סוף למחלוקת?
הצעת חוק מהפכנית מתיימרת לשים סוף למחלוקת בין הרופאים והרבנים בנושא תרומת איברים: ועדה המבוססת על רופאים ורבנים תכשיר רופאים לקביעת רגע המוות, וכך תתאפשר תרומת איברים על פי ההלכה
הבוקר, הגיש חה"כ עתניאל שנלר (קדימה) הצעת חוק שעשויה לפתור מחלוקת בת עשרים שנה. על פי ההצעה, ועדה מיוחדת שתוקם, תהיה זו שתנפק לרופאים רישיון לקבוע מוות והיא תהיה הסמכות היחידה לכך. הועדה תכלול רופאים, רבנים, ואנשי משפט ואתיקה, והיא תכשיר ותסמיך את הרופאים בענייני הלכה ורפואה. רופא שיוסמך על ידי הועדה יקבל רשיון לקבוע מוות, וכך תהיה אפשרות לתרום את איברי הנפטר.
המחלוקת ארוכת השנים סבה סביב קביעת המוות, כאשר מבחינה רפואית מדובר במוות גזע המוח, ואילו מבחינה דתית, הפסקת פעולת הלב והנשימה הם רגע יציאת הנשמה. עד כה, הרופא המטפל היה זה שקבע את מות החולה, ואילו הרבנים לא סמכו על הרופאים וחששו מקביעת מוות חפוזה שעל פי ההלכה דינה כדין רצח. הרופאים מצידם שללו הכנסת "משגיחי כשרות" לתוך המחלקות בבתי החולים. וטענו "אנחנו מצפים שכמו שסומכים עלינו בענייני רפואה, יסמכו גם על האמינות שלנו. אנחנו לא קובעים מוות בחיפזון".
בשיחה עם nrg יהדות אמר חה"כ שנלר "החוק המוצע, מבקש להתמודד עם סוגיית קביעת המוות בצורה שתאפשר את האיזון בין הפרוצדורה והאתיקה הרפואית לבין דרישות ההלכה היהודית. מציאת האיזון וההסכמה בין העולם האתי- רפואי לעולם הרבני תאפשר לעשות שימוש נרחב יותר באבריהם של נפטרים לצרכי הצלת נפשות."
באשר להשלכות של הצעת החוק, אמר חה"כ שנלר "אני סמוך ובטוח שהנכונות של הציבור הדתי, חרדי ומסורתי, לתרומת איברים, תגדל משמעותית. לדעתי מספר החותמים על כרטיס תרומת איברים יכפיל את עצמו תוך זמן קצר. בועדה ישב גם נציג דת לא יהודי, זאת בכדי לאפשר לבני דתות נוספות לתרום איברים ולהיות שקטים מבחינת אמונתם הדתית, מה שיגדיל עוד יותר את מאגר התורמים הפוטנציאליים".
חידוש נוסף בהצעת החוק הוא סעיף "ליווי המשפחה". כיום כל תרומת איברים נעשית אך ורק באישור בני משפחת הנפטר, אך מדובר באישור שניתן על בסיס הסברי הרופאים. על פי הצעת החוק, בני המשפחה יקבלו לידיהם את כל המסמכים הרפואיים של הנפטר. הם יוכלו לגשת עם המסמכים לקבל חוות דעת הלכתית ובכך להיות בטוחים מעל כל ספק כי אין התנגשות בין דברי הרופאים לעמדת ההלכה.
מהרבנות הראשית נמסר בתגובה, כי עדיין אין הסכמה והנושא ידון בקרוב. גורמים חרדים בכירים הוסיפו כי אין סיכוי שהרב אלישיב יאשר את הסיכום המוצע. יצויין, כי דרישת הרבנים כפי שנקבעה בעבר בהחלטות הרבנות הראשית לישראל, היא "שיתוף נציג הרבנות הראשית לישראל, כחבר מלא, בצוות הקובע את מותו של התורם".

עתניאל שנלר צילום ארכיון: פלאש 90
תגובת המרכז להשתלות:
תמר אשכנזי, מנהלת אדי והמרכז הלאומי להשתלות במשרד הבריאות, מברכת על ההבנות שהשיגו הרבנות הראשית והסתדרות הרופאים.
"בישראל, הסיבה הגדולה ביותר להתנגדות לתרום איברים היא מטעמים דתיים", היא מדגישה. "משפחות במצב הקשה שיקירן נפטר, גם אם הן אינן דתיות בהגדרה שלנו, פונות לעיתים קרובות להתייעצות עם רבנים ומבררות מהי עמדת הדת בנושא תרומת איברים. לכן, אני מאמינה שבעקבות ההסכמות תהיה עלייה בהיענות לתרום איברים".
אשכנזי מציינת כי לכל תרומה
יש משמעות חיונית של הצלת חיים, בייחוד לאור המצוקה הקשה בתחום בישראל ובעולם. "גם אם נשיג עוד עשר הסכמות לתרומת איברים בשנה, נגדיל בעשרים אחוז את ההשתלות לעומת שנה שעברה".
במהלך שנת 2006 חלה עליה של כעשרים אחוז במספר השתלות האיברים בישראל, וגידול של 84 אחוז בחותמים על כרטיס אדי בהשוואה לשנה הקודמת. נכון להיום, ממתינים 1123 ישראלים להשתלה, מתוכם 35 ילדים להשתלת איברים.
המבקשים לחתום על כרטיס אדי יכולים לעשות זאת בחיוג *6262