מערכת הבריאות וכוחות הביטחון במדינת ישראל נערכים להחמרת צעדי ההגנה נגד נגיף הקורונה. הממשלה מתכוננת להכריז על סגר אזרחי שידרוש מאזרחי המדינה – כמעט כולם – להישאר בבתיהם. בכירי משרד הבריאות סבורים שיש להכריז על עוצר מיידי במטרה לצמצם את החשיפה לנגיף וההדבקה בקרב הקהילה. ראש הממשלה נתניהו גורס עדיין שאפשר להתמודד עם האירוע גם ללא סגר אזרחי מוחלט.
בישראל מעריכים כי עם הרחבת היקף בדיקות הקורונה נראה גידול משמעותי של עשרות אחוזים בכל יום בהיקפי התחלואה. במשטרת ישראל החלו בסוף השבוע להשית קנסות בסך 3,000 עד 5,000 שקלים למפרי צווי בידוד, או למי שלא דיווחו על בידוד. גם מתקהלים בניגוד להוראות יקבלו קנסות.

מערכת הבריאות נערכת, באמצעות תוכנית חירום, להכשיר סטודנטים שישמשו כעתודה לטיפול בחולי הקורונה במקרה של עומס רב, בין היתר לאחר שחברי סגל רפואי רבים יידבקו או ייחשפו לנגיף בעצמם. עד יום ראשון הקרוב יוכשרו כאלף סטודנטים לסיעוד מהשנה השלישית ללימודיהם.
בשבוע שעבר התבקשו כלל בתי הספר לסיעוד בישראל לגבש רשימות מועמדים לסיוע לצוותי הסיעוד בבתי החולים ובקהילה. במשרד הבריאות פנו גם לכלל הסטודנטים למקצועות הרפואה בישראל ובעולם, והציעו להם להצטרף לכוח המשימה.
במרכז האקדמי לב הושלמה הכשרתם של למעלה מ־600 סטודנטים מחמישה קמפוסים לשמש כעתודה לשעת חירום. הם תודרכו בכל הנהלים לטיפול בחולי קורונה מונשמים.
"ממוצע הציונים במבחן הידע שערכנו להם לאחר ההכשרה הגיע ל־97 אחוזים", דיווחה ד"ר חיה רז, ראש החוג לסיעוד במרכז האקדמי לב. "היינו צריכים ללמד אותם את כל חוזרי צו בריאות העם, נוהלי הזהירות השגרתיים ואיך מתמודדים עם תחלואת הקורונה, ובאופן ספציפי להוראות החדשות בנושא הקורונה. אני סומכת על הסטודנטים שלי שיהיו האנשים הנכונים בזמן הנכון ויוכלו להתגייס להצלת חיים במגפה", אמרה רז.
תוכנית הלימודים המזורזת כוללת הכשרה לבקרת מדדי ההנשמה ותפעול מערכות ההנשמה בהנחיית רופא, חיבור וניתוק מטופל ממנשם לצורך גמילה בהתאם להוראה רפואית, איתור הידרדרות, דיווח ממצאים חריגים ועוד. בין המוסמכים היו גם בוגרי לימודי סיעוד שאמורים להיבחן בבחינת הרישוי הממשלתית במועד אפריל 2020.
במשרד הבריאות נערכים גם לצורך אפשרי באלפי מכונות הנשמה, ולשם כך הצטיידו במכונות הנשמה שנרכשו ברחבי העולם. המערכת הרפואית בישראל יכולה כעת לטפל בכ־3,000 מונשמים בו זמנית.
"אנשים עם בעיות נשימה ייפגעו מהווירוס הזה, מכונות ההנשמה הן הכלי העיקרי שיחזיק אותם בחיים", מסבירה רז. "כל מה שאפשר לעשות הוא לתמוך בהם עד שהגוף יעבור את השלב הקשה במאבק בנגיף".