חברת תרופות שלישית, אסטרהזניקה, בישרה ביום חמישי על ניסוי מתקדם מוצלח בחיסון לקורונה. לפי דיווחי החברה הבריטית־שוודית, החיסון הניסויי שלה יוצר תגובה חיסונית חזקה בקרב מבוגרים בני יותר מ־55, בדומה לתגובה החיסונית שנוצרת בקרב צעירים.
כמו חברות פייזר ומודרנה, המצויות בשלב מתקדם של ניסוי במתן החיסון לעשרות אלפי נבדקים, המחקר של אסטרהזניקה, שנערך בהיקף גדול יותר, התמקד גם באוכלוסייה המבוגרת בהנחה שתגובתה האימונית עלולה להיות פחותה. אך מניתוח הממצאים נראה שלאחר מתן המנה השנייה של החיסון קיימת אצלם תגובה דומה לזו של צעירים.

בהודעת החברה נאמר עוד כי אף נצפו פחות תופעות לוואי ככל שהמתחסנים מבוגרים יותר. עם זאת, מחברי המחקר שפורסם בכתב העת הרפואי "לנסט" סייגו את התוצאות המשמחות וציינו כי למשתתפים המבוגרים שנבדקו אין מחלות רקע וכמעט כולם אינם מעשנים.
ממשלת ישראל חתמה על הסכמים עם שלוש חברות לפיתוח חיסונים – מודרנה, פייזר וארקטורוס. החוזים שנחתמו מקנים אפשרות לחיסון של 6־7 מיליון ישראלים. זאת בהנחה שהחברות הללו יעברו את כל מבחני הבטיחות והיעילות. המשא ומתן שנערך בין ישראל לחברות המפתחות חיסונים נחשב חסוי, אך נראה שלישראל יש הסכם עקיף לרכישת חיסון עם אסטרהזניקה בתיווך האיחוד האירופי. במשרד הבריאות שמרו ביום חמישי על שתיקה בסוגיה.
מדענים רואים בבשורות החדשות על ההצלחה בפיתוחי החיסון למגפה פריצת דרך מדעית. "אלו זמנים מעוררי השראה", אמרה לנו פרופ' מירי וינברגר, יו"ר האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות בהסתדרות הרפואית, המשמשת גם מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שמיר – אסף הרופא.
וינברגר מציינת כי כל החברות שמפתחות חיסונים, ובהם גם המכון הביולוגי, החלו כבר בייצור המוני של תרכיב החיסון שפיתחו.
הפצת החיסונים בישראל, מסתמן, לא תתרחש במהלך החורף הקרוב. "השיח הגובר סביב ההתקדמות בפיתוח חיסון ועסקאות עם פייזר או מודרנה, יוצר תחושה מטעה ומסוכנת כאילו החיסון והסוף של הקורונה נמצא ממש מעבר לפינה", התריע אמש פורום המומחים למאבק בקורונה של ההסתדרות הרפואית.