מצב הלחימה המתמשך בין ישראל לחיזבאללה מעורר את השאלה איך ניתן לנצח במלחמה הבאה – וגם למנוע את זו שאחריה. בכנס מקוון שהתקיים אתמול (שני) הציגו אנשי תנועת "עורי צפון – התנועה להתיישבות בדרום לבנון" את התשובה שלהם: כיבוש דרום לבנון עד הליטני ויישובו מחדש בידי יהודים.

הכנס, שבו צפו מאות אנשים, נפתח בהצגת ההיסטוריה הפוליטית והגאוגרפיה של לבנון. "אנחנו מסתפקים במועט", אמר ד"ר חגי בן ארצי, שסקר את ההיסטוריה של לבנון מימי בית שני ועד ימינו, "לא דורשים מטר מעבר לנהר פרת. מה שהובטח לנו". בן ארצי, איש חינוך וגם אחיה של שרה נתניהו, אשת ראש הממשלה, קבע ש"אנחנו חייבים להפסיק להשתמש במושג 'לבנון'", משום שהוא מושג מלאכותי שמנתק את לבנון מארץ ישראל. לדבריו, עדיף המושג "הלבנון" בה"א הידיעה שמדגיש את הזיקה של לבנון לארץ. "הגבול הקיים כיום הוא מלאכותי לגמרי", ציין, שכן "הגליל משתרע עד הליטני, והוא גוש הררי שאי אפשר להפריד אותו לחלקים".
עו"ד דורון ניר צבי התייחס לשאלה המשפטית ההיפותטית של יישוב דרום לבנון לאחר כיבושו. לדבריו, התקדים של ההתיישבות ביו"ש מלמד שגם ללא סיפוח ניתן ליישב שטח, ושהתיישבות עשויה לקבל גושפנקה בינלאומית בדיעבד, כפי שקרה עם ההתיישבות ביו"ש שנתפסה כבלתי חוקית, אך זכתה לאישור בהצהרת פומפיאו; בדומה, סיפוח הגולן זכה להכרה בינלאומית מידי נשיא ארה"ב טראמפ שקבע הגולן הוא חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל. לדבריו, הגדרתה של התיישבות עתידית בדרום לבנון כהתיישבות מטעמים ביטחוניים עשויה לפשט את המסלול המשפטי להכרה בחוקיותה.

רס"ן במילואים עמיעד כהן, שמגן על גבול הצפון בחודשים האחרונים, עסק בתועלת הביטחונית של כיבוש דרום לבנון עד נהר הליטני – שיוכל להוות גבול טבעי בר הגנה מפני פלישה קרקעית ולהרחיק את הירי הרקטי מיישובי הגליל; לטענתו, עצם הידיעה שייגבה מחיזבאללה מחיר טריטוריאלי, בדמות כיבוש דרום לבנון, במקרה של מלחמה מול ישראל, עשויה לצנן את הרצון של האויב הצפוני לפתוח באחת כזאת.
בכנס הייתה התייחסות גם לשאלה המעשית: איך מצליחים להקים התיישבות בת קיימא גם בהיעדר קונצנזוס? בפאנל בהשתתפות ותיקי ההתיישבות, וביניהם יהודית קצובר ודניאלה ווייס, הוצגו תקדימים להצלחת מהלכי התיישבות קודמים, בגליל – מטולה, תל חי וחניתה, וביהודה ושומרון – בקריית ארבע וחומש.

הכנס המקוון אינו הפעולה הציבורית הראשונה של "התנועה להתיישבות בדרום לבנון", שאותה ייסד פרופ' עמוס עזריה, חוקר בינה מלאכותית מאוניברסיטת בר אילן. לפני כחודשיים הושקה התנועה באמצעות הפגנה בצומת אלונים שהפכה לשיירת מכוניות לעבר הר מירון ותצפית לעבר דרום לבנון. לאחר מכן ערכו אנשי התנועה שבת בקריית שמונה לתמיכה בתושבים המפונים ובקריאה להתיישבות בדרום לבנון, והוציאו לאור ספר ילדים בשם "אלון ולבנון", המספר את סיפורו של ילד ביישוב בקו העימות, שזוכה לחיים שלווים רק לאחר כיבוש דרום לבנון וההתיישבות בו.
לפני כשבוע אנשי התנועה הגיעו לגבול לבנון, סמוך לחניתה, ושיגרו ללבנון מאות כרוזים באמצעות בלונים. בכרוזים, שנכתבו בעברית וערבית, קראו אנשי "עורי צפון" לתושבי דרום לבנון להתפנות מבתיהם. "אזהרה! זוהי אדמת ארץ ישראל השייכת ליהודים. אתם נדרשים להתפנות ממנה באופן מיידי!", נאמר בכרוזים, שאליהם גם צורפה מפה צבעונית המסבירה ללבנונים היכן מותר להם לגור והיכן לא.
התנועה קרויה על שמו של חלל צה"ל רס"ל במילואים ישראל סוקול ז"ל, שחלם להתיישב בדרום לבנון ונפל באסון הנגמ"ש במרכז עזה. על אף שלתוכנית ליישוב דרום לבנון אין היתכנות מעשית כלשהי ולא נראה שהיא זוכה לתמיכה פוליטית משמעותית, אנשי התנועה ממשיכים לקוות שיצליחו להתנחל בלבבות ולאחר מכן גם בשטח שבין הגבול והליטני מתוך אמונה שזו הדרך היחידה להגן על הגליל.