ולהפעיל 'תעריפון' של העמדה לדין. מדיניות תביעתית קשיחה שאינה נותנת משקל לכל הגורמים הרלוונטיים לפי נסיבותיו הקונקרטיות של כל תיק, לא תעמוד במבחן הביקורת הציבורית או במבחן הסבירות בבג"ץ".
 
מהכרותנו עם ח"כ גלאון ניתן לסמוך עליה כי תשובות כאלה לא יספקו אותה והיא תמשיך "להטריד" את המערכת הצבאית כדי להבטיח שמקרים של הטרדה מינית יוגדרו בצבא כעבירות פליליות ולא משמעתיות.
חוב של כבוד
 "חוב" של כבוד תרתי משמע. ועדת החקירה הפרלמנטרית להתרת נכסי השואה, בראשות ח"כ קולט אביטל, הציגה השבוע דוח עב כרס ממנו עולה כי בנקים בישראל החזיקו, ולמעשה הסתירו, כל השנים פקדונות של נספי שואה בסכום עתק משוערך של כמעט מליארד שקלים. במקביל לדוח פרסמה הוועדה באתר הכנסת רשימה של 9,000  יהודים שנספו בשואה, ושהחזיקו כאן חשבונות בנקים.
 
אותם חשבונות אמורים לעמוד לרשות יורשיהם, אם יש כאלה, אך הבעייה היא שעדיין לא הוקם בכנסת או בכל מקום אחר מנגנון שיוכל לסייע למי שמאתר ברשימה קרוב בעל חשבון. בקיצור אין למי להתקשר ואין עם מי לדבר.
 
הוועדה ממליצה שהבנקים יחזירו את הכסף ליורשי הנספים ומאיימת ליישם את המסקנות באמצעות חקיקה, אם הבנקים יערימו קשיים. חברים בוועדה וניצולי שואה תקפו השבוע במסיבת העיתונאים שכונסה בכנסת את הבנקים והאשימו אותם בעיכובים ובנסיונות להתחמק מאחריות לגבי הכסף האבוד. היו אף שטענו כי הבנקים השמידו, בדרך שגרה, מסמכים רבים שקשורים לפרשה. חברי כנסת סיפרו על לחצים כבדים ביותר שהפעילו עליהם הבנקים בנסיון למנוע קבלת החלטות שיחייבו
אותם להחזיר כספים.
 
נציגי הבנקים כמובן שדחו את האשמות. מה שברור הוא שאת החוב האבוד הזה צריך לסגור ומהר לפני שלא יהיה למי להחזיר את הכסף. ניצולי שואה כמעט וכבר לא יזכו לראות מהכספים האדירים האלה אגורה שחוקה, אבל אולי יורשיהם יוכלו להנות קצת ממה שמוסתר במרתפי הבנקים ואצל האפוטרופוס הכללי. מכל מקום ח"כ קולט אביטל ראויה לשבח על העבודה המסורה.

גלעד חוזר הביתה
חוזרים לליל הרצח
טוקבק של סליחה
נבחרת העשור
אסף רמון
מותו של טופז
עד כאן!
חברה
בעולם
פוליטיקאים
בחירות 2009
תמונות
פוליטי מדיני
חדשות בארץ
  מדד הגולשים
נעצר חשוד בפרשת...
                  18.84%
היעלים הבורחים...
                  11.58%
רצח מרגריטה...
                  8.28%
עוד...

ח"כ ענבל גבריאלי

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין

הפגנת תושבי שדרות במחאה על הקסאם

ח"כ זהבה גלאון

הרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון

ח"כ קולט אביטל


הנבחרים
כשראש הממשלה הלך עם הראש בקיר  
התקציב עבר, פנו דרך למלשינון הפרלמנטרי  
סטיקרים ושאר ירקות – על השבוע של נתניהו  
עוד...