שר החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזף בורל, טרם השיב למכתב ששיגר אליו השבוע השר לביטחון הפנים ולעניינים אסטרטגיים גלעד ארדן. ארדן ביקש כי האיחוד האירופי לא ייכנע ללחצי הארגונים הפלסטיניים, ויעמוד על עקרונותיו להימנע ממימון ארגונים אזרחיים פלסטיניים המקדמים חרם ומקושרים לארגוני טרור.
מכתבו של ארדן נשלח בעקבות מפגש בין ארגון PNGO, המייצג למעלה ממאה "ארגוני חברה אזרחית" פלסטיניים, לנציגי האיחוד האירופי. הפגישה התקיימה ימים ספורים לאחר חשיפת שב"כ כי רוצחי רנה שנרב ז"ל באוגוסט שעבר היו חלק מתשתית טרור פעילה בת עשרות חברים השייכים לחזית העממית. בין העצורים היו גם וליד חנאתשה וחאלדה ג'ראר, פעילים מרכזיים בארגונים החוסים תחת מעטפת PNGO, וחשודים בחברות בארגון הטרור.

PNGO הוא אחד משלושה ארגוני גג מרכזיים ברשות הפלסטינית, המאגדים תחתיהם ארגונים לא ממשלתיים. התקנון הפנימי של ארגון הגג הזה קובע כי ארגון שחבר בו לא יכול לקיים כל קשר עם "הכובש הישראלי", אפילו לא בתחומי האמנות והתרבות.
לפני כשנה וחצי, כך מתפרסם כאן לראשונה, נפגשו נציגי מכון המחקר הישראלי NGO Monitor, המנהל מעקב אחרי ארגוני זכויות האדם הפלסטיניים, עם נציגי משרד החוץ האירופי. בפגישה שנערכה בבריסל באפריל 2018 ביקשו הנציגים הישראלים שיתקיים פיקוח על יעדי התרומות האירופיות. כדי לבסס את בקשתם ולנמקה הם הציגו נתונים המוכיחים את הקשר בין הארגונים לפעולות הסתה והאדרת טרור, והוכיחו את הבעייתיות הכרוכה בעניין.
"התרענו בפניהם גם על הקשר של הארגונים עם החזית העממית", אומרת אולגה דויטש, ראש דסק אירופה ב-NGO Monitor.

לדבריה, "מה שקרה שם מול האירופים היה פשוט שערורייתי. אחד מהם התחיל ממש לצעוק עלינו. 'אתם לא מבינים, אי אפשר לעקור דברים מההקשר שלהם, זה הכול תוצאה ישירה של הכיבוש, של מדיניות הממשלה הישראלית'", היא מתארת.
"היה ברור שהם מודעים לכך שיש כאן בעיה, אבל בפועל לא עושים הרבה נגדה. הם נמצאים בתהליך הזוי של משא ומתן מול הפלסטינים על מידת ההסכמה שלהם להימנע מהסתה והאדרת טרור. לא דורשים שום יושרה, שום כללים. וכשמדובר בכספי ציבור של אזרחי אירופה, זה בעייתי באופן מיוחד".
מנציגות האיחוד האירופי בישראל נמסר בתגובה כי האיחוד מיישם בקפדנות את הכללים בכל הנוגע להעברות כספים, וכי הם דוחים כל רמיזה שהאיחוד מעורב בתמיכה בטרור.