תושבים ובעלי עסקים בירושלים הגישו שלשום עתירה מנהלית נגד עיריית ירושלים והעומד בראשה משה ליאון בדרישה לביטול מיזם "עיר המדרחובים של ישראל" – תוכנית שבמסגרתה נחסמים 13 רחובות מרכזיים בבירה לתנועת כלי רכב בשעות הערב, כמה ימים בשבוע.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– שוק ההון: אל תצאו כל כך מהר
– מיזם מיוחד לזכרו של הלוחם עמית בן יגאל ז"ל
– ביש"ע טוענים שהבנייה ב"מובלעות" כבר מוקפאת, לשכת נתניהו מכחישה
בעתירה, שהגישו תושבים ובעלי עסקים באמצעות עו"ד שמחה רוטמן ממשרד רוטמן־לב, נטען כי התוכנית, אשר יצאה לדרך השבוע, איננה חוקית ופוגעת בעותרים באופן לא מידתי. עוד נטען כי למרות טענות עיריית ירושלים שלפיהן המיזם נעשה בשיתוף הציבור, לא נעשתה פנייה מסודרת לתושבים כדי שיוכלו להגיש את התנגדותם.

את תוכנית המדרחובים, שתיושם עד סוף אוגוסט הנוכחי, הגו ליאון וצוותו כחלק מהמאמץ לעזור לעסקים בעיר להשתקם מההשלכות הכלכליות של הקורונה ולהחיות את האווירה בקרב התושבים. במסגרת המיזם ייסגרו, בימים שונים ובשעות שונות, הרחובות הבאים: במרכז העיר – הרחובות הלל, שמאי, שושן ושלומציון המלכה; באזור שוק מחנה־יהודה – הרחובות אגריפס, בית יעקב, הדקל, השקמה והערמונים; בבקעה, רחביה וקטמון – הרחובות עזה, עמק רפאים ודרך בית־לחם.
תושבי הרחובות הללו טוענים כי המהלך עשוי אמנם לתרום לעסקים אך פוגע קשות באורח חייהם. על פי הודעת העירייה, התושבים נדרשים להזיז את כלי הרכב שלהם מהרחוב עוד בשעה 13:00, ורשאים להחנותם ללא תשלום באחד מחניוני העיר. לרשות משתמשי החניונים תועמד הסעה עד לכניסה לבית. בהודעה הובהר כי רכב שלא יעמוד בהוראות – ייגרר.
העותרים טוענים כי מדובר ב"טרטור". לדבריהם, החניה החינמית בחניונים מתאפשרת ב־15:00, בעוד שהרחוב נחסם בשעה 17:00 ואף ב־19:00. עוד הם מציינים כי המרחק מהחניון לבית מקשה מאוד, בעיקר על קשישים, בעלי עסקים שעובדים מהבית ונכים. כך למשל, מתנדבים לא יוכלו לאסוף ברכב ילד על הרצף האוטיסטי, אנשים לא יוכלו להגיע ולסייע להוריהם המבוגרים, ובעלי מקצועות טיפוליים שהקליניקות שלהם שוכנות ברחובות אלה יתקשו לקבל מטופלים. אלו רק אחדות מהתלונות שהביעו התושבים בפני ראשי המנהלים הקהילתיים. לחלק מהעותרים נודע על התוכנית רק ביום שני, כאשר ראו משאיות הפורקות מחסומים לקראת סגירת הרחובות.
חזית נוספת של המאבק בתוכנית מתמקדת בשוק מחנה־יהודה. שם, לא רק תושבים מתלוננים על פגיעה אלא גם בעלי עסקים. במהלך מאי החולף שלחו בעלי עסקים בשוק פניות לעירייה, שבהן הביעו חשש כי סגירת הרחובות והחניות הפנימיות באזור תוביל לצמצום הנגישות אליהם ולפגיעה בעסקיהם.
בעקבות התלונות הקולניות על התוכנית נערכה השבוע פגישה בין סוחרי השוק לראש העירייה. ליאון הציג פתרונות שונים, וטען כי סגירת הרחובות תעודד תיירות למסעדות ולבתי הקפה בשוק, ומשכך – גם דוכני הפירות והירקות יצאו נשכרים.
לבקשתם של הסוחרים, ובעקבות התערבות יו"ר ועד סוחרי השוק טלי פרידמן, התוכנית המקורית לסגירת רחוב אגריפס למשל מהשעה שש בערב בערבי רביעי־חמישי, השתנתה לשעות מאוחרות יותר. "אנו חושבים שזה מסוג האירועים המתפתחים שייטיבו עם כולם. נבחן את הדברים תוך כדי תנועה", אמרה פרידמן. לטענתה, לסוחרים ולתושבים הוזרם מידע מוטעה על ידי ראשי המִנהלים הקהילתיים שנועד "לחרחר ריב".
עם פרסום התוכנית בתקשורת פנו שלושה מראשי המנהלים הקהילתיים לעירייה והלינו כי המיזם קוּדם מבלי לשתף את הציבור. עוד נטען כי העירייה פתחה בעבודות על המדרחובים במחטף, תוך יצירת מצג שווא שנערכה התייעצות עם התושבים והסוחרים.
"החלטת העירייה פוגעת בדיירים ובבעלי עסקים רבים, ונעשתה מאחורי גבם", אומר עו"ד רוטמן. "קידום תוכנית כזו לא יכול להיעשות מהרגע להרגע – ובלי לספק פתרונות לתושבי האזור, שנמנע מהם להגיע לביתם שלושה ימים בשבוע, ולבעלי העסקים, שחטפו מהלומה קשה גם כך בימי הקורונה".
העירייה נדרשה להשיב לעתירה עד יום ראשון, ודיון יתקיים ביום שלישי הקרוב בבית המשפט המחוזי בירושלים.
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "העירייה נמצאת בקשר רציף עם המנהלים הקהילתיים, ומעניקה תשומת לב רבה לבקשותיהם. בעירייה קיים ניסיון רב בנוגע להרכבת הסדרי תנועה לצירים שבהם הופסקה תנועה, מקומות חניה חלופיים ותחבורה ציבורית, אשר יאפשרו פתרונות טובים ונוחים. כל אלה נעשים כאמור תוך שיתוף הציבור, לפני המימוש וגם במהלכו, ככל שנדרש. לצערנו, גורמים מסוימים בחרו לא להשתתף בתהליך, מסיבות השמורות עימם".