החולה המדומה במחלקת הקורונה השוממת, בקומה מינוס 2 בבית החולים זיו בצפת, זעק שאינו מצליח לנשום וביקש סיוע מהצוות הרפואי סביבו – כולם עטופים מכף רגל ועד ראש בחליפת הגנה אטומה ובמסכת פנים. מסך המוניטור המהבהב לצידו צפצף חדות, וניכר היה שמצבו הולך ומידרדר.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– הקורונה מגבירה סיכוי לדיכאון, הציבור לא מקבל טיפול
– כל עוד הימין לא יתעורר, מצוקות הציבור ינוצלו במשחק הפוליטי
– בוקר טוב, עולם: אלימות משטרתית היא חדשות ישנות
צפו: תרגול טיפול בחולה קשה בבי"ח זיו בצפת
כמה צעדים משם, סמוך למחשב השליטה, עמד אחד ממתרגלי "מסר", המרכז הארצי לסימולציה רפואית, והזין את מדדיו של החולה המדומה, שגילֵם חולה קורונה שמצבו מחמיר. לאחר התייעצות מהירה ועל סמך המדדים, הוחלט להעבירו לאגף החולים המונשמים שבקצה המסדרון הארוך, ולנסות לייצב את מצבו.
עשרות אנשי צוות, אחיות ורופאים בבית החולים הצפוני, שיוכשרו לטפל בגל התחלואה הבא, מתאמנים בשבועות האחרונים לקראת פתיחת המחלקה מחדש וקליטתם האפשרית של חולי הקורונה הקשים. רבים מהם כבר מתורגלים בכך לאחר שטיפלו ב־31 חולים שעברו תחת ידיהם בזמן התפרצות המגפה הראשונית, כולל ארבעה חולים מונשמים ומורדמים.
"אני מקווה שיהיה בסדר", אומרת לימור עיסא, האחות הראשית במחלקת הקורונה. "אנחנו ערוכים יותר ומכשירים צוות גדול, ומקווים שהפעם יהיה קל יותר. אנחנו מבינים שאנחנו עלולים לראות מספר חולים רב יותר, ויודעים שכבר לא נראה כאן חולים קלים אלא רק בינוניים וקשים שיידרדרו חלילה עד שיזדקקו להנשמה. החולים הקלים יצטרכו למצוא מענה בבתיהם או במלוניות האשפוז".
ד"ר אבו־סאלח עלא: "המחלקה שלנו מוכנה מבחינת הציוד והמנהל. אנחנו לא יודעים למה לצפות, האם יהיה קל או קשה יותר? אנחנו עוסקים בהכשרת צוותי הרפואה כדי שיהיו מוכנים לטפל בחולים ואנחנו מקווים שלא נצטרך להנשים"

מחוץ לדלתות המוגפות של מחלקת הקורונה עומדים אנשי צוות נוספים וצופים במצלמות במעגל סגור, שמתעדות את הנעשה בפנים. "יש הבדלים רבים בין חולה קורונה לחולה רגיל. חוץ מהמיגון המחמיר שאנחנו עוטים על עצמנו בכל קרבה אל החולים, החולים האלה קשים ויכולים להידרדר. אלו חולים לא צפויים. במצב של קוצר נשימה, ההחמרה עלולה להיות מהירה מאוד", מתארת עיסא.
בין גל התחלואה הראשון לזה שמתחיל כעת, נערכו בבית החולים זיו והגדילו את קיבולת האשפוז. בימים אלה מופנים החולים הקשים בצפון לבית החולים רמב"ם בחיפה, אך בקרוב צפוי גם בית החולים זיו להיקרא למשימה. פתיחה מחודשת של מחלקת הקורונה דורשת הסטה של עשרות אנשי צוות רפואי וסיעודי, שנאלצים לעזוב את מחלקותיהם ולעבוד עם חולי הקורונה בשיטת הקפסולות. המחלקה תיפתח מחדש בשבועות הקרובים בהתאם להיקפי התחלואה.
"אנחנו לא יודעים למה לצפות", אומר לי בכנות ד"ר אבו־סאלח עלא, מנהל מחלקת הקורונה, ובשגרה רופא בכיר במחלקת טיפול נמרץ. "האם יהיה קל או קשה יותר? אנחנו לא יכולים לדעת, אבל אפשר להעריך שבחורף נגיע למצב קיצוני". בניגוד לציטוטים שרווחו בתקשורת מפיהם של אנשי צוות רפואי המדווחים על היערכות לקויה לגל התחלואה הנוסף, מחסור משווע בכוח אדם ועייפות רבה, ד"ר אבו־סאלח סבור ש"המחלקה שלנו מוכנה מבחינת הציוד והמנהל. אנחנו עוסקים בהכשרת צוותי הרפואה כדי שיהיו מוכנים לטפל בחולים, נעשה הכול כדי לתת טיפול יעיל ואנחנו מקווים שלא נצטרך להנשים".
על מיטת הטיפולים מונחת בובת פלסטיק גדולה, מחוברת לאינספור חוטים ותרופות, ומחשבי הניטור שלצידה מתריעים על מצבה הקשה. המשימה החדשה: הנשמת חולה קורונה

לאחר ש"משחק המחלה" הראשון הסתיים, האחיות והרופאים מוחלפים בעמיתיהם ואלה מקיימים משימת אימון חדשה: הנשמת חולה קורונה. על מיטת הטיפולים מונחת בובת פלסטיק גדולה, מחוברת לאינספור חוטים ותרופות, ומחשבי הניטור שלצידה מתריעים על מצבה הקשה.
ד"ר סלמן זרקה, מנהל בית החולים זיו, אומר שלקחי הגל הראשון מוטמעים בתהליך ההכנה של הצוות. "אנחנו עורכים אימונים והיכרות עם הציוד החדש, ויוצרים צוותים מיומנים היודעים לעבוד יחד. המגבלה העיקרית תהיה כוח אדם, צוואר הבקבוק ביכולת שלנו לתת את הטיפול המיטבי לחולים רבים".
שי לאופר, מנהל התרגיל מטעם היחידה הניידת להדרכת צוותים רפואיים באימונים מבוססי הדמיה, שמרכז פעילותה בשגרה הוא בית החולים שיבא בתל־השומר, עקב במהלך התרגיל אחר התנהלות הרופאים והאחיות וכתב הערות במחברתו. בסיום התרגיל הוא ישוחח עליהן עם אנשי הצוות. "בניגוד להדמיות שגרה, כאשר אנחנו מביאים אלינו לשיבא צוותים רפואיים מכל הארץ, באימוני הקורונה אנחנו באים אל המחלקות עצמן, עם השחקנים והעזרים", הוא מספר.
"אנשי הצוותים צריכים ללמוד גם איך להסיר נכון את המיגון, שבמהלך השהות במחלקת הקורונה מצטברים עליו נגיפים בכמות גדולה. נדרשת טכניקה מסוימת כדי להוריד אותם כראוי, ולהישמר ממגע עם הנגיף"

מטרות האימון הן "לבדוק שהמערכות במקום מגיבות נכון לתרחישים, ובעיקר כי אנחנו מבינים שהצוותים צריכים לדעת ולהתרגל לעבוד בסביבה ממוגנת. "אנשי הצוותים צריכים ללמוד גם איך להסיר נכון את המיגון, שבמהלך השהות במחלקת הקורונה מצטברים עליו נגיפים בכמות גדולה. נדרשת טכניקה מסוימת כדי להוריד אותם כראוי, ולהישמר ממגע עם הנגיף".
לכל יום תרגול קודמת עבודת הכנה מדוקדקת הנמשכת בין שבועיים לחודש, ובמהלכה בונים חבילת אימון מותאמת לבית החולים, בהבנה שלכל מרכז רפואי יש מערכות שונות ונהלים משלו.
עד כה תורגלו במערכת האימונים המתקדמת צוותים רפואיים בבתי החולים שיבא ומעייני הישועה.