מהי מחצית השקל
בזמן שבית המקדש היה קיים, מדי שנה במהלך חודש אדר כל אחד מבני העם נדרש לתת מחצית השקל. התרומה שימשה למימון הקרבנות הציבוריים בבית המקדש, כמו התמיד והמוספים, וגם יצרה שוויון בין כל העם – עשירים ועניים כאחד נתנו אותו סכום. לאחר חורבן בית המקדש, התפשט המנהג לקיים "זכר למחצית השקל" לקראת פורים, לרוב במהלך תענית אסתר. את הכסף תורמים לצדקה או לעמותות שונות.
הסכום שצריך לתת
מאחר שזו לא מצווה מהתורה אלא זכר למצווה, הסכום המדויק שנוי במחלוקת ובכל מקרה אינו מחייב מבחינה הלכתית. השולחן ערוך והרמב"ם לא מזכירים את המנהג לתת זכר למחצית השקל, והרמ"א כותב שיש לתת שלושה חצאי מטבע, על פי יחידת המטבע הנהוגה באותה מדינה – מפני שהמילה "תרומה" מופיעה בפרשה שלוש פעמים. לפי זה, בארה"ב צריך לתת דולר וחצי, ואילו בארץ שלושה חצאי שקלים לכל הפחות, כלומר שקל וחצי.
מנהג נפוץ נוסף הוא לתת סכום השווה לחצי שקל כסף טהור מתקופת המקרא – נחלקו הדעות כמה זה בדיוק, הרב דוד חי הכהן כתב שהערך הוא עשרה גרם כסף טהור, והרב דב ליאור כתב שהערך הוא 8.5 גרם. לפי אתר המרכז ליהלומים, 10 גרם כסף נכון להיום הם מעט פחות מ-30 ש"ח. והראשון לציון הרב דוד יוסף כתב שהשנה (תשפ"ה-2025) צריך לתת כ-40 ש"ח.
הסרטון באדיבות אתר ישיבה
בספרי אחרונים נחלקו מאיזה גיל יש לנהוג במנהג זה. יש שסוברים שרק מגיל 20 שנה, ויש אומרים שמגיל 13, ויש שנהגו לתת גם עבור ילדים. גם בחיוב הנשים נחלקו הדעות, ויש שכתבו שאף שהיו פטורות מהמצווה בזמן בית המקדש, בזמן הזה ייתנו. בכל מקרה, ודאי שמי שרוצה לתת יותר צדקה – מוזמן תמיד, לכל ארגון חסד, צדקה או הגשמת ערכים שהוא מזדהה איתם.