שר החינוך יואב גלנט הורה אתמול (א') לאסור על כניסתם לבתי ספר של נציגי ארגונים הפועלים "בסתירה למטרות החינוך הממלכתי או באופן המבזה את חיילי צה"ל". זאת, לאחר יום עיון שהיה מתוכנן להיום בבית הספר הריאלי בחיפה, בו אמור היה להשתתף חגי אל-עד, מנכ"ל ארגון השמאל "בצלם". "ארגון המכנה את מדינת ישראל 'מדינת אפרטהייד' – לא תתאפשר כניסתו למוסד חינוכי במדינת ישראל", כתב גלנט למנכ"ל משרד החינוך.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– זלזול קטלני: מי בעל הבית בהר הבית
– דעה: פחות אבל כואב: הקורונה פגעה, אבל לא כמו שחשבנו
– שלושה סגרים וממלכה אחת
ההנחיה הגיעה לאחר שביום שישי פרסם בצלם גיליון לעיתון "הארץ", ובו האני מאמין של הארגון. "לגיליון זה מצורפת מראה", טענה מודעת הפרסום על שער "הארץ". הטענה המעודכנת של הארגון היא כי במדינת ישראל כולה שורר משטר אפרטהייד. אם עד היום פעלה בצלם בעיקר בשטחי יהודה ושומרון, כעת היא מרחיבה את טענותיה, וגורסת כי במדינת ישראל כולה שוררת אפליה גזענית עמוקה בין יהודים לערבים.

החוברת שוטחת משנה שמנתקת לחלוטין את הארגון מהרעיון הציוני, לפיו מדינת ישראל היא ביתו של העם היהודי. "המשטר הישראלי מיישם, בכל השטח שבין הים לירדן, חוקים, פרקטיקות ואלימות מדינה שתכליתם לקדם ולהנציח את עליונותה של קבוצה אחת של בני אדם – יהודים – על קבוצה אחרת של בני אדם – פלסטינים", נכתב. הקביעה מתבססת על מספר דוגמאות, בהן חוק השבות, המעניק אזרחות ישראלית לכל יהודי בעולם העולה לישראל, וזאת מול פלסטיני שיתקשה לקבל אזרחות בישראל.
החוברת מסבירה כי הצורך במדיניות כתובה חדשה נבעה מחוק הלאום, ומאפשרות החלת הריבונות שעלתה בשנה החולפת אל הפרק. "השינוי העיקרי בשנים האחרונות נמצא בנכונות ובמוטיבציה של נציגי המשטר, כמו גם של גופים רשמיים, לעגן חוקתית את העיקרון של העליונות היהודית ולהצהיר באופן פומבי על כוונותיהם. שיאו של תהליך הסרת המסכות היה בחקיקת חוק יסוד: ישראל – מדינת הלאום של העם היהודי, ובכוונות המוצהרות בנוגע לסיפוח דה-יורה של חלקים מהגדה המערבית, שביטלו את מראית העין שישראל הקפידה לנסות ולייצר במשך שנים ארוכות". מובהר כי "הרציונל של המשטר הישראלי ואופן יישומו דומים לאלה של המשטר שהונהג בדרום אפריקה, שחתר לשמר את עליונותם של האזרחים הלבנים במדינה".
מנכ"ל בצלם חגי אל-עד, אף פרסם מאמר דעה בגרדיאן הבריטי בשבוע שעבר, בו הוא טוען כי אדם אינו יכול לחיות יום אחד בישראל מבלי לחוש כי המקום כולו מתוכנת לטובת עם אחד בלבד, העם היהודי.
פרופ' יוג'ין קנטרוביץ' מפורום קהלת, כתב מאמר בו הוא מנתח את טענות בצלם. אפרטהייד, הוא מגדיר, מתבטא ב"מעשים לא אנושיים שבוצעו במכוון במסגרת משטר ממוסד של דיכוי ושליטה שיטתיים, על ידי קבוצת גזע אחת על פני כל קבוצה אחרת". מעשים דוגמת רצח שיטתי ועבדות. האשמה באפרטהייד היא כה חמורה, הוא אומר, עד שאף משטר אחר בעולם לא זכה לתואר מאז דרום-אפריקה. התרופה לאפרטהייד, היא רק הכחדה מוחלטת של המשטר הקיים.

משטר אפרטהייד מבוסס על הפרדה מוחלטת, (apart). כזה, שלא קיים בחוק הישראלי", ממשיך קנטרוביץ'. הוא כולל הפרדה היררכית בחופי הים, בתחבורה הציבורית, באוניברסיטאות. בנוסף, משחורים בדרום-אפריקה של ימי האפרטהייד, נמנעה זכות ההצבעה. זאת לעומת ערביי ישראל להם זכות לבחור ולהיבחר לכנסת, ולפלסטינים – שלהם זכות הצבעה לרש"פ (זו נשללת מהם בעיקר כאשר מנהיגיהם שלהם נמנעים מבחירות).
הוא טוען כי אם יש עניין מקומי שמזכיר חוקי אפרטהייד, הרי שמדובר באיסור הפלסטיני המלווה בעונשים חמורים, על מכירת קרקע ליהודים. הטענות של בצלם, הוא אומר, בעיקר מזכירות רטוריקה אנטישמית. שכן, "הם מאשימים את היהודים באחד הפשעים הנוראיים ביותר, תוך שהם שופטים את המדינה היהודית על פי מדד שלא חל בשום מדינה אחרת".