
התנגדות לביצוע שטר הוא למעשה הכלי המשפטי האפקטיבי העומד לרשותנו במסגרת העלאת טענות המשפטיות הקיימות לנו נגד שטר החוב הנמצא בידי הזוכה. במאמר זה נדון ונראה מהי בקשה לביצוע שטר בהוצאה לפועל, נבדוק מהם המועדים להגשת התנגדות לביצוע שטר וכיצד ניתן לפעול במידה ולא עמדנו בזמנים להגשת ההנתגדות הקבועים בחוק.
מתי תוגש בקשה לביצוע שטר בלשכת הוצל”פ
בקשה לביצוע שטר בהוצאה לפועל היא למעשה פעולה משפטית אשר רשאי הזוכה לנקוט נגד החייב ללא הליך משפטי קודם בבית משפט. מדובר למעשה בשטר חוב הנמצא בידי הזוכה בו מתחייב החייב לשלם לו סכום כסף המצוין על גבי השטר. שטר חוב יכול להיות כל חוזה או הסכם אשר נערך בין הצדדים או לחילופין שיק הנמשך לטובת הזוכה.
בקשה לביצוע שטר תוגש ללשכת הוצאה לפועל בהליך גביית חוב זאת כאשר החייב אינו עומד בתנאי שטר החוב או לחילופין כאשר השיק לא נפרע וחזר מסיבות כאלה ואחרות. לבקשה לביצוע שטר יצרף הזוכה עותק משטר החוב ויפרט את טענותיו.
כיצד ניתן לפעול כנגד בקשה לביצוע שטר
עם פתיחת תיק הוצאה לפועל בגין בקשה לביצוע שטר, ישלח מנהל לשכת הוצאה לפועל הודעת אזהרה לחייב כי עליו לפרוע את חובו. לחייב קיימת אפשרות לשלם את החוב או לבקש מרשם הוצאה לפועל צו תשלומים. ככל ולחייב קיימות טענות הגנה בגין שטר החוב או השיק, רשאי הוא במסגרת 30 הימים העומדים לרשותו להגיש התנגדות לביצוע השטר, לפרט את טענותיו הקיימות לו ולתמוך אותן בכל ראיה או אסמכתא העומדות לו.
ככל וההתנגדות הוגשה ללשכת הוצאה לפועל במסגרת 30 הימים הקבועים בחוק, יעביר ראש לשכת הוצאה לפועל את ההתנגדות והבקשה לבית משפט המוסמך לדון בשטר לפי מהותו. בית המשפט יקבע מועד לדיון בהתנגדות, ישמע את הצדדים ויכריע בה.
כיצד ניתן לפעול במידה וחלף המועד הקבוע בחוק להגשת ההתנגדות
כפי שצוין קודם לכן, לחייב עומדים 30 ימים ממועד קבלת האזהרה לידיו להגיש התנגדות לביצוע שטר. ככל והחייב לא יפעל במסגרת זמנים זו, לא יוכל להגיש את התנגדותו אלא אם יקבל היתר לכך ע”י בית המשפט. ככל וחלפו 30 הימים ממועד קבלת האזהרה והחייב לא הגיש את התנגדתו, על החייב להגיש בקשה להארכת מועד להגשת התנגדות.
את הבקשה להארכת מועד להגשת התנגדות לביצוע שטר יגיש החייב ללשכת הוצאה לפועל יחד עם ההתנגדות עצמה וכן תצהיר מפורט המסביר את האיחור בהגשת ההתנגדות. מנהל לשכת הוצאה לפועל יעביר את הבקשה והמסמכים הנלווים לבית המשפט.
בית המשפט הוא המותב המשפטי המוסמך לדון בבקשה להארכת מועד להגשת התנגדות. ככל ובית המשפט יעתר לבקשה, ידון הוא בהתנגדות כאילו הוגשה במועד. ככל ובית המשפט ימצא שלא להיעתר לבקשה, יוכל הזוכה להמשיך בהליכי תיק גביית החוב בהוצאה לפועל.
אין ספק כי דרך המלך היא להגיש את ההתנגדות במועדה ובמסגרת 30 הימים מיום קבלת האזהרה. יחד עם זאת, ככל וחלף המועד הקבוע בחוק ולא הוגשה ההתנגדות, ניתן להגיש בקשה להארכת מועד להגשת ההתנגדות ולפרט את הנסיבות אשר הביאו לאיחור בהגשת הבקשה.
ככל וסיכויי ההגנה יהיו גבוהים יותר יחד עם סיבות ענייניות לאיחור בהגשת ההתנגדות במועדה, כך יגדל הסיכוי שבית המשפט יעתר לבקשה וידון בהתנגדות גם אם הוגשה באיחור.