צניחה משמעותית בתמיכה הציבורית בהקמת מדינה פלסטינית, כך על פי סקר שפרסם היום המכון למחקרי ביטחון לאומי ה-INSS.
המחקר עקב אחר דעת הקהל בנושא החל משנת 2015 – אז התמיכה ברעיון עמדה על 60% מהמשיבים לסקר. בשנת 2016 התמיכה עמדה על 59%, ב-2017 55 אחוזים בלבד מהציבור תמך ברעיון, בשנת 2020 אחוז התמיכה עמד על 53, בשנת 2021 התמיכה עמדה על 46%, ובשנת 2022 על 49. אך בראשית שנת 2024, בסקר האחרון – התמיכה עמדה על 35 אחוזים בלבד, אל מול התנגדות של 65%.
מגמה מקבילה מופיעה גם בצדו השני של המתרס. על פי נתון שהציג מכון המחקר ה-Arab Barometer, בקרב הציבור הפלסטיני 34% בלבד תומכים ברעיון שתי המדינות.
פרופ' קובי מיכאל, חוקר במכון משגב לביטחון לאומי מסביר כי הוא אינו מופתע מהנתון הנוגע לצד הפלסטיני, ואומר כי "הציבור שם לא מתלהב כלל מפתרון החלוקה לשתי המדינות וגם בטח שלא מרעיון המדינה האחת. הציבור הפלסטיני צמוד לרעיון של התנגדות מזויינת נגד מדינת ישראל".
לדבריו של מיכאל, באשר לירידה המשמעותית בתמיכה ישראלית ברעיון שתי המדינות: "עוד לפני 7 באוקטובר ראינו לאורך העשור האחרון מגמה של ירידה הולכת ומתמשכת, למעט כמה הקפאות קטנות, ברעיון המדינה הפלסטינית למען מדינת ישראל. אחרי הטבח זה כבר מצב של צניחה ממש בתמיכה ברעיון הזה. אנחנו עם מצב של 35 אחוזי תמיכה והיתר, כל 65 האחוזים האחרים, מתנגדים. אין יושבים על הגדר כמו בעבר – שראינו אחוז מסוים שלא מביע עמדה או לא יודע מה דעתו בנושא זה. זה שינוי טקטוני בדעת הקהל הישראלית. כל האירוע הזה של 7 באוקטובר מחזיר את הפלסטינים 100 שנה אחורה מבחינת רעיון של הקמת מדינה ושאיפות לאומיות".
הסקר הציג עמדות בנוגע לנושאים נוספים כמו אמון בדיווחים של דובר צה"ל. בראשית הלחימה לדובר צה"ל ניתן ציון של 65.5, בחודש נובמבר הוא טיפס ל-88 ובחודש מארס עומד על 75 אחוזים. באשר לשאלה "האם צה"ל ינצח או לא במלחמה בעזה" – ציבור גדול השיב "בטוח שינצח", אך גם בנתון זה יש ירידה קלה, כאשר בראשית הלחימה 92 אחזים הסכימו עם סיכויי הניצחון, והיום הנתון עומד על 75 אחוזים.