תוכנית חדשה של אגף כוח האדם בצה"ל, המתפרסמת כאן לראשונה, מציעה לסייע לצבא לעמוד ביעדי גיוס החרדים באמצעות גיוון מסלולי השירות הזמינים להם, והכשרתם למקצוע מבוקש בשירות ואחריו. התוכנית מיועדת לספק לצבא כוח אדם במקצועות נדרשים, שיש להם ביקוש גם באזרחות – הנדסה, מקצועות הטכנולוגיה, נהיגה וטיפול רפואי. חלק מהלימודים ייערכו לפני הגיוס עצמו, כשהמגויסים לעתיד עדיין לומדים בישיבות.
לפי פסיקת בג"ץ, הממשלה נדרשת להסדיר את גיוס החרדים עד פברואר הקרוב. לדברי קצין בכיר, כיום מתגייסים לצה"ל בכל שנה בין 1,250 ל־1,700 חרדים – בסביבת יעד הגיוס שהוא 1,500 מגויסים בני המגזר החרדי בכל שנה. יעדי חוק השוויון בנטל גבוהים יותר, אך הצבא לא עמד בהם; למשל, ב־2017 הצהיר צה"ל על כ־3,000 מתגייסים מהמגזר החרדי, אך למעשה התגייסו רק כ־1,300.
באכ"א טענו במשך שנים שהצבא עומד ביעדים, אך ביססו זאת בזיוף עקבי ומתמשך, שעלה לכדי "כשל מערכתי, מקצועי ופיקודי חמור, רשלנות מקצועית חמורה, חריגה מהגדרות החוק באופן מודע, מכוון ושיטתי והיעדר שקיפות" – כך על פי דו"ח ועדת נומה לבדיקת פרשת זיוף נתוני הגיוס, שפורסם ב־2020.
"המטרה העיקרית היא להרחיב את הגיוס ולאפשר יותר מסלולים", מסביר הקצין. "חלק מהחרדים מתגייסים ליחידות לוחמות – נצח יהודה, תומר בחטיבת גבעתי, חץ בצנחנים ויחידת מגן הנגב בחיל האוויר", אך אפיקים נוספים יסייעו להם להתגייס בקלות רבה יותר גם לשירות עורפי, למשל באמצעות הכשרה טכנולוגית במהלך השירות.
לפי התוכנית החדשה, באפיק הטכנולוגי "החרדים יערכו השלמה של לימודי ליבה לפני השירות, ולאחר שיוכשרו למקצוע הצבאי בתנאים המותאמים להם, הם ישולבו בבתי תוכנה אזרחיים שנותנים שירות לצבא. זה מאוד יישומי, ונחטף בשוק העבודה". במסלול הזה אמורים להשתתף בתחילה כ־200 חרדים בשנה, והמספר יעלה בהדרגה.
תוכנית נוספת היא בתחום הנהיגה. "בנינו מסלול שירות סדיר שבו מגייסים חרדים שגרים באזור מסוים ומעבירים אותם הכשרה נוחה שכוללת יציאה הביתה מדי יום, אולי אפילו בלי מדים", מסביר הקצין. "הם יעשו משימות במרחב המגורים שלהם על משאית או אוטובוס עד הערב, לפני שיחלו בשירות פעיל ובהכשרה לאזרחות. הדבר יאפשר להם שירות יעיל קצר יחסית, ואז נשחרר אותם למילואים ואולי אף לקבע".
הצבא נערך גם לקידום מסלול הכשרה לחרדים בתחומי ההנדסה והטכנאות, החשמל והאלקטרוניקה. "הכוונה היא להכשיר אותם במכללה חרדית, ואז הם ימשיכו את הלימודים בשירות הסדיר עד לתעודת הנדסאי", מסביר הקצין.
מסלול נוסף הוא הכשרה למקצוע הפרמדיק, שיוכל לשרת בחיל הרפואה ובמד"א. "המסלול הזה ייקח את החרדים לשירות בן שנתיים עד חמש שנים. בשנתיים הראשונות הם ילמדו את המקצוע, שהוא מורכב מאוד ודורש השלמת השכלה. לאחר מכן הם ישולבו כפרמדיקים ביחידת רישום צבאית במד"א, אבל זה עדיין צריך לעבור הסדרה בחקיקה ואנחנו מקדמים את זה עם משרד הביטחון".
מתן עזרה ראשונה הוא מקצוע נדרש מאוד גם בצבא, במיוחד בשעת חירום כמובן, ו"נכון להיום יש בעיה בכל הקשור לצוותי הרפואה, משום שהפרמדיקים המשרתים במילואים עובדים בדרך כלל במד"א, ובשעת חירום הם מרותקים דווקא לארגון ההצלה האזרחי. מכיוון שדרושה הכשרה טובה כדי להיות פרמדיק, החרדים יידרשו ללמוד כבר כשהם בישיבות. ההכשרה תימשך שנתיים, ואז תהיה שנת התמחות. כל המסלולים הללו אמורים להעלות את מספר המתגייסים החרדים, בהתאם לחוק הגיוס".