בימים האחרונים ביקשו פעילי תנועת חוזרים להר מהמשטרה לאשר הקרבת קורבן פסח בהר הבית בערב החג, כמצוות התורה. המשטרה טרם השיבה אולם אין ספק שלא תיעתר לבקשה, כפי שלא נעתרה לבקשות דומות בשנים הקודמות. מי שלעומתה לוקחים ברצינות רבה את הצהרות פעילי חוזרים להר הם אתרי האינטרנט האסלאמיים, שבניגוד לעיתונות העברית התייחסו בהרחבה רבה לבקשה. כמאל אל־ח'טיב, סגנו של ראאד סלאח, הזהיר השבוע מפני "הסכנה" של עריכת טקס קורבן הפסח ב"רחבת מסגד אל־אקצה".
ח'טיב טען ש"מתנחלים קיצונים" מתכוונים לערוך את הטקס הדתי במהלך רמדאן והוסיף שישראל חותרת להתחיל בבנייה של בית המקדש. "אנשינו יודעים בדיוק מה נדרש מהם כדי לסכל את תוכניות היאהוד", שיגר אל־ח'טיב לאנשיו רמז עבה לנהוג באלימות כדי להרתיע את הרשויות הישראליות מלאשר את היוזמה של חוזרים להר. יש לשער שפרשת קורבן הפסח תוזכר רבות מהצד המוסלמי בהקשר למעשי התפרעות ולניסיונות פיגוע.
גורם אחר שקיבל ברצינות רבה מאוד את בקשת תנועת חוזרים להר הוא מפקד פיקוד העורף, אלוף אורי גורדין. מיד לאחר הגשת הבקשה להקרבת הקורבן נשלח לרפאל מוריס, ראש תנועת חוזרים להר, זימון לשימוע לקראת הנפקת צו הרחקה מנהלי מירושלים העתיקה מטעם אלוף הפיקוד. ביום ראשון שיגר מוריס מכתב תגובה: "הובא לידיעתי כי בכוונתכם להוציא נגדי צו הרחקה מנהלי משטח העיר העתיקה ומהר הבית", כתב מוריס לגורדין, "וזאת בעקבות 'מידע עדכני כי בכוונתך לממש פעילות פרובוקציה העשויה להשליך על המצב הביטחוני בהר הבית ובעיר העתיקה, בדגש על תקופת הרמדאן ופסח… השתתפת במספר פעולות פרובוקציה למול הר הבית… ניסיונות הברחת גדיים לעיר העתיקה והר הבית לשם הקרבת קורבן'", ציטט מוריס.
"כל הטענות שהוזכרו בצו גלויות וידועות ואף פורסמו בכוונה תחילה לציבור הרחב", השיב מוריס. "אלו מעשים שאני עומד מאחוריהם, גאה בהם ואף מאתגר בגאווה את מערכת אכיפת החוק האנטי־יהודית האוסרת ללא שום אסמכתא חוקית את מימוש הפולחן היהודי המלא בהר הבית. אין למדינה על מוסדותיה שום עילה להגביל את הקרבת הקורבן. אין למדינה עילה להרחיק אותי או את חבריי בצורה חוקית. ומשום כך, לצערי, בחרה המדינה בפתרון הקבוע, הרחקה ומלחמה ביהודים תוך מתן לגיטימציה לאלימות ולטרור הערבי.
"במצב מתוקן מדינת ישראל הייתה צריכה להוביל את המהלך של הקרבת קורבן הפסח, ולתקצב ולארגן את כל אירועי החג בהר הבית, עם הקרבת קורבנות, עלייה המונית לרגל ועוד ועוד – הרי אין שום מניעה משפטית, הלכתית או טכנית לחדש את מסורת אבותינו כבר השנה.
"לצערי, המדינה, באמצעות צבא ההגנה לישראל, בוחרת למקם את עצמה בצד הלא נכון של ההיסטוריה ולהצטרף לרשימה הארוכה של מעכבי הגאולה, ולא מסתפקת בחוסר מעש אלא אף מגדילה לעשות ונלחמת מלחמת חורמה במי שמבקשים לקדם אותה אל המטרה ואל הגאולה.
"את הפעילויות שאתם מכנים 'פרובוקציות', שבגינן אתם מבקשים להרחיק אותי, אני מכנה 'פעילויות למען מימוש חופש הפולחן, חופש הדת וחופש התנועה של יהודים בהר הבית'. אם צבא ההגנה לישראל יחליט להמשיך עם הוצאת הצו – אני מודיע כי אין בכוונתי לקיימו. אגיע כמתוכנן בערב פסח לירושלים ואצעד לעבר שערי העיר העתיקה ולהר הבית בדרישה להקרבת קורבן פסח עוד השנה".
למוריס כבר קיימות קבלות בעניין. זה שנים רבות שהוא ופעילים נוספים מגיעים בערב הפסח אל העיר העתיקה מלווים בגדיים כדי למחות על היעדר האפשרות להקריב את הקורבן במועדו ובמקומו בהר הבית. ב־2016 מוריס אף הפר צו שאסר עליו להגיע לעיר העתיקה בחג, ולכן ישב בליל הסדר במעצר ואחר כך אף הוגש נגדו כתב אישום.
מתברר שמוריס לא הורתע מכך ואינו מתכוון לוותר. בימים הקרובים נדע אם צה"ל יירתע מהנפקת צו מנהלי, שכמעט בוודאות יופר, או שמא יתעקש להנפיקו בכל זאת.
שאלנו את דובר צה"ל מדוע מתערב הצבא בעניין אזרחי מובהק כזה ומדוע הוא פוגע בחופש הפולחן של מוריס, שככלות הכול מבקש לממש את מצוות דתו. תגובת דובר צה"ל: "בעקבות מידע מודיעיני, שוקל מפקד פיקוד העורף להוציא צו הגבלה בעניינו של רפאל מוריס. בטרם קבלת החלטה בנושא אפשר מפקד פיקוד העורף לרפאל מוריס להשמיע טיעוניו. החלטת מפקד פיקוד העורף תתקבל לאחר שישקול את כל הנתונים הרלוונטיים לעניין, ובהם גם טיעוניו של רפאל מוריס".