אתיופים נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בסוכרת ובסכיזופרניה
במסגרת דיון בכנסת על צורכי הבריאות של יוצאי אתיופיה, נחשפו נתונים המראים, בין השאר, על כך שיש יותר התאבדויות בקרב צעירים אתיופים לעומת אוכלוסיות אחרות, וכי 28 אחוז מהם סובלים מהפרעה פוסט-טראומטית. ח"כ חנין: "הם חולים יותר, אך מטופלים פחות"
ליוצאי אתיופיה קיים סיכון אשר גבוה פי 2.4 לעומת יהודים ילידי הארץ לחלות בסוכרת. כמו כן, ליוצאי אתיופיה שלא נולדו בארץ קיים סיכון הגבוה פי 1.5 לעומת האוכלוסייה הכללית ללקות בסכיזופרניה, ופי שתיים למי שנולד בארץ והוא ממוצא אתיופי ("הדור השני").נתונים אלו נחשפו בוועדת הבריאות של הכנסת, שדנה בצורכי הבריאות של קהילת יוצאי אתיופיה. הדיון נערך במסגרת ציון יום השוויון למען קהילת יוצאי אתיופיה בכנסת, ובמהלכו הציגו הדברים נציגי משרד הבריאות, עמותת טנא בריאות לקידום בריאות יוצאי אתיופיה, והחוקר ד"ר יונתן ראובן, את הדברים.

בין השנים 2011 ל-2013 מספר ההתאבדויות בקרב גברים ממוצא אתיופי בישראל בגילאים 15 עד 24, גדול פי 6.4 לעומת יהודים אחרים צילום: אבישג שאר ישוב
עוד נתונים שהוצגו בדיון הראו כי בקרב האתיופים לאתיופים חלה עלייה משמעותית בסיכון ליתר לחץ דם, עששת, השמנה ועוד, וזאת בהשוואה לנתונים ממועד עלייתם. כמו כן, כמות הפניות של יוצאות אתיופיה בגילאים 20 עד 24 לוועדות להפסקת הריון בדרום, גדולה פי שלוש לעומת אוכלוסיות אחרות.
בנוסף, בין השנים 2011 ל-2013 מספר ההתאבדויות בקרב גברים ממוצא אתיופי בישראל בגילאים 15 עד 24, גדול פי 6.4 לעומת יהודים אחרים. זאת על רקע הנתון שמראה כי 28 אחוז מקרב אוכלוסיית יוצאי אתיופיה סובלים מהפרעה פוסט-טראומטית.
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור ארנון אפק, וסגנית מנהלת המחלקה לקידום בריאות, ד"ר ניבה מנור, אמרו בדיון, כי עד כה הוקצו 21.5 תקנים למגשרים ומתרגמים בקופות החולים, על מנת להנגיש את השירותים הרפואיים לקהילת יוצאי אתיופיה. עוד הזכירו כי בעוד כשבועיים, ב-1 ביוני, ייכנס לתוקף נוהל משרד הבריאות החדש, המאפשר לקבל תרומות דם, אם חלפה שנה מאז יציאת התורם מארץ שבה שכיחות נגיף האיידס גבוהה, כולל אתיופיה.

כמות הפניות של יוצאות אתיופיה בגילאים 20 עד 24 לוועדות להפסקת הריון בדרום, גדולה פי שלוש לעומת אוכלוסיות אחרות צילום: מרים אלסטר/ פלאש 90
חברת הנהלת ארגוני קהילת יוצאי אתיופיה, צגה מלקו אמרה כי "67 אחוז מאזרחי המדינה לא עברו בדיקת איידס, אבל לא פספסו אף עולה מאתיופיה. זאת סטיגמה משפילה. אני מתכוונת לגשת ב-1 ביוני כדי לתרום דם. אני מקווה שיקבלו אותי".
ד"ר יונתן ראובן, סטאז'ר לרפואה שעלה לישראל מאתיופיה בגיל שנה, הוסיף: "אם קבוצות נוספות ייבדקו בהיקף כזה, יתגלה כי שיעור התחלואה של יוצאי אתיופיה אינו יוצא דופן". עוד סיפר ד"ר ראובן כי הוא לוקח דם ממטופלים, אבל לו אסור לתרום דם.
ממלא מקום מנהל המרכז לבריאות הנפש באר יעקב, ד"ר אן מארי אולמן, התייחסה למאמצי משרד הבריאות ואמרה כי בחלק מהמקרים "רק מסמנים 'וי'. יש אדמיניסטרציה וקשיים שפשוט גורמים לאנשים לוותר".

''התחלואה היא כתוצאה מהמפגש של יוצאי אתיופיה עם החברה הישראלית''. דב חנין צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
ח"כ דב חנין מהרשימה המשותפת, אשר יזם את יום השוויון אמר במהלך הדיון כי "התחלואה היא כתוצאה מהמפגש של יוצאי אתיופיה עם החברה הישראלית. הם נדחפו לשכונות עניות, למציאות של קיפוח. הגיעו מעולם של תזונה מסורתית אל מציאות מערבית עם אוכל תעשייתי. הם חולים יותר, ומקבלים פחות טיפול".
יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף מכולנו, ציין כי הוא תומך במחאת יוצאי אתיופיה, אך מוקיר את מאמצי משרד הבריאות לטפל בהנגשת השירותים הרפואיים ובפתרון בעיות הקהילה. אלאלוף הודיע כי הוועדה תתכנס פעמיים בשנה לצורך קבלת עדכונים מסודרים ממערכות הבריאות על התקדמות ההנגשה והטיפול ביוצאי אתיופיה.