חוק חדש נגד פשעי שנאה שנכנס לתוקף היום (ג') בסקוטלנד מעורר שערורייה בבריטניה ומחוצה לה. המחלוקת העיקרית נסובה סביב הסעיף בחוק המפליל אדם שמתבטא באופן ציבורי ואפילו פרטי מתוך כוונה לעורר שנאה כלפי קבוצות באוכלוסייה באופן ש"אדם סביר יראה בו כפוגעני".
החוק, אשר כינויו הרשמי הוא "חוק פשעי השנאה והסדר הציבורי" קובע עונש של עד שבע שנות מאסר למי שמעורר שנאה כלפי קבוצות מוגנות, המתאפיינות בגיל, מוגבלות, גזע, דת ונטייה מינית, כמו גם זהות מגדרית. הוא עורר תגובות סוערות, כאשר מבקריו טוענים שהוא עלול להשליך לכלא אנשים רק משום שהביעו את דעותיהם בכנות, במיוחד אלה שמותחים ביקורת לגיטימית בנושאים מגדריים.
השר הראשון של סקוטלנד חמזה יוסף, איש שמאל שתפקידו מקביל לשל ראש ממשלה, אמר שהוא "גאה מאוד" בחוקים החדשים, ואמר שהם יסייעו בהגנה מפני "גל גואה" של שנאה.
ראש ממשלת בריטניה רישי סונק אמר בתגובה שאף אחד לא צריך להיענש על "הצהרת עובדות פשוטות על ביולוגיה": "אנחנו מאמינים בחופש הביטוי במדינה הזו, והשמרנים תמיד יגנו עליו", אמר ל"דיילי טלגרף".
גם הסופרת ג'יי קיי רולינג, שלאחרונה כותבת רבות על טרנסים וסוגיות מגדריות בשם הפמיניזם שלטענתה נפגע על ידי גברים שדורשים יחס של נשים, ביקרה את החוק בטענה שהוא פוגע בחופש הביטוי. היא טענה שהחוקים החדשים אינם עושים דבר כדי להגן על נשים ונערות, במיוחד מכיוון שממשלת סקוטלנד לא כללה נשים כאחת הקבוצות המוגנות.
Scotland's Hate Crime Act comes into effect today. Women gain no additional protections, of course, but well-known trans activist Beth Douglas, darling of prominent Scottish politicians, falls within a protected category. Phew! 1/11 pic.twitter.com/gCKGwdjr5m
— J.K. Rowling (@jk_rowling) April 1, 2024
בתגובה לחוק פרסמה אתמול מחברת ספרי הארי פוטר סדרה של פוסטים ברשת X המתייחסים לטרנסג'נדרים ששמם עלה בחדשות לאחרונה בבריטניה, כשהיא מנסה להדגיש שחוק פשעי השנאה לא מגן על נשים אבל כן על אותם טרנסג'נדרים, כשחלקם גברים אלימים שהורשעו בפשעים שונים ולכאורה ניצלו פרצות בחוק כדי לטעון שהם נשים וכך לקבל יתרונות שונים או לפגוע בנשים גם בכלא.
כך למשל כתבה רולינג בציניות על "'הבחורה הסקוטית המקסימה' והאנס הכפול המורשע, איסלה ברייסון, מצא את האני הנשי האותנטי והאמיתי שלו זמן קצר לפני שנשפט. שנאה היא שנאה, אז תכבדו את כינויי הגוף של איסלה, בבקשה", וכן על "הפרח העדין קייטי דולאטובסקי, שנשלחה בצדק לכלא נשים בסקוטלנד לאחר שהורשעה. זה הבטיח שהיא תהיה מוגנת מפני גברים אלימים (בניגוד לילדה בת ה-10 שקייטי תקפה מינית בשירותי הנשים)".

אחרי שנתנה עשר דוגמאות כאלו כתבה רולינג שהיא "רק צוחקת. ברור שהאנשים שהוזכרו בציוצים לעיל אינם נשים כלל, אלא גברים, כל אחד מהם. בחוק פשעי השנאה הסקוטי, נראה שהמחוקקים ייחסו ערך גבוה יותר לרגשותיהם של גברים המביעים את הנשיות שלהם, גם אם באופן מיזוגיני או אופורטוניסטי, מאשר לזכויות וחירויות של נשים ונערות בפועל".
"החקיקה החדשה פתחה לרווחה אפשרות להתעללות מצד פעילים שרוצים להשתיק את אלו מאיתנו שמדברים על הסכנות שבביטול המרחבים החד-מיניים של נשים ונערות, על אי ההיגיון בנתוני תקיפות אלימות ומיניות שבוצעו על ידי גברים אך מתועדות כפשעים שביצעו נשים… ועל המציאות הבלתי משתנה של מין ביולוגי".
"אני כרגע לא בסקוטלנד, אבל אם מה שכתבתי כאן נחשב כעבירה לפי תנאי החוק החדש, אני מצפה להיעצר כשאחזור למקום הולדתה של הנאורות הסקוטית", כתבה רולינג וסיימה עם ההאשטאג #תעצרואותי.