לאחר מבצע הביפרים המוצלח וחיסולו ההיסטורי של מנהיג החיזבאללה חסן נסראללה, נראה כי ישראלים רבים חיים באופוריה, בטוחים שאיום הטרור בצפון הוסר לחלוטין, שישראל ניצחה את המערכה בלי יותר מדי מאמץ. המציאות היא מעט שונה.
"נוצר מצב שהאח הקטן, חמאס, נראה עקשן מאוד והאח הגדול, חיזבאללה, נראה מוכה מאוד. הרי ההצלחה הגדולה של צה"ל מגיעה דווקא מהגבול הצפוני, כי זאת המערכה שהוא התכונן אליה כל השנים. מנגד, אני לא חושב שיש מישהו אחד שאומר באופן מוחלט שחמאס הוכרע", מסביר נעם בנעט, חוקר ומומחה לשפת הקריקטורות במזרח התיכון ויוצר ההסכת "אסכת", בריאיון למקור ראשון. "זאת נקודה מעניינת, כי בוודאי שגם חיזבאללה לא הוכרע – אנחנו מדברים על ארגון עם עשרות אלפי לוחמים. מוקדם מדי להספיד אותו".
לדבריו של בנעט, הפגיעה הישראלית בארגון הטרור גדולה מאוד ומשמעותית מאוד, אבל לא מוחלטת. "יש בערך אלף אנשי חיזבאללה שמתו בשנה האחרונה ועוד אלפים שנפצעו, אבל זה לא אומר שאין לחיזבאללה בכלל יכולות", הוא מבקש להבהיר. "כנראה שלא יהיה מהלך כמו השבעה באוקטובר בצפון, גם כי היום אנחנו ערוכים מאוד – כל חצי דבר הוא מבחינתנו דבר וחצי – אבל זה לא אומר שחיזבאללה לא יכול להמשיך לירות על הצפון. היכולות שלו עדיין קיימות, גם אם לא ברמות שציפינו או שידענו".

ובכל זאת, אי אפשר להתעלם מהעבודה שארגון הטרור בלבנון נותר כמעט ללא הנהגה. "יש את נעים קאסם, סגן מזכ"ל הארגון, אבל הוא לא נסראללה", מציין בנעט. "מדובר בדמות אפורה מאוד. נסראללה היה פצצת כריזמה, הוא ידע להעביר מסרים. בינתיים היו לקאסם שני נאומים ושניהם היו לא טובים. הראשון היה גרוע, עם תאורה לא טובה והוא הזיע כל הזמן. השני גם לא היה משהו. עם זאת, יש עדיין כמה אנשי צבא ששולטים על הארגון. חבר'ה מהגווארדיה הוותיקה, שהושפעו מאוד מחומייני ומאמינים באקטיביזם שיעי".
לטענתו של טל בארי, מנהל המחקר במרכז עלמא, מרכז מחקרי וחינוכי לאתגרי הביטחון של ישראל בצפון, קשה להגדיר בדיוק את מצבו הנוכחי של חיזבאללה. "לפני המלחמה, רוב הערכות דיברו על 50 אלף פעילי חיזבאללה סדירים ועוד סדר גודל של 50 אלף פעילי חיזבאללה במילואים. ההערכה שלי היא שפגעו כמה אלפי פעילים, אבל אני לא יכול לדעת כמה מהם היו בסדיר וכמה מהם במילואים. בפעיל ה־507 הם הפסיקו לפרסם. עד הפעיל ה־507, חיזבאללה פרסם את שמו של כל פעיל ופעיל שנהרג. החל מה־17 בספטמבר, כלומר מיום מתקפת הביפרים, אין ספירה מסודרת של פעילים הרוגים", הוא אומר בריאיון למקור ראשון.
"לחיזבאללה יש אתגר גדול במיוחד שאף פעם לא מזכירים אותו: העברת המכל לדור הצעיר", מסביר נעם בנעט. "עדיין כשמדברים על מי יהיה אחראי על הארגון, מדברים על בכירים שאני עוד זוכר אותם מתקופת הסדיר שלי בתור חייל מודיעין בפיקוד צפון. אם פותחים את הספרים של שנות השמונים, שמותיהם כבר מופיעים שם. אני חושב שהמציאות החדשה תכריח את חיזבאללה לחשב מסלול מחדש מהבחינה הזאת".

באשר לבחירתו של מזכ"ל חדש שייקח את מקומו של נסראללה, הערכתו של בנעט לא חד משמעית. "הדיבור כרגע הוא שלא ייבחר מזכ"ל", הוא טוען. "עיקר העיסוק שלי הוא חקר המזרח התיכון דרך קריקטורות. הנה, הקריקטורות שרצות עכשיו במזרח התיכון מראות כיסא יפה עליו כתוב 'דרוש מזכ"ל' ואנשי בורחים ממנו. כן, אף אחד לא רוצה להיות מנהיג הארגון הזה היום".
"כשעוד נסראללה היה בחיים, לכולם היה ברור שבן דודו האשם ספי א-דין יהיה היורש שלו, אבל ישראל הורידה אותו תוך ימים ספורים וכך נוצר ואקום גדול בהנהגה. ואקום שאני בטוח שהוא עוד יתמלא, השאלה היא מתי", עוד מסביר נעם בנעט. "הארגון יצטרך לפתור כמה סוגיות לפני. לדוגמה, מי יחזק את הקשרים מול איראן. הרי נסראללה היה סוג של שגריר איראן בלבנון, היד הימנית של עלי ח'אמנאי. לכן חיזבאללה יצטרך למצוא מנהיג דומיננטי מאוד וריכוזי מאוד כמו שהיה נסראללה".
"הארגון עדיין מצליח לייצר ירי, ולא ירי מועט. מדובר במאות על גבי מאות של רקטות וטילים כל שבוע", מדגיש טל בארי. "אני לא יודע מי יצר את הנרטיב הניצחון על חיזבאללה, אבל מדובר בנרטיב מטעה ומוטעה". לטענתו של החוקר, לחיזבאללה יש עוד יכולות מבצעיות רבות שעדיין לא באו לידי ביטוי במערכה הנוכחית. "אחת הערכות היא שחיזבאללה שומר יכולות לסוף, שמהו הסוף? הפסקת האש".

"ידוע שברגע שמתקרבים להפסקת אש, אז חיזבאללה מגביר את הירי כדי לייצר נרטיב של תמונת ניצחון. שהטעם של הסוף יהיה של ירי משמעותי", ממשיך בארי ומבהיר: "זה לא משנה האם זה נכון או לא נכון, ככה הם ירגישו. לכן, יכול להיות שהם שומרים על יכולת מסוימת. אני לא יודע אם זה באמת יקרה, אבל זאת בהחלט אפשרות".
האם אפשר להכריע אחת ולתמיד את חיזבאללה?
"להערכתי, בנקודת הזמן הנוכחית אנחנו רחוקים מזה. אנחנו לא שם. האם אפשר לפגוע בארגון? כן, אפשר לפגוע קשה בחיזבאללה וזה מה שאנחנו עושים. האם אפשר יהיה למחוק לגמרי את הארגון? כנראה שלא. בסוף, מדובר באידאולוגיה. כנראה שחיזבאללה יצא מהמערכה הזאת חלש יותר, השאלה היא עד כמה. את התשובה נוכל לבחון אותה רק בעתיד".