אם תבדקו על המפה בכל מקום בעולם לא תמצאו אזור בו נורו 844 טילים לעבר מטוסי קרב. פעילות המב"ם, המלחמה שבין המלחמות, של צה"ל שוברת שיאים בכל פרמטר ומראה עד כמה האיראנים כל כך נחושים להתבסס במזרח התיכון ולהפוך את הגבולות עם ישראל לאזור בו ניתן יהיה לאיים על כל המדינה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– "הרחובות שממו פרט למתים": 75 שנה להפצצת הירושימה
– "הכנסת היא המקום הכי חשוב לדמוקרטיה, וגם הכי מסורס"
– בעבור חופן דולרים: כך נשחקה ההרתעה הישראלית בדרום
בחיל האוויר מודים כי שלוש השנים האחרונות היו המבצעיות ביותר מאז קום המדינה, וגם בכירי הטייסים לא זוכרים תקופה פעילה כ"כ אי פעם. בשנים אלו האויב החל לבצע גם הוא פעולות מב"ם וחיל האוויר מוצא עצמו עסוק בכך לא מעט. השעון הכרונולוגי של הפעילות החל אומנם בשנת 2013, אולם הפעילות המשמעותית החלה בשנת 2018. עד אז האיראנים פעלו בעיקר במישור הפרוקסי, כלומר הפעילו ארגונים קטנים במזרח התיכון. ב-2019 החלו האיראנים לפגוע גם בספינות במפרציות, הפילו מטוסים ועם החרפת הסנקציות של האמריקאים החלו גם לשגר טילים. שנת 2020 תיזכר בעיקר בגלל חיסולו של קאסם סולימני, הגנרל הבלתי מעורער של משמרות המהפכה שחוסל על ידי ארצות הברית, וכאן איראן החלה כבר להגיב על המב"ם המיוחס לחיל האוויר בסוריה ובלבנון.

נכון להיום חיל האוויר פועל במרחב באתגר כפול: גם פגיעה במטרה וגם שימור המטוסים וכמובן הטייסים באוויר. מערכת ההגנה האווירית S-300 שהגיעה לסוריה לפני כמה חודשים מכסה חלק משטח מדינת ישראל, דבר שהביא לאיום ממשי לפגיעה בכלי טייס עם חזרתם לבסיסים. בחיל האוויר חוששים כי הרוסים ימכרו לאסד מערכות נוספות שיכסו את כל שטח מדינת ישראל. כל זאת בהמשך לפרסומים לפיהם ולדימיר פוטין הבטיח זאת לבשאר אסד.
מספר שיגורי הנ"מ לעבר מטוסי חיל האוויר מתחבר בדיוק לדאגה הזו. בישראל מבינים שמי שיכול בשלוש שנים לשגר 844 טילים נגד מטוסים מחזיק מחסנים מלאים, והרוסים ממשיכים לספק לאסד את המלאי הדרוש. נתוני התקיפות במרחב מצביעים גם הם על האינטנסיביות של חיל האוויר בזירה הצפונית בלבד. לצורך העניין בשנת 2013, אז החלו כאמור פעולות המב"ם, תקף חיל האוויר בסוריה מספר פעמים בלבד כאשר השיא היה בשנת 2018 בזירה הצפונית. באותה שנה חלה התפנית במרחב, כשהאיראנים החליטו להעמיק את ההתבססות במרחב. משנה לשנה מודים בחיל האוויר כי מערכות ההגנה האוויריות כמו מפעיליהם הולכים ומשתפרים ומהווים אתגר משמעותי. בשנת 2019 שינו הסורים את פעולות הגילוי באמצעות המכמי"ם שלהם.
בניגוד לתפיסה הרווחת בציבור, תקופת הקורונה לא הייתה כזו רגועה כמו שדווח בכלי התקשורת. בחיל האוויר ראו בתקופה זו אתגר גדול והחליטו להעלות הילוך בפעולות, והתוצאה הייתה היקף גבוה יותר של תקיפות.
חיל האוויר הישראלי הפך בשנים האחרונות לחיל המבצעי ביותר בעולם. טייסים מכל הצבאות עומדים בתור כדי להתאמן עם הטייסים הישראלים. בקרוב יתקיים תרגיל נדיר בגרמניה בו ייקחו חלק שתי טייסות של F-16, ובפעם הראשונה יפרוס חיל האוויר יפרוס טייסות מבצעיות על אדמת גרמניה. התרגיל יתקיים 48 שנים אחרי הטבח במינכן, ובמסגרתו יתקיים טקס זיכרון ומטס הצדעה מעל הכפר האולימפי. מפקד חיל האוויר האלוף עמיקם נורקין בחר למשימה את טובי הטייסים שלכל אחד מהם יש קשר משפחתי כזה או אחר לשואה.