לפני כחודש תועדו נערים ערבים רכובים על אופניים חשמליים כשהם דוחפים ומפילים נערה יהודייה, צוחקים ובורחים. זהו תיעוד נדיר לתקרית לאומנית אחת מני רבות שיהודים בערים המעורבות בישראל מרבים לספוג בתקופה זו. מצלמת דרך שהתקין תושב עכו ברכבו, מספקת דוגמה מוחשית לאירוע אלימות שגרתי למדי ברחובות העיר.
"החזרתי את הילד מהגן ונסעתי לכיוון העבודה, וכשהגעתי למעבר החציה עצרתי ונתתי לנערה כבת 14 לחצות את הכביש", תיאר התושב אתמול. "פתאום הבחנתי בשני רוכבי אופניים חשמליים, בני מיעוטים, שתוך כדי נסיעה דחפו אותה לעבר השיחים והיא נפלה. לצערי לא יכולתי לעצור ולעזור לה, אבל ראיתי במראה שהיא נפגעה, התיישבה על המדרכה ובכתה. האטתי את הרכב, התקרבתי אל הנערים ושאלתי אותם למה עשו זאת, אבל הם התחילו לקלל אותי בערבית וברחו". לאחר מכן ניסה התושב לאתר את הנפגעת ולהגיע אליה, ללא הצלחה.
צפו בסרטון:
כפי שמעידים תושבים בעיר, הסרטון שצולם לפני כחודש הוא חלק משרשרת התנכלויות. בשבוע שעבר ניסו בני מיעוטים לדקור באולר שני תלמידים של המכינה הקדם־צבאית שרצו בקרבת חוף הים.זה אינו אירוע התקיפה הלאומני הראשון נגד תלמידי המכינה, אך הפעם, לדברי המותקפים, הנחתה אותם המשטרה שלא לספר על האירוע כדי לא לפגוע במאמצי החקירה, אך זו לא הובילה לתוצאות. לפחות שתי עדויות שונות שהגיעו אלינו, סיפרו על ילדים קטנים יהודים שצועדים במרכז העיר בדרך לבית הספר ובחזרה ממנו, ומופָּלים לקרקע בידי רוכבי אופניים תוך צחוק לעגני.
כחצי שנה לאחר הפרעות בימי מבצע שומר החומות ואירועי הלינץ' באלעד ברזילי, מור ג'אנשווילי ומרדכי כ"ץ, מתקבלים כמעט בכל שבוע דיווחים על אירועים לאומניים שבהם צעירים מהמגזר הערבי, מרביתם קטינים, תוקפים בעיקר נשים וילדים.
שלשום תקף צעיר ערבי גבר יהודי כבן שישים בחניית מתחם הרכבת, דחף והכה אותו. התוקף טען שהיהודי לא אפשר לו לחצות מעבר חציה כשנכנס לחניית הרכבת. המותקף פונה לבית החולים לקבלת טיפול רפואי ושוחרר לאחר כמה שעות. "חייבים לשים לזה סוף, אסור שזה יעבור בשתיקה. צריך לעשות כל מה שאפשר כדי שהדברים האלה לא יקרו שוב חלילה", כתבה רעייתו בקבוצות ווטסאפ של תושבים בעיר.
ביום שישי שעבר, משפחה יהודייה שצעדה במרכז העיר עכו הותקפה באבנים לאחר שכמה נערים בני מיעוטים בעטו בכלב ששייך לה. על פי המשטרה, בני המשפחה העירו לנערים שלא יכו את הכלב ונענו במטח אבנים. צעיר כבן 14 נחקר ושוחרר למעצר בית.
שבוע קודם לכן השליכו צעירים בצפון העיר אבנים לעבר יהודי מבוגר. בתו של הגבר, עולה מחבר העמים, סיפרה לנו: "אבא שלי ראה צעירים שמשחיתים רכב וצעק 'מה אתם עושים'. בתגובה הם לקחו אבנים והתחילו לזרוק עליו". לדבריה, בחודשים האחרונים היא שוקלת לעזוב את העיר. "נכון שאנחנו עיר מעורבת ועלינו לכבד אחד את השני, אבל חייבים שיהיו בעיר נהלים וחוקים. לא ייתכן שנפחד לטייל עם הילדים בטיילת ובפארקים כי צעירים מהמגזר הערבי רוכבים על אופניים חשמליים כמו מטורפים".
היא דורשת מהעירייה להחזיר לשימוש את מצלמות האבטחה בעיר, שרבות מהן נפגעו והושחתו בימי הפרעות. "מצלמות הן דבר בסיסי והן חייבות לעבוד. תושבי העיר צריכים להרגיש בטוחים בעיר שבה הם חיים, וכעת זה לא כך. אני אימא לילדה ועכשיו חושבת ברצינות לעזוב, כי לא אשן בשקט אם היא תסתובב בערב ברחוב בן עמי".


"מאז פרעות מאי מורגשת מצד התושבים עלייה חדה בשיעור מקרי האלימות הלאומנית, בעיקר מקרב צעירים ערבים", מתאר נפתלי רזניקוביץ, חבר מועצת העיר. "אני אישית ספגתי קללות בהליכה בשעות היום במרכז העיר. זו חוויה 'קלה' שרבים באזור חווים כמעט מדי שבוע בשבוע.
"לצערי מגיעים אליי בתדירות גבוהה עדכונים על תקיפות קלות, הצקות והטרדות מצד צעירים – רק בימים האחרונים שני מקרים שונים. השיטור העירוני עושה כמיטב יכולתו, אך כדי להשיב את הביטחון נדרש מצד כל הרשויות, ובייחוד מצד משטרת ישראל, צעד תקיף שמטרתו ברורה: החזרת הביטחון לתושבים היהודים במרכז העיר עכו ועצירת מקרי האלימות מצד מיעוט מוסת של בני נוער שאיבדו רסן בחצי השנה האחרונה. רק ענישה והרתעה יחזירו את החיים למסלולם, לפני שיקרה אסון", מתריע רזניקוביץ.
ממשטרת ישראל נמסר: "אנו רואים בחומרה אלימות מכל סוג שהיא ונאבקים בה כל העת בכל האמצעים הקיימים ברשותנו, הכל למען שלום הציבור ובטחונו האישי. כל דיווח או תלונה המתקבלים בהקשר זה נבדקים ומטופלים במקצועיות וביסודיות במטרה להגיע לחקר האמת ובהתאם למצות את הדין עם עבריינים המבצעים מעשי בריונות ומשתמשים באלימות כלפי האחר. אנו קוראים לציבור בכל מקרה שלא להיכנס לעימות עם אף אדם ובמקרה שחווים אירוע תקיפה על רקע זה או אחר יש לדווח מיד למוקד 100 של המשטרה ולהתרחק מהמקום ככל שניתן".
ממשטרת ישראל נמסר: "אנו רואים בחומרה אלימות מכל סוג שהיא ונאבקים בה כל העת בכל האמצעים הקיימים ברשותנו, הכuל למען שלום הציבור ובטחונו האישי. כל דיווח או תלונה המתקבלים בהקשר זה נבדקים ומטופלים במקצועיות וביסודיות במטרה להגיע לחקר האמת ובהתאם למצות את הדין עם עבריינים המבצעים מעשי בריונות ומשתמשים באלימות כלפי האחר. אנו קוראים לציבור בכל מקרה שלא להיכנס לעימות עם אף אדם ובמקרה שחווים אירוע תקיפה על רקע זה או אחר יש לדווח מיד למוקד 100 של המשטרה ולהתרחק מהמקום ככל שניתן".