נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, ערך אתמול (ג') מסיבת עיתונאים יחד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, אחרי פגישתם בבית הלבן. הנשיא התייחס למצב ברצועת עזה וליחסים בין ישראל לארה"ב, וחזר על תוכניתו להגירת תושבי רצועת עזה למדינות אחרות.
"זה נהדר לראות היום נוכחות עיתונאית כה גדולה ונלהבת. אני שמח לקבל את פני ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, בחזרה לבית הלבן. זהו אירוע מיוחד ומשמעותי. היו לנו שיחות נפלאות, ואני רוצה להודות לך ולצוות שלך על שיתוף הפעולה המצוין. ראש הממשלה נתניהו הוא ראש המדינה הזר הראשון שביקר בתקופת הממשל שלנו, וביבי, זה באמת כבוד גדול שאתה כאן.
"בארבע השנים האחרונות עמדה הברית בין ארה"ב לישראל בפני אתגרים חסרי תקדים. עם זאת, קשרי הידידות והכבוד ההדדי בין העם האמריקני והישראלי נמשכו במשך דורות – והם נותרו בלתי ניתנים לשבירה. אני בטוח שתחת הנהגתנו, הברית היקרה הזו תהיה בקרוב חזקה מתמיד.
"במהלך הקדנציה הראשונה שלי, ראש הממשלה ואני בנינו שותפות מוצלחת מאוד שהביאה שלום ויציבות למזרח התיכון – משהו שהאזור לא ראה במשך עשרות שנים. יחד, ניצחנו את דאעש, פרשנו מהסכם הגרעין הנוראי עם איראן, והטלנו את הסנקציות הקשות ביותר אי פעם על המשטר האיראני. גם ניתקנו מימון ומשאבים קריטיים לחמאס ולארגוני טרור אחרים הנתמכים על ידי איראן. בהישג גדול, הכרנו רשמית בירושלים כבירת ישראל, פתחנו בה את שגרירות ארה"ב ואפילו בנינו אותה עם אבן ירושלמית מקומית.
"הכרנו גם בריבונותה של ישראל על רמת הגולן – נושא שעמד בקיפאון כבר 70 שנה. אבל הדבר אולי המשמעותי ביותר היה הסכמי אברהם ההיסטוריים, הסכמי השלום החשובים ביותר במזרח התיכון מזה חצי מאה. הסכמים אלו הניחו את הבסיס לשיתוף פעולה כלכלי ושלום ארוך טווח, ואני מאמין שעוד הרבה מדינות יצטרפו לתנועה הזו בקרוב.
"העם הישראלי מעורר השראה"
"לרוע המזל, בארבע השנים האחרונות היו כישלונות עקב מנהיגות חלשה וקבלת החלטות לקויה. טעויות אלו גרמו לנזק כבד בעולם, במיוחד במזרח התיכון. אירועים כמו הזוועות של 7 באוקטובר לעולם לא היו קורים תחת הממשל שלי. גם המשבר המתמשך בין אוקראינה לרוסיה לא היה קורה.
"במהלך 16 החודשים האחרונים, ישראל התמודדה עם תוקפנות מתמשכת בכל חזית. עם זאת, העם הישראלי הפגין אומץ, נחישות ואחדות. מה שראינו הוא התקפה לא רק על ישראל אלא על עצם הרעיון של מולדת יהודית. הזוועות שבוצעו – חטיפות, עינויים, טבח של אזרחים חפים מפשע, אפילו הרג תינוקות – היו ברבריות. החוסן והגבורה של העם הישראלי היו לא פחות ממעוררי השראה.
"בשיחות שלנו היום, ראש הממשלה נתניהו ואני התמקדנו בעתיד. דיברנו על הצורך להבטיח שחמאס יחוסל וכן על מציאת פתרונות ארוכי-טווח להחזרת השלום והיציבות באזור. אני אסיר תודה על שיתוף הפעולה של ראש הממשלה עם הצוות שלי, כולל השליח המיוחד סטיב וויטקוף והיועץ לביטחון לאומי מייק וולץ, שעבדו ללא לאות.

"באשר לעזה, היא כבר מזמן סמל למוות, הרס וייאוש. אנשיה סבלו תחת שלטון טרור וחיים בתנאים שאף אחד לא צריך לסבול. החזון שלי הוא לבנות מחדש את עזה באופן שיציע ל-1.8 מיליון הפלסטינים החיים בה סיכוי לעתיד טוב יותר. מדינות שכנות, במיוחד אלו בעלות עושר רב, צריכות לסייע במימון המאמץ הזה. אנחנו יכולים ליצור אזור מודרני ובטוח עם מקומות עבודה, דיור ותשתיות שמקדמים שלום לטווח ארוך.
"הסיבה היחידה שפלסטינים רבים רוצים לחזור לעזה, היא שאין להם ברירה. השטח הוא בעצם אתר הרס, עם מבנים שהפכו להריסות. במקום לבנות מחדש על גבי ההרס הזה, אני מציע להעביר אותם לאזורים בטוחים יותר עם הזדמנויות חדשות. גישה זו תספק להם עתיד שליו ומשגשג, תוך מניעת החזרת עזה לכר גידול לטרור.
"יחד נחזיר את השקט"
"הממשל שלי גם ימשיך לאכוף את הסנקציות האגרסיביות ביותר על איראן, כולל הבאת ייצוא הנפט שלה לאפס. בהנהגתי, אף מדינה לא העזה לממן את חמאס או את חיזבאללה. נחזור למדיניות זו. איראן לא יכולה לפתח נשק גרעיני, ואנו נעשה כל מה שצריך כדי שזה לא יקרה.
"גם הגדרנו את החות'ים כארגון טרור והורינו על תקיפות אוויריות על מנהיגי דאעש. כאן באמריקה כבר התחלנו לגרש טרוריסטים וג'יהאדיסטים זרים. רבים מהם הגיעו מבתי הכלא והושלכו לארצנו, אך כעת הם נשלחים חזרה. כל אומה משתפת איתנו פעולה בנושא זה.
"לסיום, אמריקה וישראל יחדשו את האופטימיות והכוח שפעם זהרו באור בהיר. יחד נחזיר את השקט והיציבות לאזור ונרחיב את השגשוג לכולם. זה כולל מדינות ערביות ומוסלמיות, שאנו מקווים שישתתפו בשלום ובשגשוג שיבואו".

לאחר מכן, טראמפ פתח את מסיבת העיתונאים לשאלות כתבים. אחד הנושאים המרכזיים עליהם הוא נשאל היה הנורמליזציה עם סעודיה והתלות של הסכם שכזה בהקמת מדינה פלסטינית.
אחד הכתבים שאל: "אדוני הנשיא, האם ניתן להשיג הסכם נורמליזציה עם סעודיה ללא הכרה של מדינה פלסטינית?"
טראמפ ענה: "סעודיה הולכת לעזור הרבה, והם כבר עזרו מאוד. הם רוצים שלום במזרח התיכון – זה מאוד פשוט. אנחנו מכירים היטב את המנהיגים שלהם. הם אנשים נפלאים, והם רוצים שלום במזרח התיכון. מבחינת עזה, נעשה מה שצריך. אם זה נחוץ, נעשה זאת. אנחנו הולכים להשתלט על פיסת האדמה הזו, לפתח אותה, ליצור אלפי מקומות עבודה, וזה יהיה משהו שכל המזרח התיכון יוכל להיות גאה בו. אבל כולם מרגישים שהמשך אותו תהליך שנמשך לנצח – שוב ושוב – מוביל רק ליותר הרג, ליותר בעיות ולאותן תוצאות. אנחנו לא רוצים לראות את זה קורה.
שלום עם סעודיה
"אני חושב ששלום בין ישראל וסעודיה הוא לא רק אפשרי – אני חושב שזה יקרה. אם הייתה לנו עוד חצי שנה בקדנציה הראשונה שלי, כנראה שזה כבר היה קורה. מדינות רבות נוספות מתעניינות. אני חושב שנצליח. אני לא יכול לומר מראש איך בדיוק נשיג את זה, אבל אנחנו מחויבים, וגם ההנהגה הסעודית מחויבת".
כתב אחר שאל: "אתה מדבר על השתלטות של ארצות הברית על טריטוריה ריבונית. איזו סמכות תאפשר לך לעשות זאת? אתה מדבר על שלטון קבוע שם או סתם שיפוץ?"
טראמפ: "אני רואה בכך עמדה ארוכת-טווח, ואני רואה שהיא מביאה יציבות רבה לאותו חלק של המזרח התיכון – אולי אפילו לאזור כולו. כל מי שדיברתי איתו אוהב את הרעיון שארצות הברית תחזיק בשטח האדמה הזה, תפתח אותו ותיצור אלפי מקומות עבודה באזור שכרגע מלא במוות והרס. זה מראה נורא ואיום. למדתי אותו מקרוב במשך חודשים והסתכלתי עליו מכל זווית. זה מקום מאוד מסוכן להיות בו, וזה רק הולך ומחמיר. הרעיון הזה זכה לשבחים אדירים, אפילו מהדרגים הגבוהים ביותר של המנהיגים. אם ארה"ב תוכל לעזור להביא יציבות ושלום למזרח התיכון, נעשה זאת".

לאחר מכן טראמפ נשאל אם הוא "תומך בריבונות ישראלית ביהודה ושומרון, שרבים מאמינים שהיא המולדת המקראית של העם היהודי".
טראמפ: "אנחנו דנים בזה, ואנשים כן אוהבים את הרעיון. עדיין לא נקטנו עמדה רשמית בנושא, אבל סביר להניח שנפרסם הודעה בנושא בשבועות הקרובים".
כתב נוסף שאל: "הזכרת את התוכנית להעביר את כל הפלסטינים למדינות אחרות. האם זה אומר שאתה לא תומך בפתרון שתי המדינות?".
טראמפ: "אין לזה שום קשר לפתרון של שתי מדינות או מדינה אחת. זה נותן לאנשים הזדמנות לחיים. רצועת עזה הייתה גיהנום עבור האנשים שחיים בה, וחמאס הפך אותה למסוכנת ולא הוגנת. על ידי יישום המלצתי, אנו מאמינים שנוכל להביא שלום לאזור, ולא רק בעזה. אני חייב להדגיש שזה לא רק לישראל. זה מיועד לכולם במזרח התיכון – ערבים, מוסלמים ואחרים.
"המערכת הנוכחית לא עבדה במשך עשרות שנים, וההיסטוריה מלמדת שאנחנו לא יכולים להמשיך לחזור על אותן טעויות. עזה הייתה גיהנום עוד לפני תחילת ההפצצה. אנחנו רוצים לתת לאנשים הזדמנות לחיות במקום בטוח ויפה. דיברתי עם מנהיגים ברחבי המזרח התיכון, והם אוהבים את הרעיון. הם מאמינים שזה יכול להביא את היציבות שאנו זקוקים לנו נואשות".
"ירדן ומצרים ישתפו פעולה"
כתבת נוספת שאלה: "בהמשך למה שאמרת לגבי האפשרות שפלסטינים יעזבו את עזה וילכו למדינות אחרות, לאן בדיוק אתה מציע שהם ילכו? האם הם יחזרו אחרי שעזה תיבנה מחדש? ואם לא, את מי אתה רואה גר שם?".
טראמפ: "אני רואה בעיני רוחי עולם שבו חיים הרבה אנשים שונים בעזה. הפוטנציאל של רצועת עזה לא ייאמן. נציגים מכל העולם יהיו שם, וגם פלסטינים יוכלו לגור שם. אבל הגישה הנוכחית לא עבדה במשך עשרות שנים, והיא לעולם לא תעבוד. עלינו ללמוד מההיסטוריה. יש לנו הזדמנות לעשות משהו פנומנלי. עזה יכולה להפוך ל'ריביירה של המזרח התיכון'. אבל הדבר החשוב ביותר הוא לתת לאנשים שחיו בגיהנום הזדמנות לחיות בשלום. אנו נוודא שזה ייעשה בסטנדרטים ברמה עולמית. הפלסטינים – בעיקר פלסטינים – יהיו המוקד.
"יש לי תחושה שלמרות התנגדות ראשונית", סיכם טראמפ, "מנהיגים בירדן ובמצרים ישתפו פעולה. הם יפתחו את ליבם ויספקו את סוג האדמה שאנו צריכים כדי להפוך את החזון הזה למציאות, ולאפשר לאנשים לחיות בהרמוניה ובשלום".